News

O mare companie anunţă că îşi reduce activităţile din România. Vor fi afectate zeci de locuri de muncă. Update

Compania suedeză Skanska, prezentă de 12 ani pe piaţa imobiliară din România, anunţă că îşi va restrânge activităţile din ţara noastră.
19.06.2023 | 19:13
O mare companie anunta ca isi reduce activitatile din Romania Vor fi afectate zeci de locuri de munca Update
Skanska vrea să-şi reducă activităţile în ţara noastră
ADVERTISEMENT
20-06-2023
14:25

Skanska explică decizia de a-şi restrânge activitatea

Compania suedeză a dat lămuriri cu privire la motivele care au determinat-o să limiteze activităţile în România. “Restructurarea Diviziei de Construcții Skanska România (alcătuită în majoritate din ingineri) nu are nicio legătură cu anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), așa cum în mod inexact au fost interpretate informațiile într-o serie de articole apărute în mass-media în ultimele ore. Procesul de restructurare este determinat de o decizie strategică internă, care vine în contextul actual al pieței”, spune Miroslav Vycital, Branch Director Romania și Ungaria la Skanska Central Eastern Europe.

“Divizia de Dezvoltare Comercială a Skanska deține în prezent atât terenuri cât și autorizații de construire necesare pentru a dezvolta noi clădiri. Într-un context global imprevizibil, ne adaptăm continuu deciziile de începere a proiectelor și evaluăm constant riscurile. În același timp, continuăm să fim parteneri deschiși de dialog cu toți stakeholderii noștri și să rămânem conectați la noi oportunități. Avem un model de business foarte sustenabil, așadar în paralel cu pregătirea proiectelor din pipeline, ne concentrăm pe cele pe care le avem astăzi în portofoliu – clădirile de birouri Equilibrium 1 și Equilibrium 2”, spune şi Aurelia Luca, Executive Vice President Operations Ungaria și România,

Compania suedeză Skanska, unul dintre unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte şi constructori din lume, își va limita activitatea în România. Grupul activează pe piaţa din ţara noastră de mai bine de 12 ani

Cinci PUZ-uri de sector au fost anulate de instanţă

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, Nicuşor Dan anunţa că Tribunalul Bucureşti a suspendat şi anulat PUZ Sector 2. Era al cincilea PUZ de sector anulat de instanţă, iar ceea ce primarul general considera a fi o mare victorie ar putea deveni o reală problemă pentru zeci de angajaţi.

ADVERTISEMENT

Gandul.ro scrie că suedezii de la Skanska au avertizat că în condiţiile date vor fi nevoiţi să îşi restrângă acţiunea pe piaţa din România. “Din cauza deciziei de a ne concentra pe piaţa din România doar pe proiectele interne şi pentru că nu există nicio dată clară de începere a unui nou proiect, am decis să limităm operaţiunile locale în divizia de construcţii.

Ca urmare, suntem nevoiți să reducem considerabil echipa Skanska Construction din București. Chiar și cu un număr limitat de angajați, Skanska Construction Romania continuă să își desfășoare activitatea ca entitate de sine stătătoare în grupul Skanska”, a declarat Miroslav Vycltal, directorul diviziei de construcţii a Skanska pe România şi Ungaria.

ADVERTISEMENT

Compania suedeză a mai luat o măsură de acest gen, de a părăsi piaţa românească, în anul 2003, dar s-a reîntors după patru ani, cu o divizie de dezvoltare imobiliară. După aceea, în 2011, a reînfiinţat divizia de construcţii, moment în care Skanska şi-a exprimat şi dorinţa de a intra în parteneriate public-private.

Zeci de muncitori români vor fi afectaţi de decizia companiei sudeze de a-şi restrânge activitatea pe piața din România. “Divizia de dezvoltare comercială a Skanska, din România, rămâne în formulă completă și se concentrează pe dezvoltarea și managementul clădirilor, pregătindu-le ulterior pentru vânzare, așa cum este și modelul nostru de business. Lucrăm la pregătirea proiectelor din portofoliu și suntem în continuare conectați la dinamica pieței”, au mai spus reprezentanţii companiei, pentru Gândul.

ADVERTISEMENT

La sfârşitul lunii mai, Institutul Naţional de Statistică arăta că numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale eliberate în România, în primele patru luni din 2023, a scăzut cu 26,1% faţă de perioada similară din anul anterior. Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare, dar cele mai mari în Bucureşti-Ilfov (-801 autorizaţii).

După ce Tribunalul București a anulat PUZ Sector 2, în data de 7 iunie, avocatul Radu Dinulescu declara pentru Gândul că, dacă PUZ-ul rămâne anulat definitiv, Nicușor Dan ar putea să anuleze aproape 400 de autorizații de construire dintr-un foc.

ADVERTISEMENT

“Este incredibil! În acele autorizații nu este vorba numai despre construcții proprietate privată ale unor persoane fizice sau juridice. Acolo sunt autorizații de branșament, sunt autorizații pentru parcuri, sunt autorizații pentru lucrări publice. Nicușor Dan nu a făcut o selecție, le-a luat pe toate și a spus «vă duc Bucureștiul cu 80 de ani în urmă»”, spunea avocatul Dinulescu.

ADVERTISEMENT
Tags: