News

„Ochii armatei” Israelului l-au tras degeaba de mânecă pe Netanyahu. „Avertismentele noastre privind atacul Hamas n-au fost ascultate”

Masacrul Hamas asupra Israelului putea fi prevăzut. Netanyahu, superiorii armatei și serviciile nu au luat în seamă avertismentele trupelor de frontieră
21.11.2023 | 13:45
Ochii armatei Israelului lau tras degeaba de maneca pe Netanyahu Avertismentele noastre privind atacul Hamas nau fost ascultate
Benjamin Netanyahu nu și-a asumat până acum vreo responsabilitate în eșecul Israelului de preveni atacul Hamas / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Avertismentele noastre cu privire la Hamas au fost ignorate, spun femeile din trupele de frontieră ale Israelului. Mărturiile unor membre ale unor unități de supraveghere, în majoritate femei, alimentează acuzațiile potrivit cărora premierul Benjamin Netanyahu a interpretat greșit pericolele din Fâșia Gaza.

„Ochii armatei” nu au fost crezuți

Au ignorat șefii de securitate ai Israelului avertismentele unor femei soldat de la unitățile de supraveghere a frontierei, care aveau dovezi că ceva se pregătea în Fâșia Gaza, înainte de atacurile criminale ale militanților Hamas din 7 octombrie? Aceasta este acuzația explozivă venită din partea mai multor soldați din cadrul forțelor de supraveghere a frontierei israeliene, predominant feminine – cunoscute sub numele de „tatzpitaniyot” („cel care veghează”, în ebraică).

ADVERTISEMENT

Soldații au declarat pentru mass-media că superiorii lor nu au ținut cont de avertismentele privind activitatea neobișnuită din Fâșia Gaza, cum ar fi gherilele palestiniene care se antrenau cu explozibili sau care repetau atacuri asupra unei replici de tanc și a unui fals post de observare. Declarațiile lor în presă sporesc presiunea asupra guvernului premierului Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu o furtună de critici, după atacul Hamas. Faimoasele servicii de spionaj ale țării nu au reușit, în cele din urmă, să detecteze un atac iminent al grupării teroriste, care a ucis 1.200 de israelieni și a răpit 240 de persoane.

Pe lângă implicațiile de sexism, acuzațiile alimentează sentimentul că Netanayahu și serviciile sale de securitate s-au complăcut, crezând că nu au de ce să se teamă de Hamas în Gaza. Adversarii lui Netanyahu susțin chiar că acesta a contribuit la consolidarea Hamas în Gaza, cu sprijinul Qatarului, într-un joc riscant de „divide et impera”, care i-a opus pe islamiști Autorității Palestiniene din Cisiordania.

ADVERTISEMENT

Temerile lor, respinse de superiori

Avertismentele femeilor soldat, făcute pe parcursul mai multor luni, nu corespundeau cu idee conform căreia gruparea Hamas fusese îmblânzită. În ceea ce s-ar putea dovedi a fi o altă greșeală majoră dintr-o serie de erori în cascadă, femeile spun că principalii comandanți, în majoritate bărbați, le-au respins îngrijorările, au insistat că Hamas nu avea planuri de a intra în război și le-au ordonat să nu mai fie atât de alarmiste, scrie Politico.

Cunoscute drept „ochii armatei”, „tatzpitaniyot” folosesc camere speciale și senzori pentru a monitoriza o porțiune de teren de 15 până la 30 de kilometri de care fiecare soldat este responsabil.  Munca de supraveghere necesită multă răbdare, concentrare și ore întregi petrecute monitorizând ecrane. Aceste trupe, în special cele de la o bază din Nahal Oz, unul dintre kibuțurile atacate la 7 octombrie, au raportat semne neobișnuite ale activității de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza. Activitatea nu a fost doar minoră, dar Hamas a trimis drone de mai multe ori pe zi în săptămânile care au precedat atacul.

ADVERTISEMENT

Una dintre femeile soldat, identificată doar cu prenumele Ilana, a declarat pentru ziarul Haaretz că a observat luptători Hamas antrenându-se pentru atacuri. „Cu o lună și jumătate înainte de război, am văzut că într-una dintre taberele de antrenament ale Hamas au construit o machetă exactă, la scară, a poziției unui post de observație, precum cel pe care îl operăm noi. Acolo au început să se antreneze cu drone pentru a lovi mitraliorul care se află de regulă în aceste posturi”, a declarat Ilana. „În ultimele două luni, au început să trimită drone în fiecare zi, uneori de mai multe ori pe zi, chiar lângă graniță, la aproximativ 300 de metri de gard, iar uneori la mai puțin de atât”, a adăugat ea.

„În final, noi am fost cei uciși”

Alți „tatzpitaniyot” au raportat că oameni înarmați ai Hamas repetau atacuri asupra vehiculelor blindate folosind o replică a unui tanc Merkava Mark 4 și că luptătorii Hamas săpau gropi și plasau explozibili de-a lungul graniței. Radiodifuzorul public Kan din Israel și televiziunea națională Channel 12 au difuzat interviuri cu observatori de frontieră care s-au plâns că au fost ignorați și li s-a spus să nu mai fie alarmiști.

