News

Octavian Jurma critică întârzierea restricțiilor. Ce impact poate avea ”ultimul week-end de distracție și infectare liberă”

Octavian Jurma este nemulțumit că restricțiile vor intra în vigoare abia luni. Epidemiologul are un sfat pentru români.
23.10.2021 | 23:17
Octavian Jurma critica intarzierea restrictiilor Ce impact poate avea ultimul weekend de distractie si infectare libera
Octavian Jurma critică întârzierea restricțiilor. Foto colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Octavian Jurma critică amânarea restricțiilor. E posibil ca acest weekend să fie motivul pentru care vom mai sta în acest infern încă o săptămână, spune epidemiologul, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

România se confruntă cu o situație tot mai grea în plin val 4 al pandemiei. Numărul de decese zilnice s-a situat între 400-500, în ultima săptămână. În ciuda acestui aspect, CNSU a decis că abia de luni, 25 octombrie, vor intra în vigoare o serie de restricții.

ADVERTISEMENT

Epidemiologul Octavian Jurma spune că nici nu vrea să se gândească cât de multe vieți ne va costa decizia de a întârzia introducerea restricțiilor.

Octavian Jurma: ”E posibil ca acest weekend să fie motivul pentru care vom mai sta în acest infern încă o săptămână”

”Acest weekend va avea probabil cel mai ridicat risc de infectare din ultimele săptămâni pentru că stimulează artificial socializarea, fiind ultimul în care ni se permite să socializăm fără nicio restricție de parcă am fi la 0.5 la mie nu la 10.5 la mie.

ADVERTISEMENT

E posibil ca acest weekend să fie motivul pentru care vom mai sta în acest infern încă o săptămână”, spune Octavian Jurma, pe Facebook.

Medicul îi sfătuiește pe români să intre deja în carantină  și să nu se lase „amăgiți de iluzia că lucrurile sunt așa de bune încât mai putem aștepta până luni cu măsuri care trebuiau luate încă din septembrie”.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma: ”De ce luni și nu vineri cum se anunță întotdeauna astfel de măsuri?”

”Intrebati tovarasii care au decis asta, ca au si recunoscut ca unele masuri sunt motivate strict politic, cum este probabil si alegerea zilei de luni care contine implicit si invitatia: profitati de ultimul week-end de distractie si infectare libera.

Intrati de azi in carantina personala nu va lasati amagiti de iluzia ca lucrurile sunt asa de bune incat mai putem astepta pana luni cu masuri care trebuiau luate inca din septembrie”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Deși România a înregistrat zilnic aproximativ 16.000 de cazuri noi și peste 400 de decese, noile restricții vor intra în vigoare abia din 25 octombrie.

Astfel, de luni se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00 (cu anumite excepții). Totodată, desfășurarea activității firmelor care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise va fi oprită în intervalul orar 21:00-05:00;

Printre măsuri se numără și activitatea interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci. Toate restricțiile se vor aplica pentru 30 de zile.

ADVERTISEMENT