News

O persoană a murit la Mamaia, înghițită de valuri. Salvamarii nu erau prezenți pe plajă în acel moment

O persoană a murit înecată la Mamaia, înghițită de valuri. Salvamarii nu se aflau pe plajă în acel moment, astfel că nimeni nu a putut interveni.
10.07.2023 | 10:59
O persoana a murit la Mamaia inghitita de valuri Salvamarii nu erau prezenti pe plaja in acel moment
O persoană a murit la Mamaia, înghițită de valuri. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

A început sezonul estival pe litoralul românesc, însă acesta vine mereu la pachet cu sezonul înecurilor. O realitate care se repetă an de an în România, asemeni Zilei Cârtiței. Salvamarii transmiteau încă de anul trecut că sunt disperați și nu au nicio putere legală să amendeze turiștii care se aventurează în larg.

O persoană a murit la Mamaia, înghițită de valuri

Conform Antena 3, persoana respectivă a intrat în mare undeva la ora 6 dimineața, în condițiile în care salvamarii ajung pe plajă după ora 8:00. “Este vorba despre un accident de submersie. La fața locului se află Smurd B, Saj B2 si Smurd Constanța”, au declarat reprezentanții Serviciului de Ambulanţă Județean Constanţa.

ADVERTISEMENT

Curajoșii care se aventurează în larg nu iau în considerare faptul că, oricât de bine ar putea înota, curentul va câștiga mereu disputa. ”În momentul în care înotătorul realizează că este prins de un astfel de curent și dus către larg, el nu trebuie să se panicheze și trebuie să înoate cumva către o altă direcție decât direcția de deplasare, astfel încât el să iasă din aceste jet”, explică situația Răzvan Mateescu, cercetător științific INCDM, conform Antena 3.

Vasile Borteș, șef al salvamarilor de pe litoral, lansa vara trecută un avertisment dur la adresa turiștilor, criticând modul în care românii nu respectă nicio regulă. Așadar, faptul că aproape zilnic cineva se îneacă pe litoral nu ar trebui să mai mire pe nimeni, lucru subliniat de salvamari.

ADVERTISEMENT

”Colacul nu e pentru plajă. Nu își iau medicamentația, leșină pe plajă. Părinții sau bunicii să aibă grijă de copii! Ieri ne-am confruntat cu trei cazuri de copii dispăruți. Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii! Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă, aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă.

După cum arată prognoza, s-ar putea să avem o săptămână și jumătate steagul roșu pe litoral. Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 km, cred că azi vor alerga 15 – 20 de km ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă, dar ei ignoră“, declara Vasile Borteș.

ADVERTISEMENT

Chiar în urmă cu 24 de ore salvamarii au anunțat că există pericol ridicat de înec în aceste zile, astfel că a fost arborat steagul roșu, ceea ce înseamnă că înotul nu e permis. Cu toate acestea, turiștii sunt doar ”sfătuiți” să țină cont de recomandări, căci nu pot fi obligați din punct de vedere legal.

Oficial, primul înecat de pe litoral a intrat în valuri pe 7 iulie, dar a fost scos inconștient din mare și transportat la spital. ”Salvatorii de la SMURD au fost solicitați, vineri dimineață, 7 iulie, în stațiunea Mamaia, unde un bărbat a fost scos inconștient din apa Mării Negre”, transmiteau reprezentanții ISU Dobrogea.

ADVERTISEMENT

”La fața locului, respectiv în zona hotelului Malibu a intervenit un echipaj SMURD Constanța șenilată, care a aplicat manevrele de resuscitare. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 de ani, a fost transportat inconștient la spital”, au adăugat salvatorii. Din păcate, medicii erau rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale bărbatului.

ADVERTISEMENT