News

Occidentul nu reușește să golească vistieria de război a lui Putin. Plafonarea prețului petrolului rusesc a eșuat

Rusia navighează peste sancțiunile Occidentului. Putin își vinde petrolul peste plafonul de preț impus de țările G7, ajutat de India, Turcia și China
09.10.2023 | 14:10
Occidentul nu reuseste sa goleasca vistieria de razboi a lui Putin Plafonarea pretului petrolului rusesc a esuat
Ajutat de „aliați”, Putin continuă să-și vândă petrolul, în timp ce UE se bâlbâie în declarații neconvingătoare / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Plafonarea prețului petrolului de către Occident nu reușește să golească vistieria de război a Rusiei lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Moscova continuă să încaseze sume uriașe din exporturile sale de energie, în ciuda restricțiilor impuse de țările G7+.

„Plafonarea prețurilor a eșuat cu desăvârșire”

Eforturile Occidentului de a submina războiul Kremlinului din Ucraina prin plafonarea prețului veniturilor din petrol ale Rusiei, care sunt extrem de importante, eșuează. Speranțele că Moscova ar putea rămâne fără bani pentru achiziția de armament și pentru plata militarilor se estompează, avertizează observatorii din industrie, deoarece Rusia își vinde exporturile de petrol cu mult peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de țările G7+, stimulată de cererea puternică din China și India.

ADVERTISEMENT

Principalul amestec de țiței al Rusiei, Ural, a depășit plafonul impus de țările G7+ pe piața liberă în iunie, iar de atunci a depășit luna trecută 80 de dolari pe baril. În prezent, se tranzacționează la aproximativ 75 de dolari pe baril, scrie Politico.

Asta înseamnă că președintele rus Vladimir Putin poate continua războiul pentru mai mult timp. Veniturile solide din petrol permit Moscovei să cumpere mai multe arme și să susțină economia civilă. Izolarea Rusiei de piețele globale a fost un pilon cheie al strategiei SUA și UE pentru a contracara invazia, alături de furnizarea de arme Kievului. Acum, planurile de cheltuieli ale Rusiei relevă faptul că va aloca anul viitor o treime din bugetul său anual pentru apărare, ceea ce indică faptul că înalții gradați din Ministerul Apărării sunt încrezători că pot rezista și cheltui mai mult decât Occidentul.

ADVERTISEMENT

Pe lângă prețurile mai mari, Rusia vinde mai mult țiței în volum, exporturile maritime crescând cu 10% luna trecută, ajungând la 3,37 milioane de barili pe zi, cu mult peste media de 3,1 milioane de barili pe zi de dinainte de război, potrivit datelor gigantului S&P. „Plafonarea prețurilor a eșuat cu desăvârșire”, a declarat, de la Londra, Fotios Katsoulas, analist principal pentru transportul maritim cu petroliere la S&P. „Pe întreaga piață ne așteptăm ca toate încărcăturile de barili rusești să se tranzacționeze acum peste plafonul de preț”.

Petrolierele-fantomă ale Moscovei

Prețurile ridicate sunt determinate de o piață globală puternică, a spus el, cu țițeiul Brent de referință care a cochetat cu 100 de dolari pe baril în ultimele săptămâni. Cu valori de referință atât de ridicate, țițeiul rusesc oferă o reducere tentantă chiar și la 80 de dolari sau mai mult. Rusia a depus eforturi pentru a submina în mod activ sancțiunile occidentale, profitând de o flotă fantomă de petroliere îmbătrânite dispuse să transporte petrol încălcând sancțiunile – adesea ascunzându-și proprietatea și chiar adevărata origine a încărcăturii.

ADVERTISEMENT

„Noi companii au fost înființate în Emiratele Arabe Unite, India, China, etc, mărind tonajul pe care îl controlează, cumpărând nave mai vechi, care nu operează sub incidența furnizorilor de asigurări occidentali”, a spus Katsoulas, argumentând că această mișcare înseamnă că sunt efectiv imune la consecințele încălcării plafonului de preț. China și India sunt în prezent cele mai mari destinații pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, urmate de Turcia.

Un economist de rang înalt de la o firmă comercială importantă, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre chestiuni sensibile de reglementare, a avertizat că factorii de decizie occidentali nu prea pot face mare lucru pentru a aplica regulile fără a supraîncălzi o piață deja efervescentă. „Administrația americană va prefera, probabil, să nu penalizeze companiile de transport și de asigurări implicate în depășirea limitei de 60 de dolari, pentru că ar risca să crească și mai mult prețul țițeiului”, a spus traderul.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană toacă vorbe

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a recunoscut că au existat „fluctuații recente ale prețului petrolului peste nivelul plafonului de preț G7+”, dar a insistat că „acest lucru nu înseamnă că plafonul de preț nu funcționează”.  „Pentru a continua aplicarea cu succes plafonarea prețului petrolului în cadrul coaliției internaționale, este într-adevăr vital să contracarăm încercările Rusiei de a submina funcționarea acestui sistem”, a adăugat oficialul, subliniind că blocul comunitar a încercat să vizeze operatorii de nave fantomă în cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, în luna mai. Declarații nu prea convingătoare.

Maria Shagina, cercetător în domeniul sancțiunilor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (Londra) , a avertizat împotriva abandonării plafonării prețurilor. În schimb, „acum trebuie să ne asigurăm că plafonul este etanș, că mecanismul este mai robust decât este acum”. „O aplicare mai strictă ar face o diferență pentru bugetul rusesc – atunci când a existat o mai mare conformitate din ianuarie până în august, am văzut că veniturile rusești au scăzut cu 50%  (…) și s-au luptat pentru a face față cheltuielilor sociale și cheltuielilor legate de război”, a spus Shagina.  „Acum plafonul slăbește, dar nu a eșuat în cele din urmă. Dacă strângem șuruburile, îl putem readuce la viață”.

Se schimbă ceva?

Acest lucru ar putea fi dificil fără SUA. Luna trecută, cinci diplomați din țările UE au declarat că, în ciuda conștientizării crescânde a faptului că restricțiile împotriva Moscovei nu funcționează corect, există puțină dorință în rândul guvernelor blocului comunitar pentru a le schimba. „Americanii au declarat că, din punctul lor de vedere, ele funcționează”, a declarat un emisar, iar un altul a subliniat că puține lucruri s-ar schimba fără sprijinul SUA pentru reguli mai stricte.

Consilierul economic principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Oleg Ustenko, a îndemnat Occidentul atât să înăsprească plafonul pentru petrolul rusesc la doar 30 de dolari, cât și să închidă o „portiță” care permite unor țări precum India, Turcia și China să exporte fără restricții pe piața mondială combustibil rafinat provenit din țiței rusesc. Răspunzând unei solicitări de comentarii, Departamentul de Stat al SUA a declarat că „coaliția continuă să urmărească îndeaproape condițiile de piață” și a susținut că măsurile actuale au făcut deja „complexul militar-industrial rusesc să nu mai poată produce și întreține echipamente critice pentru operațiunile din Ucraina”.

ADVERTISEMENT