News

Gripa aviară transformă ouăle în produse de lux. Prețurile acestora au explodat și continuă să crească

Gripa aviară care a pus stăpânire pe mai multe state ale lumii, inclusiv pe România, transformă ouăle în produse de lux. Prețurile au explodat și continuă să crească.
02.02.2023 | 19:47
Gripa aviara transforma ouale in produse de lux Preturile acestora au explodat si continua sa creasca
Ouăle, aproape de a deveni produse de lux. Prețurile acestora au explodat și continuă să crească. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În acest moment, planeta se confruntă cu cel mai devastator focar de gripă aviară. Sacrificarea a milioane de păsări duce automat la explozii ale prețurilor cărnii și ouălor în toate statele lumii.

Ouăle, aproape de a deveni produse de lux. Prețurile acestora au explodat și continuă să crească

Din păcate, România nu este ocolită de această criză. În această săptămână, un nou focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă din Codlea, în județul Brașov.

ADVERTISEMENT

Aici, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate. Ele se adaugă celor 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme din zonă.

La nivel mondial, au fost sacrificate circa 50 de milioane de păsări. Crescătorii spun că sunt obligați să suporte costurile tot mai mari cu creșterea și întreținerea lor. Rezultatul acestor evenimente: creșterea prețurilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, se anunță noi lovituri pentru cetățeni. Prețul ouălelor este de așteptat să se majoreze cu circa 15% în perioada următoare.

Se întâmplă în condițiile în care aceste produse sunt deja printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, în România, prețurile ouălor erau mai mari cu peste 35% față de perioada similară din 2021, conform statisticilor oficiale. Există comercianți care le vând, în prezent, chiar și cu peste un leu bucata.

”Dacă un ou se producea cu doi ani în urmă cu 20 de bani, acum s-a dus undeva la 40-50 de bani. Iar gripa aviară este cireașa de pe tort.

ADVERTISEMENT

În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, spune Leonard Stafie, reprezentant, Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru Știri TVR.

Florin Constantin, un analist al pieței agricole, afirmă că 80% din importurile românești de ouă vin din Polonia. Dat fiind faptul că acolo situația este mai complicată decât la noi, este posibil să avem un impact în preț.

În plus, fermierii nu exclud scumpiri și la carnea de pasăre, dacă numărul focarelor va crește și mai mult în statele din Europa.

ADVERTISEMENT