News

Victimele Hamas, pângărite și după moarte. Atrocitățile islamiștilor sunt de nedescris: “Cei care fac asta nu pot fi numiți oameni”

Crimele Hamas și dificultatea Israelului de a strânge probe în instanță. Declarații înfiorătoare ale teroriștilor interogați de IDF
10.11.2023 | 18:03
Victimele Hamas pangarite si dupa moarte Atrocitatile islamistilor sunt de nedescris Cei care fac asta nu pot fi numiti oameni
Interogatoriile teroriștilor arată fără dubiu intenția lor de a comite cele mai mai grozăvii / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Autoritățile israeliene continuă să strângă dovezi cu privire la atrocitățile săvârșite de gruparea teroristă Hamas la 7 octombrie, printre care și cele referitoare la crimele sexuale comise de islamiști. O situație care reflectă dificultatea și uneori imposibilitatea de a efectua anchete medico-legale conform protocoalelor, în zone de război. O realitate de care profită dușmanii Israelului (și ai Occidentului) pentru a induce mai mult scepticism – pentru că el există –  cu privire la crimele sexuale ale așa zișilor „combatanți” Hamas.

Violuri în grup, mutilare genitală și necrofilie

Presa israeliană a relatat că unitatea criminalistică Lahav 443 a poliției israeliene a adunat probe, din interogatoriile teroriștilor, din relatările martorilor oculari și din diverse surse de imagini, ale unor crime sexuale comise de teroriștii palestinieni ai Hamas în timpul asaltului lor din 7 octombrie. Mărturiile supraviețuitorilor masacrului la care s-a dedat Hamas – în care au fost uciși peste 1.400 de oameni și peste 240 au fost luați ostatici, majoritatea civili – indică o barbarie de neimaginat. Abuzurile sexuale comise de gruparea teroristă palestiniană Hamas includ violuri în grup, mutilare genitală și necrofilie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, în urma atacului Hamas, serviciile morgilor și medico-legale israeliene, suprasolicitate, nu au colectat nici o dovadă fizică de agresiune sexuală de pe cadavre, în cadrul eforturilor lor de identificare a celor uciși, multe dintre corpurile acestora fiind arse și mutilate. La mai mult de o lună după ce Hamas a lansat un atac fără precedent asupra comunităților frontaliere cu Fâșia Gaza și la un important festival muzical în aer liber, Israelul se află încă în procesul de identificare a fiecărui cadavru, folosind protocoale de identificare a victimelor dezastrelor.

Cu toate acestea, decizia – luată pe fondul războiului și al nevoii urgente de a identifica morții – de a nu folosi protocoalele de investigare a locului crimei, care necesită mult timp, pentru a documenta cazurile de viol, a alimentat scepticismul internațional cu privire la abuzul sexual asupra victimelor de către Hamas în timp ce acesta controla părți din sudul Israelului la 7 octombrie.

ADVERTISEMENT

Minimalizarea atrocităților Hamas, pe fondul răspunsului Israelului

Întrebările și scepticismul total vin pe fondul unei încercări de a minimiza amploarea atrocităților comise de Hamas la 7 octombrie, mai ales că atenția internațională s-a îndepărtat rapid de la brutalitatea teroriștilor palestinieni și s-a îndreptat spre răspunsul militar al Israelului, care are ca scop eradicarea grupului terorist. Există dovezi semnificative de abuz sexual sistematic, dar oficialii morgilor nu au desemnat cazurile individuale ca fiind violuri din cauza lipsei de dovezi fizice cerute de instanțe.

În plus față de mărturiile supraviețuitoarelor, un număr mare de oficiali israelieni, salvatori și angajați ai morgilor au declarat că Hamas a violat femei în timpul atacului. Agenția de securitate internă Shin Bet a publicat extrase din interogatoriile filmate ale unor teroriști Hamas capturați, în care aceștia mărturisesc că li s-a ordonat să violeze femei evreice.

ADVERTISEMENT

Reflectând poziția oficială a guvernului, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Hamas a comis acte de „crimă, viol și răpire”, declarații care au fost repetate de multe ori în ultima lună. Cu toate acestea, guvernul nu a publicat imagini explicite și nu a încurajat victimele violurilor să își spună fiecare povestea. De asemenea, serviciile de medicină legală nu au publicat nici un raport oficial care să indice dacă concluziile lor corespund cu acte de abuz sexual.

„Nu trebuie crezute evreicele”

Această decizie aparent oficială de a nu furniza dovezi clare ale violurilor către mass-media internațională a alimentat criticile persistente, în principal din străinătate, iar multe instituții media prezintă acum violurile din 7 octombrie ca pe o acuzație și nu ca pe un fapt pe deplin dovedit. Rețelele de socializare sunt acum inundate de mesaje care spun că femeile evreice „nu trebuie să fie crezute”.

ADVERTISEMENT

Acest scepticism cu privire la afirmațiile de viol a fost observat în întreaga țară: la 5 noiembrie, deputata arabă israeliană Iman Khatib-Yassin, care a refuzat să vadă imaginile atrocităților atunci când au fost prezentate membrilor Knessetului (parlamentului), a declarat că compilarea secvențelor brute ale atacurilor nu a arătat nicio dovadă că femeile au fost violate. (Liderul partidului său i-a cerut rapid demisia, iar parlamentarii de dreapta au lansat o petiție pentru a o expulza din Knesset).

Trebuie dovezi admisibile în instanță

La mai bine de o lună de la ceea ce israelienii numesc „Șabatul negru”, Times of Israel a analizat ce se știe și ce nu se știe despre violurile comise de teroriștii Hamas în rândul celor 1.400 de evrei uciși și de ce demersul medico-legal israelian privind agresiunile sexuale este aparent în impas. Investigația se concentrează pe dovezile strânse de la cadavrele celor masacrați la 7 octombrie. Editorii au decis să nu urmărească pistele supraviețuitoarelor abuzurilor sexuale, iar Ministerul Apărării a refuzat să discute informații referitoare la tratamentul ostaticilor deținuți de Hamas.

Dovezile materiale ale violului sau ale abuzului sexual pot fi colectate de la persoana decedată într-un mod care să fie admisibil în instanță, fie de către un medic legist, fie de către o unitate de poliție însărcinată cu anchetarea scenelor crimei (CSI). Numai un medic legist sau un alt medic specializat în agresiuni sexuale poate formula o concluzie oficială cu privire la ceea ce sugerează rezultatele.

Violul, sau agresiunea sexuală, pot fi stabilite din punct de vedere legal doar de o instanță, deoarece infracțiunea necesită un element de intenție, precum și un act fizic. La o lună de la masacrele din 7 octombrie, posibilitatea de a colecta dovezi materiale de violuri care să poată fie prezentate în instanță este redusă, a explicat un oficial din domeniul criminalistic care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Prioritatea: identificarea victimelor, nu cauzele morții

În condiții adecvate, autoritățile ar fi avut la dispoziție aproximativ o săptămână pentru a colecta probe de la cadavre dacă acestea ar fi fost găsite rapid și tratate cu profesionalism. Dar condițiile nu au fost optime pentru colectarea de probe. În urma masacrului Hamas, resursele au fost dedicate în primul rând identificării victimelor, mai degrabă decât investigării cauzelor morții acestora, un proces care continuă și în prezent.

Circumstanțele masacrului și războiul în curs de desfășurare au afectat locurile crimelor sau au făcut imposibilă colectarea probelor relevante. În multe cazuri, cadavrele se aflau într-o asemenea stare de mutilare sau descompunere încât a fost imposibil să se colecteze probe. Cadavrele colectate pe teren sunt puse în saci și livrate la o morgă de urgență la baza Shura (la 20 km sud de Tel Aviv) a armatei israeliene, din apropierea orașului Ramla.

Michal Levin Elad, șefa diviziei naționale de investigații medico-legale a poliției israeliene, a vorbit cu reporterii Times of Israel pe 31 octombrie la Shura. Ea a declarat că „misiunea principală a bazei este de a identifica victimele”. „Prioritatea deocamdată nu este să aflăm cum au murit sau ce s-a întâmplat”.

Din cele 1.400 de persoane ucise la 7 octombrie, aproximativ 310 soldați și 840 de civili au fost identificați până în prezent. Nu se știe dacă printre aceștia se numără și cei 58 de polițiști uciși. Acest lucru înseamnă că aproximativ 200 de cadavre nu au fost încă identificate.

Apar „oase, dinți și țesuturi umane”

„Am lucrat 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, cu trei echipe de peste 100 de persoane fiecare, iar unitatea încă încearcă să proceseze cadavrele rămase, căutând date biometrice”, a declarat ea. Levin Elad se așteaptă ca mai multe cadavre să fie găsite, deoarece armata continuă să scaneze zona de frontieră din Gaza și să găsească „oase, dinți și țesuturi umane”, care sunt apoi duse la Shura.

Unitatea sa este responsabilă de identificarea civililor la morga improvizată din Shura, construită din containere frigorifice. Armata desfășoară o muncă paralelă pentru soldați. Având în vedere această presiune, „nu vom putea efectua o anchetă penală completă, cu protocoale de identificare criminalistice”, a declarat comisarul Doron Avigdori la 31 octombrie. Avigdori conduce divizia criminalistică a poliției din districtul central al Israelului, care acoperă Shura.