ADVERTISEMENT

Interviurile se adaugă la afirmațiile făcute luna trecută de două femei soldat din aceleași trupe, Yael Rotenberg și Maya Desiatnik, care au declarat pentru Kan că, în lunile dinaintea atacului, au semnalat o mulțime de comportamente îngrijorătoare la frontieră. Ambele erau la baza din Nahal Oz, unde 20 de militari au fost uciși de Hamas pe 7 octombrie. Desiatnik a fost unul dintre singurii doi militari din trupele de supraveghere aflați la bază în acea zi care nu a fost ucis sau răpit.

„Este exasperant. Am văzut ce se întâmpla, le-am spus despre asta, și în final noi am fost cei uciși”, a spus ea. Unul dintre motivele pentru care aceste alarme au fost respinse a fost acela că „nu se potriveau cu narațiunea conform căreia Hamas a evoluat de la o mișcare revoluționară la una moderată și a devenit mai instituționalizată și mai pragmatică”, a declarat Michael Milshtein, șeful Departamentului pentru afaceri palestiniene din cadrul agenției israeliene de informații militare.

„Totul a fost o iluzie”

Milshtein i-a reproșat lui Netanyahu nu numai că a judecat greșit Hamas, ci și că a permis Qatarului să canalizeze sute de milioane de dolari de-a lungul anilor către Fâșia  Gaza, o mare parte din ei fiind probabil cheltuiți pentru aripa militară a facțiunii. (Netanyahu însuși a declarat la o conferință a partidului Likud în 2019 că „oricine dorește să împiedice înființarea unui stat palestinian trebuie să sprijine consolidarea Hamas”).

„Dar nu a fost doar Bibi”, a adăugat Milshtein. „Politicieni de rang înalt din întregul spectru politic, inclusiv Naftali Bennett, Benny Gantz și Yair Lapid, au aderat la această idee, iar aceasta a fost promovată și de Forțele de Apărare ale Israelului. Shabak (Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului) a fost sceptic la început, dar apoi a mers pe aceeași linie”, a declarat el.

„Narațiunea s-a înrădăcinat în eșaloanele superioare ale politicii israeliene și a fost susținută de superiorii armatei armatei și ai serviciilor de informații. Guvernarea era menită să modereze Hamas, iar avertismentele nu se potriveau cu linia oficială. Dar totul a fost o iluzie”, a spus Milshtein.

„Am eșuat în cea mai importantă misiune a noastră”

Șefii armatei și ai serviciilor de informații din Israel și-au acceptat responsabilitatea generală pentru că nu au reușit să prevină atacul Hamas din 7 octombrie. „Direcția de informații militare, aflată sub comanda ea, nu a reușit să avertizeze cu privire la atacul terorist desfășurat de Hamas”, a declarat generalul Aharon Haliva, șeful serviciilor de informații militare, într-o scrisoare deschisă. „Am eșuat în cea mai importantă misiune a noastră”.

O serie de alți oficiali din domeniul apărării, inclusiv șeful Shin Bet, șeful Statului Major al IDF și șeful forțelor aeriene, și-au recunoscut responsabilitatea, la fel ca și ministrul Apărării, Yoav Gallant. Aceștia au refuzat totuși să răspundă la acuzații specifice, spunând că, deși va veni timpul pentru investigații, accentul ar trebui să fie acum pe câștigarea războiului cu Hamas.

Această poziție a fost acceptată pe scară largă de partidele de opoziție și de parlamentari, care spun, de asemenea, că războiul și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas ar trebui să aibă prioritate. Netanyahu a adoptat, de asemenea, această linie, dar, spre deosebire de șefii săi din domeniul apărării și al serviciilor de informații, premierul n-a acceptat nici o vină pentru eșecurile care au contribuit la atacul Hamas. În schimb, el a insistat că responsabilitatea sa este doar de a ajuta Israelul să treacă peste acest război.

„Totul ne-a explodat în față”

Într-un interviu acordat CNN la începutul acestei luni, Netanyahu a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă își asumă responsabilitatea pentru că nu a reușit să prevină atacul, spunând că va fi un moment pentru astfel de întrebări „dificile” după ce războiul se va încheia. „Vom răspunde la toate aceste întrebări”, a spus el. „În acest moment, cred că ceea ce trebuie să facem este să unim țara pentru un singur scop, obținerea victoriei”.

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a declarat că există o mulțime de vinovați – el a descris atacul ca fiind un eșec colectiv – dar l-a acuzat direct pe Netanyahu în legătură cu Hamas. „În ultimii 15 ani, Israelul a făcut totul pentru a devaloriza Autoritatea Palestiniană și pentru a avantaja Hamas”, a declarat el. „Gaza a fost în pragul colapsului pentru că nu aveau resurse, nu aveau bani, iar Autoritatea Palestiniană a refuzat să dea bani grupării Hamas. Bibi i-a salvat. Bibi a făcut o înțelegere cu Qatar și au început să mute milioane și milioane de dolari în Gaza. Dar cu toții am crezut că putem flirta cu Hamas, că se vor comporta conform așteptărilor noastre față de ei. Și apoi totul ne-a explodat în față”.

ADVERTISEMENT
Tags: