News

Oman, petro-sultanatul care face virajul energetic decisiv. Fără petrol și gaze, ci hidrogen regenerabil

Hidrogenul regenerabil, noul „aur verde” pentru Oman. Mari ambiții de mediu: sultanatul se vrea lider regional în domeniul energiilor curate.
16.06.2023 | 12:35
Oman petrosultanatul care face virajul energetic decisiv Fara petrol si gaze ci hidrogen regenerabil
Oman va investi 140 de miliarde de dolari în hidrogenul „verde” în următorii ani / Foto: IEA
ADVERTISEMENT

Oman, țară aflată pe coasta sud-estică a Peninsulei Arabe, cunoscută mai ales pentru producția de combustibili fosili (petrol și gaze), face o întorsătură energetică majoră. Sultanatul investește masiv pentru a deveni în următorii ani unul dintre cei mai mari producători de hidrogen regenerabil din lume. Între timp, Oman se poziționează deja ca lider în domeniul energiilor noi în regiunea statelor petroliere.

Hidrogen regenerabil, „potențial enorm” pentru Oman

Oman, țară producătoare de petrol și gaze naturale are ambiții mari în materie de mediu. Stat situat între Yemen, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, Oman are un „potențial enorm în materie de hidrogen regenerabil” în vederea atingerii neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Informația face parte dintr-un raport publicat săptămâna aceasta de Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

ADVERTISEMENT

Înainte de aceasta, Oman este deja pe cale să devină al șaselea exportator de hidrogen din lume și primul din Orientul Mijlociu, până în 2030. Cu toate acestea, acest sultanat, cunoscut până acum pentru producția sa de combustibili fosili, se numără în prezent printre cele 30 de țări care produc cel mai mult gaz și petrol din lume. „Petrolul și gazele naturale reprezintă în prezent aproximativ 60% din veniturile din export ale Omanului, iar gazele naturale interne asigură peste 95% din producția de electricitate a țării”, subliniază IEA.

140 de miliarde, investiții în hidrogenul „verde”

Dar situația s-ar putea schimba în curând. Cu o lună înainte de summit-ul COP27, care a avut loc în Egipt la sfârșitul anului trecut, Oman și-a luat angajamentul de a avea emisii nete zero și a început să reducă utilizarea combustibililor fosili în mixul său energetic național. Sultanatul a anunțat, de asemenea, că va investi 140 de miliarde de dolari în industria hidrogenului verde în următorii ani. O sumă colosală dacă se compară, de exemplu, cu cele 19 miliarde de euro care vor fi alocate tranziției energetice în Franța până în 2023.

ADVERTISEMENT

„Oman are o viziune foarte clară pe termen lung”, explică Paolo Frankl, director al raportului și șef al diviziei de energie regenerabilă a IEA. ”Cei de la putere spun că este rațional tocmai din punct de vedere economic, și nu doar din punct de vedere ecologic, să planificăm și să ne gândim acum la ceea ce va trebui să facem în viitor”.

O poziție geografică avantajoasă

Sultanatul, condus din 2020 de Haïtham Ben Tarek, are mari ambiții: Oman vrea să producă cel puțin un milion de tone de hidrogen pe an până în 2030, până la 3,75 milioane până în 2040 și până la 8,5 milioane până în 2050. Această ultimă proiecție, dacă s-ar realiza, ar fi mai mare decât cererea anuală totală actuală de hidrogen în Europa.

ADVERTISEMENT

Țara are o serie de argumente puternice în favoarea unei tranziții reușite către energia pe bază de hidrogen. Începând cu locația sa geografică: coasta sa este mărginită de Golful Persic, Marea Arabiei și Golful Oman și va avea nevoie de multă apă pentru a asigura producția de hidrogen la scară largă. „Proiectele din Oman în acest domeniu vor folosi electrolizoare (folosite pentru a separa moleculele de hidrogen și oxygen) alimentate cu energie electrică regenerabilă pentru a extrage hidrogenul din apa de mare desalinizată”, detaliază raportul IEA.

Oman este, de asemenea, bine plasat pe harta regională a exporturilor, având acces ușor de pe coasta sa la piețele majore de import, precum Europa și Japonia. Țara beneficiază, de asemenea, de resurse solare fotovoltaice și eoliene terestre de „înaltă calitate”, potrivit IEA, precum și de suprafețe vaste de teren disponibile pentru proiecte de mare anvergură, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Proiecte de mare anvergură

Pentru a structura această tranziție, guvernul a creat Hydrogen Oman în 2022. Această entitate de stat planifică toate proiectele de mare anvergură și identifică teritoriile care vor putea asigura desfășurarea acestora. Aproximativ 1.500 km² de terenuri au fost alocate pentru dezvoltarea hidrogenului până în 2030, potrivit IEA. Pe termen lung, această suprafață ar putea ajunge chiar la 50.000 km² de terenuri dedicate producției de energie regenerabilă – aproape o șesime din suprafața totală a țării (aproximativ 310.000 km²).

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care Paolo Frankl consideră că Oman „se poziționează ca un lider regional” în domeniul energiilor noi. „Această țară inițiază cu adevărat o tranziție energetică în profunzime. Pe baza proiectelor care există în prezent, poziția de lider a Omanului (în rândul țărilor producătoare de combustibili fosili) este foarte clară, deși și alte țări, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, investesc în energia verde”.

Modelul Oman, „inspirație” pentru Orientul Mijlociu

Arabia Saudită, de exemplu, a început să construiască o uzină gigantică – alimentată cu energie solară și eoliană – pentru a produce 219.000 de tone de hidrogen verde pe an până în 2026. Emiratele Arabe Unite, care va fi însărcinată cu organizarea următorului summit COP28, a anunțat, de asemenea, la sfârșitul lunii decembrie, un parteneriat cu gigantul german al gazelor Uniper pentru a construi o uzină de hidrogen verde în această țară. Există totuși o problemă: pe lângă producție, tot hidrogenul produs trebuie transportat.

Și în acest caz, Oman pare să aibă un avans, cu instalații care sunt deja operaționale. Dar acestea vor trebui să fie extinse în următorii ani. Potrivit IEA: „Exporturile de hidrogen din surse regenerabile ale Omanului vor fi probabil transportate inițial sub formă de amoniac. În timp ce Omanul exportă deja aproximativ 200.000 de tone de amoniac pe an, capacitatea sa de export de amoniac ar trebui să fie de 20 până la 30 de ori mai mare până în 2030, dacă vrea să devină un furnizor internațional important de hidrogen”. Într-un moment în care majoritatea țărilor lumii își asumă un angajament tot mai clar față de tranziția energetică, Paolo Frankl speră că modelul Omanului „va servi drept sursă de inspirație pentru alții”.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților