News

Cu ce ar trebui înlocuite centralele pe gaz care vor fi interzise de Uniunea Europeană. Puțini români și-ar permite

Centralele pe gaz care vor fi interzise de Uniunea Europeană. Cu ce le vor putea înlocui românii? Vor scoate mulți bani din buzunare.
14.03.2024 | 08:49
Cu ce ar trebui inlocuite centralele pe gaz care vor fi interzise de Uniunea Europeana Putini romani siar permite
Cu ce ar trebui înlocuite centralele pe gaz care vor fi interzise în UE. Foto Mathaus.ro
ADVERTISEMENT

Centralele pe gaz vor fi interzise de Uniunea Europeană, cu scopul reducerii consumului de energie și a emisiilor de gaze. Astfel, centralele de apartament nu vor mai exista în țările membre UE.

Centralele pe gaz, interzise în Uniunea Europeană. Cu ce ar putea fi înlocuite

În acest sens, Parlamentul European a decis ca începând din 2025 să nu mai poată fi subvenționată de stat montarea acestor tipuri de centrale. De asemenea, din 2040 nu va mai fi permisă instalarea lor. În următorii 16 ani, românii vor fi nevoiți să înlocuiască centralele pe gaz.

ADVERTISEMENT

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. 

Obiectivul îl reprezintă eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”, au informat oficialii Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

Astfel, România va trebui să respecte cerințele europene. Centralele pe gaz care vor fi interzise de Uniunea Europeană vor putea fi înlocuite cu centrale electrice sau pompe de căldură. Însă, prețul acestora este destul de ridicat.

Cât costă o pompă de căldură

Această schimbare ar putea fi destul de costisitoare pentru români, mai ales că se află printre cetățenii din UE care nu stau cel mai bine la capitolul salarii. De exemplu, pe site-urile de specialitate, prețul pentru cea mai ieftină pompă de căldură pornește de la 16.717 lei.

ADVERTISEMENT

În prezent, costul pentru achiziționarea pompelor de căldură începe de la peste 16.000 sau 17.000 de lei și poate ajunge până la peste 53.000 de lei. Însă, ne așteptăm ca prețul unui astfel de sistem să se majoreze în viitor, odată ce se va înregistra o creștere a cererilor.

Prin pompele de căldură aer-apă, aerul ambiental este colectat și transferat la echipamentele de încălzire. Totodată, „către un boiler ACM cu încălzire indirectă pentru producerea de apă caldă menajeră”, se arată pe site-urile de specialitate.

ADVERTISEMENT

În câteva țări din Uniunea Europeană au fost deja luate măsuri, pentru a scăpa de centralele pe gaz. Printre acestea se numără Danemarca, Norvegia, Franța, Olanda, Austria, dar și Marea Britanie sauGermania.

 

 

 

ADVERTISEMENT