Doctorul ieșean atrage atenția asupra faptului că, deși sunt bogate în minerale, antioxidanți și vitamine și au foarte multe efecte benefice pentru organism, în anumite condiții, ciupercile pot fi mortale.
Medic primar urgențe, Tudor Ciuhodaru a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să consumăm ciuperci.
”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva.
Atenție! Trei dintre pacienții (5, 7 şi 9 ani) intoxicați au fost din aceeași familie.
Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat, pentru DC Medical, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.
Medicul a vorbit și despre simptomele care arată că o persoană a fost intoxicată în urma consumului de ciuperci.
”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a explicat el.
Cei mai afectați sunt copiii, care pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci.
”Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.
Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.
La acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, a mai explicat Tudor Ciuhodaru.
Medicul specialist recomandă doar consumul ciupercilor cu aviz fitosanitar din magazine autorizate.
”Eventualele economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ‘cunoscători’ nu merită riscul decontării în vieţi omenești.
Tinere, aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte, și foarte proaspate.
Curățate – prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului – și spălate – de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor.
Păstrate în frigider. Întotdeauna preparate”, a subliniat Tudor Ciuhodaru.
Medicul mai precizează că, odată cu venirea verii, există riscul ca tot mai multe persoane să se intoxice din cauza consumului de ciuperci. De asemenea, numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă (căldură prelungită).
”Ciupercuța de trotuar. Ne punem viața în pericol din cauza sărăciei.
Sunt ciupercile comercializate la colțul străzii, de ‘marii cunoscători’, nu se știe de unde. Nu vorbesc doar de efectele toxice ale ciupercii în sine.
Dacă sunt crescute pe locul în care a trecut un animal, în zone infestate cu pesticide. Există niște riscuri indirecte, nu neapărat să fie ciuperca toxică.
Este o boală a sărăciei. Pentru unele familii cu venituri mici, reprezintă o alternativă și sunt riscuri majore.
Nu e cazul să ajungeți la terapie intensivă doar pentru faptul că apare un chilipir, dar cu consecințe”, a mai avertizat dr. Tudor Ciuhodaru.