News

Gaz pe foc în războiul Israel-Hamas. Benjamin Netanyahu, presat să refacă coloniile evreiești în Fâșia Gaza

Extrema dreaptă israeliană vrea evacuarea palestinienilor din Fâșia Gaza. Benjamin Netanyahu, presat să refacă colonii evreiești după modelul Cisiordania
16.11.2023 | 16:43
Gaz pe foc in razboiul IsraelHamas Benjamin Netanyahu presat sa refaca coloniile evreiesti in Fasia Gaza
SUA l-au avertizat pe Netanyahu cu privire la orice tentativă de reocupare a Fâșiei Gaza / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un important lider al coloniștilor evrei din Cisiordania vrea să-l determine pe premierul Benjamin Netanyahu să înceapă reconstruirea așezărilor israeliene în Fâșia Gaza, pe fondul atacului IDF în enclava palestiniană. În timp ce criticii spun că această strategie va submina securitatea Israelului, aliații de extremă dreapta ai premierului sunt dornici să îi împingă pe palestinieni afară din Gaza.

„Ai comunități, ai armata, ai mai mult control”

În timp ce lumea încearcă să descifreze care sunt obiectivele Israelului în Fâșia Gaza, Yossi Dagan, un colonist proeminent din partidul premierului Benjamin Netanyahu profită de această criză pentru a-i spune să reintroducă colonii de tip Cisiordania (West Bank) în enclava costieră, ca un soi de centură defensivă.

ADVERTISEMENT

Yossi Dagan, o figură influentă din aripa dreaptă a Israelului, care conduce o comunitate de coloniști din Cisiordania ocupată, a declarat într-un interviu acordat Politico că este timpul să se dea timpul înapoi la perioada de dinainte de 2005 și să fie reconstruite coloniile din Gaza. Acestea ar acționa, a explicat el, ca avanposturi bine păzite pentru a preveni repetarea unor atacuri precum cel din 7 octombrie, în care militanții islamiști ai Hamas au ucis aproximativ 1.200 de evrei.

„Dacă ai comunități și oameni, ai armata și ai mai mult control. Dar, de fiecare dată când te retragi din teritoriu, ai ceea ce s-a întâmplat – un Holocaust”, a declarat Dagan, care are legături strânse cu creștini evangheliști americani de dreapta și a fost un susținător înfocat al președintelui american Donald Trump. Revenirea la reconstrucția de colonii, aceasta este o sugestie extrem de incendiară, despre care criticii lui Dagan susțin că va submina mai degrabă decât să protejeze securitatea națională a Israelului.

ADVERTISEMENT

Biden: „Coloniștii toarnă benzină pe foc”

Dagan beneficiază de susținere din partea dreptei israeliene, dar chestiunea ar putea stârni furie la Washington, principalul garant al securității Israelului. În mod tradițional, Benjamin Netanyahu a fost favorabil expansiunii coloniilor ilegale pe terenurile din Cisiordania, ocupate de Israel după Războiul de Șase Zile din 1967, dar o întoarcere a acestora în Fâșia Gaza ar fi un pas extrem spre escaladare.

Comunitatea internațională a identificat deja coloniștii extremiști ca fiind un punct de focar pentru o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu, iar președintele american Joe Biden a avertizat că coloniștii din Cisiordania „toarnă benzină pe foc” în conflictul din regiune prin atacurile violente asupra palestinienilor.

ADVERTISEMENT

Poziția oficială a Israelului este că operațiunea din Fâșia Gaza este un „blitz temporar” împotriva Hamas și nu o revenire la ocupație, dar mulți palestinieni sunt sceptici. În special după remarcile lui Netanyahu, care a afirmat că Israelul ar trebui să reia un fel de control militar asupra enclavei pentru „o perioadă nedeterminată”. Palestinienii sunt alarmați în special de ideea că forțele israeliene ar putea diviza Gaza în zone de control militar, lăsând comunitățile arabe deconectate, așa cum a făcut în jurul sutelor de mii de coloniști evrei din Cisiordania.

