News

O rachetă meteorologică s-a prăbușit într-un sat: ”Am crezut că vine de la Putin”

Locuitorii din Lungești s-au speriat astăzi când fragmente dintr-o rachetă meteo s-au prăbușit în satul lor la zece metri de case.
17.11.2022 | 21:40
O racheta meteorologica sa prabusit intrun sat Am crezut ca vine de la Putin
Rachetă meteo prăbușită într-un sat. Foto: Stirile PRO TV
ADVERTISEMENT

Fără să știe ce se întâmplă, locuitorii comunei din Vâlcea au crezut că ”a început războiul” după ce fragmente dintr-o rachetă meteo au căzut pe câmp, chiar la ei în sat.

O rachetă meteo s-a prăbușit într-un sat

În realitate nu era vorba de o rachetă militară, cum se temeau oamenii, ci o simplă rachetă meteorologică lansată în cadrul unui experiment menit să aducă ploaia, conform Stirile PRO TV.

ADVERTISEMENT

În mod normal racheta ar fi trebuit să se autodistrugă la o altitudine de 3000 de metri, însă ceva nu a funcționat corect. Fragmente din rachetă au căzut așadar la zece metri de case și s-a înfipt în pământ.

”Am crezut că a început războiul, că vine de la Putin”, s-a plâns un sătean, fiind completat de un alt martor: ”Am văzut-o când a trecut și apoi s-a înfipt în pământ”.

ADVERTISEMENT

Racheta, care cântărește opt kilograme, a fost lansată din localitatea Ștefănești, județul Vâlcea. Traiectoria a fost respectată inițial, însă ajunsă în nori a eliberat iodura de argint care provoacă ploaia după ce provoacă nuclee de condensare.

Generalul Gheorghe Căunei-Florescu, șef al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a explicat că această rachetă nu avea cum să explodeze.

ADVERTISEMENT

”A venit sub formă de piatră, pentru că această rachetă nu explodează, ea nu prezintă un pericol, și nu este construită în așa fel încât să explodeze și să producă daune umane. Până astăzi s-au lansat un număr de 46 de rachete, racheta cu numărul 47 din timpul lansării, azi, la 8:12 minute, nu a funcționat și nu a startat așa cum prevede tehnologia”, a explicat Florescu.

Autoritățile încearcă de ceva vreme să provoace precipitații cu ajutorul unor rachete lansate de la sol. Această rachetă, chiar dacă a provocat spaimă în rândul sătenilor, a adus la sol cinci litri de apă pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

”Este o necesitate să aducem apă. Experimentul merge foarte bine și am adus cantitate mare de apă la sol. Activitatea se desfășoară la punctul Segarcea și la Drăgășani”, au completat specialiștii. Astfel de experimente au loc și în județele Prahova și Vrancea.

ADVERTISEMENT