News

OMS critică ritmul lent al vaccinării în Europa. Avertismentul experților cu privire la pandemie

01.04.2021 | 12:49
OMS critica ritmul lent al vaccinarii in Europa Avertismentul expertilor cu privire la pandemie
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a criticat ritmul lent al campaniilor de vaccinare din Europa. Experți au lansat și un avertisment cu privire la pandemie.

Potrivit reprezentanților OMS, Europa se confruntă cu „cea mai îngrijorătoare situaţie epidemică după mai multe luni”. Cifrele prezentate de aceștia sunt îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Din zona europeană a Organizației Mondiale a Sănătății fac parte 50 de țări, inclusiv unele state din Asia Centrală, dar și Rusia. Experții avertizează că regiunea este a doua cea mai afectată de SARS – CoV – 2, la nivel mondial, din punct de vedere al deceselor și al numărului ridicat al cazurilor de infectare.

OMS critică ritmul lent al vaccinării în Europa. Avertismentul experților cu privire la pandemie

„Ritmul lent al vaccinării prelungeşte pandemia,” au subliniat reprezentanții europeni ai organizației într-un comunicat. Aceștia au explicat că numărul de noi cazuri de infectare cu Covid-19 a crescut îngrijorător în ultimele cinci săptămâni.

ADVERTISEMENT

„Cu doar cinci săptămâni în urmă, numărul săptămânal de cazuri noi în Europa scăzuse la sub 1 milion, dar acum situația regiunii este mai îngrijorătoare decât am văzut în câteva luni. Există riscuri asociate cu creșterea mobilității și a adunărilor în timpul sărbătorilor religioase. Multe țări introduc noi măsuri care sunt necesare și toată lumea ar trebui să le urmeze”, a spus dr. Dorit Nitzan, director al Biroului regional de urgență al OMS pentru Europa.

Experții sunt de părere că vaccinarea este cea mai sigură cale de scăpare: „vaccinurile sunt cea mai bună cale a noastră de ieşire din pandemie. Ele nu doar că funcţionează, dar sunt de asemenea foarte eficiente în limitarea infecţiilor”.

ADVERTISEMENT

„Cu toate acestea, desfăşurarea acestor campanii de vaccinare este de o lentoare inacceptabilă. Vreau să fiu clar: trebuie să accelerăm procesul prin consolidarea producţiei, reducerea obstacolelor în calea vaccinării şi folosirea oricărei doze pe care o avem în stocuri,” a precizat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

„În prezent, situaţia regională este cea mai îngrijorătoare pe care am observat-o de mai multe luni,” a avertizat Kluge. Săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a transmiterii SARS – CoV – 2 în majoritatea țărilor din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Au fost raportate 1,6 milioane de cazuri noi și sproximativ 24 000 de decese.

ADVERTISEMENT

Europa rămâne a doua cea mai afectată de Covid-19 din toate regiunile lumii. Numărul total de decese se apropie cu rapiditate de un milion, iar numărul total al cazurilor de infectare este aproape să atingă 45 de milioane.

Până în momentul de față, doar 10% din populația totală a regiunii a primit prima doză de vaccin, iar 4% din cetățeni au primit ambele doze, au mai transmis reprezentanții organizației. Ei au mai precizat că numărul de noi cazuri de infectare este în creștere la toate categoriile de vârstă, cu excepția celei de peste 80 de ani, unde a fost observată o scădere constantă a infectărilor.

ADVERTISEMENT