Aproape 70 de persoane din Europa care au trecut printr-o ”operație minune” pentru slăbit au fost la un pas de moarte. Pacienții au trecut printr-o intrvenție medicală în Turcia, iar ce a urmat pentru ei a fost un adevărat coșmar.
Pentru a pierde din kilogramele în plus, unii oameni ar face absolut orice. Zeci de persoane din Europa s-au lăsat păcălite de o intervenție chirurgicală care le promitea că vor slăbi ca prin minune.
Operați la două spitale private din Turcia, 67 de persoane au făcut botulism. Acestea au fost injectate în stomac cu toxină botulinică. Alarmant este faptul că și în România, mulţi oameni sunt interesaţi de o astfel de ”minune” a medicinei.
Din cauza acestei situații extrem de grave, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a transmis o alertă în Europa. Forul continental a luat măsura după ce mai mulţi pacienţi au ajuns la Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
În acest moment, nu este foarte clar dacă a fost o problemă cu procedura medicală în spitalele unde au fost efectuate intervenţiile sau de vină ar fi substanţa care a a fost injectată, scrie Observator News. Intervențiile au avut loc la două spitale private din Instanbul şi Izmir.
Un român care a trecut printr-o astfel de operație descrie coșmarul trăit ulterior. ”Când am ajuns acasă mi s-au infectat toate rănile, toate rănile îmi supurau. M-am dus o lună la rând la un spital în România ca să mă cureţe şi să poată să mi se închidă acele răni.
Abia mă târam, foarte rău. Am luat nişte vitamine injectabile ca să pot să stau în picioare“, mărturiseşte Dan, un pacient de 38 de ani din Capitală. El s-a operat în 2020, la Istanbul.
În mediul online din România sunt numeroase reclame care promovează astfel de operații. Pentru cei care au trecut prin astfel de intervenții și acuză simptome, cunoscutul medic infecționist Adrian Marinescu vine cu sfaturi.
Aceste persoane care au urmat un tratament intragastric cu toxină botulinică, între 22 februarie și 1 martie 2023, ar trebui să se adreseze medicului dacă au simptome de botulism. ”Dificultatea de a înghiţi, afectările neurologice, spasmele musculare… Cazurile, din păcate, reprezintă urgenţe şi intervenţia trebuie să fie imediată”, afirmă dr. Marinescu, conform sursei citate.