În loc să treacă prin expertiza medico-legală, care ar produce dovezi ale crimei, cadavrele sunt tratate în cadrul protocoalelor privind identificarea victimelor în caz de dezastru (DVI), așa cum se întâmplă adesea în cazul evenimentelor care implică un număr mare de victime. Cadavrele sunt scanate pentru a detecta markerii biometrici post-mortem și, uneori, sunt verificate încrucișat cu informațiile ante-mortem furnizate de familii sau apropiați.

„Încercăm să-i îngropăm cât mai repede”

Odată ce identificarea a fost efectuată, „încercăm să îngropăm morții cât mai repede posibil și încercăm să nu prelungim procesul”, a declarat un profesionist din domeniul sănătății pentru Times of Israel. Nu se știe dacă vreun cadavru continuă să fie investigat de către medicii legiști după identificare sau dacă au fost colectate kituri de viol. Un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să răspundă la o întrebare despre kiturile de viol, limitându-se să spună: „Nu acesta este scopul aici (la Shura)”.

O a doua facilitate pentru identificarea morților este Institutul de medicină legală Abu Kabir, administrat de civili. Abu Kabir se concentrează pe o serie de cadavre dintre cele mai mutilate, inclusiv pe rămășițele carbonizate care au puțin sau deloc material genetic sau markeri biometrici disponibili pentru comparație. Spre deosebire de morga Shura, Abu Kabir documentează în mod sistematic cauza morții pentru cadavrele examinate acolo, dar aceste cadavre ajung într-o asemenea stare încât orice urmă de țesut sau lichid legat de o agresiune sexuală ar fi fost deja distruse, a confirmat o sursă din cadrul instituției.

Personal necalificat la fața locului

Potrivit lui Levin Elad, anchetatorii criminaliști au fost chemați rapid la baza Shura. Cu toate acestea, în apropiere de granița cu Gaza, majoritatea persoanelor care au colectat rămășițele umane nu erau instruite în colectarea probelor sau în protejarea și conservarea scenelor crimelor. Mulți dintre ei aparțin serviciului de recuperare a cadavrelor, ZAKA, sau unor grupuri de salvare, precum Magen David Adom (MDA) și United Hatzalah, sau chiar armatei.

„Toți anchetatorii medico-legali din țară au venit aici”, în Shura, „iar persoanele responsabile de colectarea cadavrelor (de la locurile crimelor) nu erau anchetatori criminaliști”, a declarat Levin Elad. În plus, multe cadavre au fost găsite în zonele de luptă activă – teroriști ascunși au fost găsiți în Israel la câteva zile după atacul din 7 octombrie. Apoi, căutarea supraviețuitorilor și menținerea securității au avut prioritate față de conservarea dovezilor.

Astăzi, multe dintre cele mai afectate comunități sunt încă în interiorul teritoriilor militare închise. Această problemă este agravată de faptul că trupurile au fost găsite la câteva zile după 7 octombrie, adesea în stadii semnificative de descompunere.

Coșmarul salvatorilor

Mai mulți salvatori și lucrători de urgență au raportat abuzuri sexuale asupra cadavrelor examinate pe teren și în morgi. Jurnaliștii israelieni au vorbit cu mai multe persoane care au văzut cadavre pe care le considerau ca fiind abuzate. Printre aceștia, Simcha Greiniman, care conduce una dintre echipele de voluntari ZAKA responsabile cu recuperarea cadavrelor în sudul Israelului, a declarat că a văzut dovezi directe de abuz sexual, deși nu era calificat să stabilească acest lucru conform normelor penale israeliene.

La 26 octombrie, Greiniman a raportat că a găsit cadavrul unei femei la kibuțul Beeri, întins cu fața în jos pe un pat și dezbrăcat până la brâu. Femeia fusese împușcată în ceafă. Echipa sa, spune el, nu a descoperit corpul neînsuflețit decât la trei zile după masacru, deja în stare de descompunere.

„Așa că înțelegeți că nu am fost în măsură să vedem nici o dovadă (medico-legală), și asta nu este treaba noastră. Obiectivul nostru principal este să îngropăm cadavrele”, a declarat el. Întrebat dacă are fotografii de la fața locului, Greiniman a răspuns: „Nu am nici o fotografie în telefon. Ceea ce am văzut este suficient pentru a mă face să sufăr pentru tot restul vieții mele”.