„Ar ajuta la prevenirea unui nou 7 octombrie”

De partea sa, Dagan nu a făcut nici o încercare de a-și ascunde viziunea de a rămâne în Gaza. „Guvernul va trebui să păstreze o parte din teren în posesia sa. Guvernul nu-și poate permite și, din punct de vedere moral, nu se poate întoarce la ceea ce a fost înainte, deoarece am promis: nu se va mai repeta niciodată” (atacul Hamas)”, a declarat Dagan. „Nu va fi posibil în toate părțile din Gaza. Dar în partea de nord, da. Ar trebui să existe o centură de protecție. Ar trebui să existe viață, ar trebui să existe locuitori, ar trebui să existe armata. Și ar ajuta la prevenirea unui nou 7 octombrie”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Fost director Mossad: „Prostii”

Dar mulți israelieni cred că strategia lui Dagan este greșită. Tamir Pardo, care s-a pensionat în 2016 ca director al Mossad, a declarat pentru Politico că coloniștii vor trebui să fie ei înșiși protejați, mai degrabă decât să fie scutul invocat de Yossi Dagan. „Prostii”, a răspuns el, când a fost întrebat dacă coloniile ar putea acționa ca un tampon de protecție. „Ei nu ne apără pe noi: noi trebuie să îi apărăm pe ei”, a spus el.

În mod similar, fostul premier Ehud Olmert s-a pronunțat ferm împotriva sugestiei lui Netanyahu de a reveni la controlul militar asupra Gaza, în timp ce fostul premier Ehud Barak s-a pronunțat în favoarea unei forțe internaționale de menținere a păcii, compusă în principal din soldați din țările arabe. În plus, nu ajută deloc tezelor lui Dagan faptul că, în prezent, coloniile nu fac decât să inflameze tensiunile politice din Cisiordania, care au potential exploziv, existând temeri tot mai mari că o revoltă palestiniană la scară largă ar putea fi în curs de desfășurare.

În ultima lună, a avut loc o creștere a violențelor în Cisiordania. Coloniștii israelieni spun că atacurile sunt inițiate de palestinieni; palestinienii spun că este invers și susțin că coloniștii încearcă să acapareze mai multe terenuri și să le inducă frica pentru a-și părăsi satele.

Violențe în Cisiordania

Potrivit ONU, 167 de palestinieni au fost uciși în ultima lună de către forțele de apărare israeliene și opt de către coloniști. Printre aceștia se numără Bilal Saleh, un tată a patru copii, care a fost împușcat în timp ce culegea măsline în apropiere de orașul Nablus din Cisiordania. „A fost împușcat de mai multe ori în piept. L-au ucis cu sânge rece”, a declarat văduva sa, Iklas Saleh.

În total, acest an se transformă în cel mai mortal din 2005 încoace în Cisiordania. Și există temeri tot mai mari că vor urma situații și mai rele. Itamar Ben-Gvir, un ministru israelian de extremă dreapta care supervizează poliția, oferă puști coloniștilor din Cisiordania pentru a forma ceea ce el descrie ca fiind „echipe de securitate” pentru a proteja așezările. Palestinienii spun că acest lucru este o escaladare a tensiunilor.

În plus față de avertismentul lui Biden, într-o convorbire telefonică ulterioară cu președintele israelian Isaac Herzog, vicepreședintele american Kamala Harris „a evocat necesitatea de a crește stabilitatea și securitatea în Cisiordania și de a-i trage la răspundere pe coloniștii extremiști pentru actele de violență”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Înapoi în 2005

Dagan a fost un militant vehement împotriva dezangajării israeliene din Fâșia Gaza atunci când premierul israelian de atunci, Ariel Sharon, a supravegheat demolarea a 21 de colonii și a pus capăt conducerii armatei în enclave palestiniană. În Cisiordania, mai multe așezări au fost, de asemenea, demolate. Atunci, Dagan s-a baricadat pe acoperișul unui fort antic pentru a încerca să oprească evacuarea finală a sute de coloniști din Cisiordania.

Din punctul său de vedere, evenimentele din octombrie dovedesc argumentele pe care le susținea atunci când se opunea dezangajării israeliene din Gaza din 2005. „Dar noi suntem în continuare capabili să acționăm ca o centură de protecție pentru Israel”, a insistat el. „Un lucru este clar: dacă dai din pământ, nu obții pacea”.

