News

OMS: Nu este nevoie de două teste negative consecutive. Când s-a vindecat un pacient

21.10.2020 | 08:27
OMS Nu este nevoie de doua teste negative consecutive Cand sa vindecat un pacient
ADVERTISEMENT

Recomandările OMS și ECDC nu mai obligă externarea pacientului cu stare clinică bună după două teste negative succesive.

Probele erau recoltate la interval de 24 de ore. Au apărut analize care indică că pacienții infectați cu COVID-19 pot să rămână pozitivi la RT-PCR mai multe săptămâni. În anumite cazuri bolnavii chiar pot alterna un rezultat pozitiv după unul negativ.

ADVERTISEMENT

Specialiștii cred că persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR are infecție activă sau păstrează resturi de ARN viral după infecție.

OMS nu mai recomandă două teste negative pentru externare

Pentru că în acest moment nu se pot diferenția cele două scenarii, persoana infectată trebuie să înțeleagă că poate răspândi virusul chiar dacă nu prezintă simptome.

ADVERTISEMENT

Prin urmare trebuie să se izoleze pentru 14 zile dacă primul test este pozitiv. Apoi, trebuie să apeleze imediat la medicul de familie și DSP.

Cei care nu au simptome timp de 2 săptămâni pot ieși din izolare fără niciun test. Ei sunt considerați vindecați, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

Persoanele cu simptome ușoare sau medii sunt considerate vindecate, dacă după 12 zile de la pozitivarea testului urmează trei fără simptome.

Pacientul izolat la domiciliu trebuie să fie monitorizat zilnic de către medicul de familie. Acest lucru se face timp de 14 zile de la data primului test pozitiv.

ADVERTISEMENT

Recomandare OMS: nu este nevoie de două teste negative consecutive. Medicul de familie îl poate declara pe pacient vindecat și nu mai este necesar sa facă un alt test RT-PCR. Acesta ar putea ieși oricum pozitiv, dar persoana nu mai este contagioasă, conform sursei citate.

”Până astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 186.254 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv,” se arată în comunicatul emis de Grupul de Comunicare Strategică.

ADVERTISEMENT