El a recunoscut că unii salvatori au fotografiat anumite scene și au trimis fotografiile direct autorităților oficiale. The Times of Israel nu a putut obține imagini de la diverse surse guvernamentale, care au invocat atât respectul pentru viața privată a victimelor, cât și necesitatea de a proteja sursele de informații.

„Am văzut picioare rupte, pelvisuri rupte

În Shura, căpitanul (r) Maayan (o militară care nu are voie să își spună numele din rațiuni de Securitate), este dentist și face parte din echipa de criminaliști care lucrează la identificarea cadavrelor. Maayan a declarat la 31 octombrie că a văzut mai multe cadavre care prezentau semne de abuz sexual.

„Pot spune că am văzut multe semne de abuz în zona genitală”, a spus Maayan. „Am văzut picioare rupte, pelvisuri rupte, lenjerie de corp însângerată și femei cu partea inferioară a corpului dezbrăcată”. Ina Kubbe, specialistă în probleme de gen și conflicte la Universitatea din Tel Aviv, a confirmat că acestea sunt semne de violență sexuală, dar că este nevoie de o anchetă medico-legală pentru a stabili în mod oficial existența violului.

„De la fetițe până la femei în vârstă, au fost violate

Shari, un alt rezervist al IDF care lucrează la morga din Shura, a oferit o relatare similară bazată pe observarea directă a cadavrelor, într-o înregistrare video înregistrată și verificată de IDF. „Da, am văzut femei care au fost violate. De la fetițe până la femei în vârstă, au fost violate. Au fost penetrate cu forța, până la ruperea oaselor”, a declarat Shari, care a cerut să nu-I fie divulgate numele de familie. „Am văzut organe genitale mutilate”, a adăugat ea. Shari face parte dintr-o unitate specială de femei care pregătește trupurile soldaților de sex feminin pentru înmormântare, după evenimente soldate cu multe victime. Nici ea nu este calificată legal pentru a stabili dacă a avut loc un viol.

De asemenea, armata israeliană a arătat, în spatele ușilor închise, o compilație de 47 de minute de imagini brute ale atacului Hamas, inclusiv o înregistrare video cu o femeie mutilată a cărei lenjerie intimă a fost îndepărtată. Există, de asemenea, fotografii și videoclipuri încărcate pe rețelele de socializare care oferă dovezi circumstanțiale suplimentare în sprijinul acuzațiilor de viol.

„Fac sex cu cadavre”

Agențiile de informații israeliene au publicat mai multe extrase din interogatoriile teroriștilor Hamas capturați după ce au participat la atacul din 7 octombrie. Într-unul dintre aceste videoclipuri, un bărbat afirmă că teroriștii „fac sex cu cadavre”, cu intenția de a le „profana, de a le viola”.

Kubbe a declarat că „conceptul de profanare este semnificativ, deoarece reflectă intenția autorilor de a păta onoarea și demnitatea populației vizate. Prin încălcarea integrității fizice și psihologice a indivizilor prin violență sexuală, autorii urmăresc să degradeze și să stigmatizeze victimele și întreaga lor comunitate. Acest lucru poate avea consecințe de durată, inclusiv ostracizarea socială, traume și prăbușirea structurilor sociale”, a mai spus Kubbe.

O altă mărturie înregistrată pe video de un terorist capturat, care s-a identificat ca fiind Muhammed Nahed Ahmed al-Arsha, a declarat fără menajamente că Hamas a comis acte interzise de islam, inclusiv violuri. „Conform religiei, tot ceea ce s-a întâmplat este interzis”, a spus el, adăugând că se referea la „răpire, viol și prostituție infantilă”.

Hamas le-a dat permisiunea să violeze cadavrul unei fete

Un alt terorist intervievat a declarat, de asemenea, că Hamas le-a dat permisiunea să violeze cadavrul unei fete. El a spus că colegii săi făceau „lucruri pe care o persoană normală nu le face – decapitarea oamenilor, sex cu cadavre, adică cu cadavrul unei tinere moarte”, adăugând că „cei care fac asta nu pot fi numiţi oameni”.

„Violul a fost folosit ca instrument de război și conflict de-a lungul istoriei și continuă să fie o problemă îngrijorătoare și omniprezentă în conflictele contemporane”, a declarat Kubbe. Ea a adăugat că violul este „folosit ca un instrument pentru a viza anumite grupuri etnice sau religioase” – în acest caz evreii – și că violența sexuală „poate fi un mijloc de afirmare a dominației și controlului asupra grupului vizat”.  Cele trei videoclipuri menționate mai sus au fost difuzate pe canalele de televiziune israeliene după ce au fost făcute publice de către agențiile de securitate.

ADVERTISEMENT