News

Țările G7 au decis să renunțe la combustibilii fosili. Nu vor mai fi făcute investiții în exploatarea unor noi zăcăminte de gaze

Țările puternic industrializate din G7 au convenit să renunțe treptat la utilizarea combustibililor fosili, însă nu au reușit să stabilească o dată pentru renunțarea la cărbune.
15.04.2023 | 16:01
Tarile G7 au decis sa renunte la combustibilii fosili Nu vor mai fi facute investitii in exploatarea unor noi zacaminte de gaze
Ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnes Pannier-Runacher/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miniștrii Mediului și Energiei din țările G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii) s-au reunit la Sapporo, în nordul Japoniei, pentru a discuta aspecte legate de politica energetică a marilor puteri economice ale lumii.

Ministrul pentru Tranziția Energetică din Franţa, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat că țările G7 au convenit să renunțe treptat la folosirea combustibililor fosili și la sporirea producției de electricitate din surse regenerabile, informează Reuters, preluată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă țările participante au covenit să nu mai construiască noi centrale pe bază de cărbune, cel mai poluant combustibil fosil, nu s-a reușit obținerea unui acord asupra unei date exacte privind renunțarea la electricitatea pe bază de cărbune.

Statele membre G7 au convenit că primul răspuns la criza energiei trebuie să fie reducerea consumului de energie şi de gaze. Pentru prima dată, G7 a anunţat că trebuie accelerată renunţarea la combustibilii fosili şi a transmis un mesaj privind accelerarea utilizării energiei regenerabile”, a declarat Pannier-Runacher.

ADVERTISEMENT

Ținte clare pentru energia regenerabilă

Surse citate de Reuters au precizat că țările G7 și-au asumat obiectivul „de a spori semnificativ producţia de electricitate din surse regenerabile”, prin stabilirea unor ținte cuantificabile.

Una din variantele discutate la Sapporo prevede sporirea capacităţilor de energie solară ale țărilor membri la cel puţin un terawatt (TW) şi a capacităţilor de energie eoliană la 150 gigawaţi (GW) până în anul 2030.

ADVERTISEMENT

Problemele imperative sunt legate de aprovizionarea cu gaze doar pe termen scurt, ceea ce înseamnă în mod implicit că nu putem investi în explorarea de noi zăcăminte de gaze. Energia nucleară este sprijinită de G7 ca o soluţie pentru tranziţia energetică, pentru garantarea siguranţei aprovizionării”, a afirmat Pannier-Runacher.

Un alt subiect al discuțiilor din aceste zile este legat de necesitatea de a ajuta ţările emergente să-şi reducă emisiile, inclusiv prin finanţare, mai ales că multe țări în curs de dezvoltare își bazează creșterea economică pe utilizarea combustibililor fosili.

ADVERTISEMENT

G7 trebuie să-şi reducă propriile emisii dar şi să adopte măsuri concrete pentru reducerea emisiilor pe plan global”, a ministrul nipon al Economiei şi Comerţului, Yasutoshi Nishimura.

ADVERTISEMENT