Life

Obiectul pe care trebuie să îl ai în casă dacă ai instalate panouri fotovoltaice. E obligatoriu

Există un obiect pe care trebuie să îl ai în casă dacă ai instalate panouri fotovoltaice. E obligatoriu, dar a generat mari controverse.
14.03.2024 | 10:33
Obiectul pe care trebuie sa il ai in casa daca ai instalate panouri fotovoltaice E obligatoriu
Obiectul pe care trebuie să îl ai în casă dacă ai instalate panouri fotovoltaice. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Dacă ai instalate panouri fotovoltaice, află că acest lucru vine și cu o serie de obligații. Există un obiect pe care trebuie să îl ai neapărat în casă. Este obligatoriu și nu există cale de mijloc.

Obiectul pe care trebuie să îl ai în casă dacă ai instalate panouri fotovoltaice

Dacă unii români preferă centralele termice în continuare, iată că alții au optat deja pentru alte alternative și au instalate panouri fotovoltaice. Și acest lucru însă vine cu obligații, la fel ca și în alte cazuri.

ADVERTISEMENT

ANRE anunță că toți cei care au montate panouri fotovoltaice au nevoie de un contor suplimentar, față de cel instalat la limita proprietății. Cât costă acest dispozitiv și care e rolul său, de fapt?

Conform celor de la ANRE, instalarea unui contor, care include echipamentul şi manopera, ajunge să coste în jur de 450 euro. În acest sens, APCE trage un semnal de alarmă și spune că cifrele sunt destul de mari la un calcul final și nu își au rostul.

ADVERTISEMENT

”În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori. Ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54.000.000 euro pentru instalarea unor contoare inutile.

Estimările pentru anul 2024 sunt de peste 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50.000.000 euro pentru contoare suplimentare”, se arată într-un comunicat al Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Contorul suplimentar, ”inutil”

Este însă acest dispozitiv chiar atât de important? Cei de la APCE spun despre aceste contoare că ar fi inutile. Mai mult de atât, ei subliniază faptul că toate costurile ajung să fie suportate de prosumatori, dar şi de consumatorii de energie electrică din România.

O reacție în acest sens vine și din partea șefului ANRE, George Niculescu. El prezenta altfel situația privind montarea acestui contor suplimentar. De cealaltă parte, APCE consideră că în realiate ar fi ascunse anumite costuri.

ADVERTISEMENT

Ce se poate face în acest sens? APCE menționează că a sesizat în scris ANRE în legătură cu această situație. Vizat este ordinul ANRE emis, prin care Operatorii de Distribuţie ar fi obligaţi să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului.

În opinia celor de la APCE, această contorizare este una ”inutilă și imorală”. Mai mult de atât, prosumatorii din România ajung să plătească sume consistente, care nu și-ar avea rostul.

ADVERTISEMENT