News

O nouă fraudă prin SMS. Mesajul legat de factura electrică la care nu trebuie să răspunzi

Românii nu scapă nicio clipă de hackerii și infractorii care vor să-i înșele la tot pasul, în special în mediul on-line.
01.07.2023 | 11:40
O noua frauda prin SMS Mesajul legat de factura electrica la care nu trebuie sa raspunzi
O nouă fraudă prin SMS. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Așadar, pe nimeni nu miră că o nouă metodă de fraudă dă bătăi de cap anchetatorilor, în timp ce Electrica Furnizare își avertizează clienții să nu fie naivi și să nu cadă în capcana hoților. Așadar, de această dată o nouă tentativă de fraudă e făcută în numele Electrica Furnizare.

O nouă fraudă prin SMS

De data aceasta via aplicații de mesagerie sau SMS, fiind vorba de mesaje care ar atrage atenția clientului că urmează să fie deconectat de la rețea pentru că e restant. Oamenilor li se dă un link unde ar putea efectua plata, iar din acel moment hackerii devin stăpâni pe datele cardului cu care a fost făcută plata.

ADVERTISEMENT
Mesaj Fraudă SMS
Mesaj Fraudă SMS

”Electrica Furnizare transmite mesaje de îndemn la plata facturilor doar prin intermediul mesageriei de tip SMS, link-urile de plată transmise către clienți de pe numărul 1874 ducând către o pagină găzduită de site-ul www.electricafurnizare.ro. În plus, pentru realizarea plății prin accesarea link-ului ce duce către site-ul companiei, clientul trebuie să parcurgă o etapă de validare prealabilă a datelor de identificare: număr loc de consum, cod client, adresă de e-mail”, transmite Electrica Furnizare.

Așadar, pentru a evita astfel de situații, pentru a nu fi victime, oamenii au primit mai multe recomandări din partea companiei și din partea experților. Cel mai important e ca niciodată oamenii să nu facă plăți în pagini nesecurizate, pentru că cel mai probabil acolo stau la pândă hackerii care vor fura datele cardului, conform Jurnalul.

ADVERTISEMENT

”Pentru a evita să deveniți victime ale unui fraude prin mijloace de plată electronice, vă recomandăm următoarele: Să vă asigurați că link-ul primit duce către o pagină care este găzduită de site-ul www.electricafurnizare.ro și că în cadrul acesteia vă este solicitată o validare prealabilă a datelor de identificare; Să nu efectuați plăți în pagini nesecurizate.

O pagină securizată se poate identifica căutând simbolul sub formă de lacăt închis, afișat de browser-ul utilizat, precum și prezența literei „s” (reprezentând termenul „secure” – în condiții de siguranță) la începutul adresei site-ului: „https://”. Aceste elemente indică utilizarea de către site a unei conexiuni securizate, astfel încât informațiile despre tranzacție nu sunt divulgate către terți. Dacă aceste elementele nu sunt disponibile, plata trebuie abandonată”, anunță Electrica Furnizare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Poliția Română a publicat un ghid pentru ca oamenii să evite să devină victime ale fraudelor de tip informatic. Așadar, oamenilor le este transmis să folosească cu mare prudență informații de identificare personală precum ”prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale”. ”Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii”, mai transmit polițiștii.

Totodată, oamenilor le este recomandat să nu divulge ușor ”informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul phishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate”.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Poliția Română transmite că hoții și hackerii au dezvoltat noi metode de înșelat populația, pe lângă cele clasice (phishing prin e-mail sau SMS). Mai exact vishing, adică voice phishing (hoții își sună victimele și pretind că sunt altcineva), sau Spear Phishing (o formă avansată de Phishing, în care atacatorii își dedică mai mult timp mesajului și îl personalizează în funcție de victimă).

ADVERTISEMENT
Tags:
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o...
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o Rusie fără Putin
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!