Dagan a discutat cu Politico la câteva zile după ce a vorbit la înmormântarea unui colonist care a fost ucis la întoarcerea acasă pentru o pauză după ce a servit pe frontul din Gaza. Elhanan Klein, tată a trei copii, a fost împușcat în timp ce se îndrepta spre casă. Dagan i-a dat vestea soției sale însărcinate. „A a început să plângă. Era distrusă”, spune Dagan.

Alții, în afara coloniștilor și a naționaliștilor religioși, nu sunt deloc de acord cu ideea de a anexa sau de a reintroduce colonii de tip Cisiordania în Fâșia Gaza post-război. Tamir Pardo a declarat că Ariel Sharon nu s-a retras din Fâșia Gaza pentru a promova pacea, ci pentru că a crezut că progresul negocierilor cu palestinienii era imposibil. El a considerat că coloniile din Gaza și Cisiordania agravează riscurile pentru securitatea israeliană, deoarece acționează ca un magnet pentru terorism.

„Oportunitatea unică de a evacua Fâșia Gaza”

Cu toate acestea, Dagan nu este un caz singular. Unele voci din cadrul instituției israeliene de apărare fac, de asemenea, presiuni pentru o schimbare permanentă în Fâșia Gaza. La jumătatea lunii octombrie, Institutul Misgav pentru securitate națională și strategie sionistă, un think tank israelian fondat de foști oficiali din securitate, l-a îndemnat pe Netanyahu să profite de „oportunitatea unică și rară de a evacua întreaga Fâșie Gaza”.

Această recomandare a fost reluată de Ministerul israelian al Informațiilor, care a recomandat ca locuitorii din Gaza să fie relocați în nordul Sinaiului egiptean. Administrația Biden a subliniat din ce în ce mai mult că acest lucru nu ar trebui să se producă. Președintele SUA a declarat că reocuparea Fâșiei Gaza ar fi o „mare greșeală”.

Iar vinerea trecută, secretarul american de Stat Antony Blinken a declarat miniștrilor de externe din grupul țărilor G-7, în cadrul unei reuniuni la Tokyo, că Washingtonul se opune „strămutării forțate a palestinienilor”. Blinken a adăugat: „Nici o reocupare a Fâșiei Gaza după încheierea conflictului, nici o încercare de a bloca sau asedia Gaza. Nici o reducere a teritoriului din Gaza”.

Presiuni pentru viitorul politic al lui Netanyahu

Yossi Dagan nu este descurajat de avertismentele SUA. „Îl respect foarte mult pe președintele Biden pentru tot ceea ce a făcut în ultima lună. El este liderul lumii libere și a făcut lucruri mari și morale”, a spus el. Dar el „și-a făcut o imagine greșită din partea presei”, a insistat Dagan, adăugând că Biden ar trebui să vină să vadă coloniile din nordul Samariei (Shomron) pentru a vedea cât de importante sunt pentru securitatea israeliană.

Perspectiva ca premierul israelian să opteze în cele din urmă pentru reafirmarea controlului asupra Fâșiei Gaza pe termen lung îi îngrozește pe aliații occidentali ai Israelului. Există temeri tot mai mari la Washington și în capitalele europene că Netanyahu ar putea fi incapabil să reziste presiunilor dacă vrea să își păstreze coaliția de guvernare, care depinde de naționaliștii religioși și de coloniști.

Acest lucru nu face decât să sporească neliniștea internațională cu privire la existența unui al doilea obiectiv secret al războiului – și anume dezrădăcinarea permanentă a unei mari părți a populației din Fâșia Gaza, ca un ecou al deplasărilor palestiniene din trecut, inclusiv nakba („catastrofă” în arabă) – expulzarea a sute de mii de palestinieni în 1948.

Observațiile făcute de membrii guvernului Netanyahu – deși nu și de vreun ministru din cabinetul de urgență de război – nu fac decât să alimenteze temerile. Săptămâna aceasta, ministrul agriculturii, Avi Dichter, fost șef al serviciului de informații Shin Bet, a declarat la televiziune: „Acum aducem nakba în Gaza”.

ADVERTISEMENT