Așadar, pe nimeni nu miră că o nouă metodă de fraudă dă bătăi de cap anchetatorilor, în timp ce Electrica Furnizare își avertizează clienții să nu fie naivi și să nu cadă în capcana hoților. Așadar, de această dată o nouă tentativă de fraudă e făcută în numele Electrica Furnizare.
De data aceasta via aplicații de mesagerie sau SMS, fiind vorba de mesaje care ar atrage atenția clientului că urmează să fie deconectat de la rețea pentru că e restant. Oamenilor li se dă un link unde ar putea efectua plata, iar din acel moment hackerii devin stăpâni pe datele cardului cu care a fost făcută plata.
”Electrica Furnizare transmite mesaje de îndemn la plata facturilor doar prin intermediul mesageriei de tip SMS, link-urile de plată transmise către clienți de pe numărul 1874 ducând către o pagină găzduită de site-ul www.electricafurnizare.ro. În plus, pentru realizarea plății prin accesarea link-ului ce duce către site-ul companiei, clientul trebuie să parcurgă o etapă de validare prealabilă a datelor de identificare: număr loc de consum, cod client, adresă de e-mail”, transmite Electrica Furnizare.
Așadar, pentru a evita astfel de situații, pentru a nu fi victime, oamenii au primit mai multe recomandări din partea companiei și din partea experților. Cel mai important e ca niciodată oamenii să nu facă plăți în pagini nesecurizate, pentru că cel mai probabil acolo stau la pândă hackerii care vor fura datele cardului, conform Jurnalul.
”Pentru a evita să deveniți victime ale unui fraude prin mijloace de plată electronice, vă recomandăm următoarele: Să vă asigurați că link-ul primit duce către o pagină care este găzduită de site-ul www.electricafurnizare.ro și că în cadrul acesteia vă este solicitată o validare prealabilă a datelor de identificare; Să nu efectuați plăți în pagini nesecurizate.
O pagină securizată se poate identifica căutând simbolul sub formă de lacăt închis, afișat de browser-ul utilizat, precum și prezența literei „s” (reprezentând termenul „secure” – în condiții de siguranță) la începutul adresei site-ului: „https://”. Aceste elemente indică utilizarea de către site a unei conexiuni securizate, astfel încât informațiile despre tranzacție nu sunt divulgate către terți. Dacă aceste elementele nu sunt disponibile, plata trebuie abandonată”, anunță Electrica Furnizare.
De asemenea, Poliția Română a publicat un ghid pentru ca oamenii să evite să devină victime ale fraudelor de tip informatic. Așadar, oamenilor le este transmis să folosească cu mare prudență informații de identificare personală precum ”prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale”. ”Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii”, mai transmit polițiștii.
Totodată, oamenilor le este recomandat să nu divulge ușor ”informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul phishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate”.
În încheiere, Poliția Română transmite că hoții și hackerii au dezvoltat noi metode de înșelat populația, pe lângă cele clasice (phishing prin e-mail sau SMS). Mai exact vishing, adică voice phishing (hoții își sună victimele și pretind că sunt altcineva), sau Spear Phishing (o formă avansată de Phishing, în care atacatorii își dedică mai mult timp mesajului și îl personalizează în funcție de victimă).