Life

Românii care au panouri fotovoltaice, taxați de stat. Ce ar putea fi obligați să facă prosumatorii

Românii care au panouri fotovoltaice riscă să fie taxați de stat. Ce ar putea fi obligați să facă prosumatorii și ce planuri au autoritățile?
12.10.2023 | 10:38
Romanii care au panouri fotovoltaice taxati de stat Ce ar putea fi obligati sa faca prosumatorii
Românii care au panouri fotovoltaice, taxați de stat. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care au panouri fotovoltaice ar putea fi taxați de stat. Deși până acum se dorea ca un număr cât mai mare de persoane să opteze pentru energia verde, s-ar părea că lucrurile se vor schimba.

Românii care au panouri fotovoltaice, taxați de stat

În ultimii ani a fost acordat inclusiv un sprijin financiar pentru românii care au vrut să opteze pentru panouri fotovoltaice. De asemenea, numeroase persoane au fost încurajate să opteze pentru o astfel de sursă de energie verde.

ADVERTISEMENT

Și autoritățile au reușit ceea ce și-au propus, drept urmare, un număr neașteptat de mare de oameni a optat pentru panouri fotovoltaice. S-ar părea însă că numărul maxim de prosumatori atinge apogeul.

Mai exact, sistemul energetic al țării nu ar mai suporta atât de multe panouri fotovoltaice instalate. Mai departe, cei de la ANRE propun introducerea unei taxe pentru români, sau limitarea consumului.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la ANRE, este nevoie de o limitare a capacității instalate. Mai exact, fiecare român și-ar putea monta panouri fotovoltaice, dar pentru asigurarea consumului propriu și nimic mai mult.

Ce planuri au autoritățile

Menționăm faptul că la finele lunii iulie existau mai bine de 84.000 de prosumatori. Iar capacitatea panourilor instalate era de peste 1.000 de megavaţi, adică aproape 1,5 reactoare de la Cernavodă.

ADVERTISEMENT

Astfel, se ia în calcul scenariul în care până la finalul anului, numărul prosumatorilor să depășească 100.000. În paralel însă, în ciuda celor spuse de ANRE, autoritățile ar vrea cu totul altceva, arată observatornews.ro.

Mai exact, în Parlament se pregătește o nouă lege prin care prosumatorii primesc mai multe facilități. Actul normativ arată că cine produce mai multă energie decât are nevoie ar putea dona surplusul.

ADVERTISEMENT

Energia ar putea merge către o școală, către un spital, sau chiar către un membru al familiei. O altă prevedere este cea conform căreia românii care produc mai multă energie să compenseze factura de gaze dacă au același furnizor.

ADVERTISEMENT