News

O nouă creștere a IRCC, de la 1 aprilie 2023. Ratele românilor devin insuportabile

Indicele IRCC va crește din nou de la 1 aprilie 2023, astfel că românii cu rate la bancă vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani.
12.01.2023 | 17:14
O noua crestere a IRCC de la 1 aprilie 2023 Ratele romanilor devin insuportabile
Crește IRCC din nou. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Cei care au scăpat de ROBOR și au optat pentru IRCC credeau că vor avea de plătit rate mai mici, suportabile, însă totul s-a întors împotriva lor ca un bumerang.

O nouă creștere IRCC de la 1 aprilie 2023

Asta, pentru că IRCC a ajuns să afecteze aceste rate mai mult decât o face ROBOR, iar creșterile acestui indice sunt tot mai frecvente.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro ,Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor ar urma să depăşească 6% de la 1 aprilie 2023.

IRCC afectează românii care au credite de consum, credite ipotecare, carduri de credit sau descoperiri de cont cu dobândă variabilă.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, IRCC reprezintă ”rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele (numărul) tranzacțiilor de pe piața interbancară”. IRCC reprezintă media ponderată a acestor dobânzilor care sunt aplicate atunci când băncile efectuează tranzacţii între ele.

Momentan sute de mii de români au credite bazate pe IRCC, urmând să încaseze o nouă lovitură după ce IRCC se majorase la 5.7% de la 1 ianuarie 2023. Specialiștii cred că IRCC va depăși 6% de la 1 aprilie 2023, astfel că ratele vor crește automat.

ADVERTISEMENT

Specialiștii îi avertizează pe români să apeleze la o dobândă fixă, nu variabilă, atunci când vor lua în credit în viitor. Din păcate creditele ipotecare și pe termen lung nu oferă varianta unei dobânzi variabile.

Mai mult, românii sunt sfătuiți să ia creditele în moneda în care își încasează salariul, în special în lei. Situația e dramatică pentru mii de români care nu se mai încadrează la credite, după aceste majorări ale IRCC, iar acum pot pierde avansul acordat constructorilor imobiliari.

ADVERTISEMENT

”Băncile vor să se asigure că atunci când dau un credit populației, creditul va fi returnat. Este mult mai greu pentru o familie să acceseze un credit, iar la rândul lor băncile și-au înăsprit condițiile pentru că, firește, a crescut riscul”, a explicat situația economistul Cristian Popescu.

”Am fost la un pas de a pierde acest credit din cauză că ne-a trebuit avans de măcar 50% să dăm. Soțul a făcut în așa fel încât să avem acești bani”, explica și Ana Orzan, o clientă a unei bănci.

ADVERTISEMENT