News

O nouă taxă pentru șoferii români. Klaus Iohannis a promulgat legea

Klaus Iohannis a promulgat legea privind noua formă a rovinietei și instituirea unei taxe "pe kilometru". Afla când aceasta va intra în vigoare.
18.07.2023 | 09:01
O noua taxa pentru soferii romani Klaus Iohannis a promulgat legea
Klaus Iohannis promulgă legea privind noua formă a rovinietei și instituirea unei taxe "pe kilometru" pentru șoferii români. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent legea privind noua formă a rovinietei și introducerea unei noi taxe rutiere denumită TollRo. Această decizie va avea efecte imediate asupra tuturor șoferilor români. Guvernul a adoptat proiectul de lege în data de 22 iunie, stabilind că începând cu 1 ianuarie 2026, vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone vor plăti rovinieta, în timp ce vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone vor fi supuse unei taxe bazate pe distanța parcursă.

Legea privind noua formă a rovinietei, promulgată de Klaus Iohannis

Tariful rutier va fi determinat în funcție de perioada de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România și va fi aplicabil tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate, destinate transportului de persoane și de marfă cu o masă totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone. Rovinieta se va aplica în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.

ADVERTISEMENT

Rovinieta va fi achitată în avans, înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România, și va fi structurată pe baza duratei de utilizare: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În timp ce rovinieta se aplică pe întreaga rețea de drumuri naționale din România, se fac excepții pentru sectoarele de drum aflate în intravilanul municipiilor.

„Rovinieta se va achita anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România. Este structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni.

ADVERTISEMENT

Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni. Tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni. Tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni. Nivelul rovinietei se va aproba prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii”, a explicat Ministerul Transporturilor.

De asemenea, începând cu aceeași dată, camioanele de marfă vor fi supuse unei taxe rutiere în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri naționale, cunoscută sub denumirea de TollRo. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va fi responsabilă de colectarea acestei taxe.

ADVERTISEMENT

Ce presupune TollRo

TollRo se va aplica tuturor vehiculelor înmatriculate destinate transportului de marfă cu o masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Cuantumul Taxei pe Kilometru va fi stabilit de CNAIR și va ține cont de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România, excepție făcând sectoarele de drum aflate în intravilanul municipiilor.

Noul sistem de tarifare va include un tarif de utilizare a infrastructurii și un tarif bazat pe costurile externe, care vor lua în considerare principiile recuperării costurilor infrastructurii și a poluării atmosferice generate de trafic, conform Directivei 1999/62/CE. Astfel, aceste măsuri legislative vizează introducerea unui sistem de taxare mai echitabil și adaptat nevoilor de infrastructură și mediului în România.

ADVERTISEMENT

„TollRO se va percepe pentru utilizarea domeniului SETRE România, care este reprezentat de reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea, pentru utilizarea căreia tariful de trecere datorat este colectat prin intermediul unui sistem de tarifare rutieră electronică”, prevede legea promulgată de șeful statului.

ADVERTISEMENT