News

Ora de vară în 2024. Când se dă ora înainte, de fapt, în România

Trecerea la ora de vară în România. Oamenii vor trebui să-și programeze ceasurile până la sfârșitul lunii martie
09.03.2024 | 10:15
Ora de vara in 2024 Cand se da ora inainte de fapt in Romania
Ultima duminică din martie devine cea mai scurtă zi a anului. Trecerea la ora de vară în România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În anul 2024, România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie, când ceasul se ajustează înainte cu o oră, trecând de la ora 3.00 la ora 4.00. Această schimbare face ca ultima duminică din martie să devină cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore.

România trece la ora de vară

Diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) se va mări la trei ore, față de două ore în perioada când este ora de iarnă. Noul fus orar va rămâne în vigoare până în ultimul weekend din luna octombrie.

ADVERTISEMENT

Revenirea la ora de iarnă este programată pentru duminică, 27 octombrie 2024, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare va aduce mai puține ore de lumină solară în cursul zilei, făcând astfel ca noaptea să fie mai lungă. Ajustarea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult în acea zi, iar ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

Când a apărut prima dată ideea de oră de vară

Ideea orei de vară a apărut inițial în anul 1784, când Benjamin Franklin, preocupat de economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, a propus introducerea unei perioade de timp în timpul verii pentru a economisi energie.

ADVERTISEMENT

Această idee a fost preluată mai târziu de către William Willett, un constructor britanic, care a propus ajustarea timpului în perioada verii într-un pamflet din 1907. Deși propunerea a fost încercată în Marea Britanie în 1908, a fost întâmpinată cu rezistență.

Germania a fost prima țară care a adoptat noul fus orar în 1916 între 30 aprilie și 1 octombrie, urmată de alte țări precum Regatul Unit, Franța, Italia, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

ADVERTISEMENT

Cum a fost introdusă noul interval orar pentru vară în România

Ora oficială de vară a fost implementată pentru prima dată în România în anul 1932. Între anii 1932 și 1939, aceasta a fost aplicată în mod regulat, începând cu prima duminică din aprilie, la ora 00:00, și terminând cu prima duminică din octombrie, la ora 01:00 (ora locală). Între anii 1941 și 1979, ora de vară nu a mai fost utilizată.

În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanța nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României, s-a stabilit că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

ADVERTISEMENT

Cât ne afectează schimbarea fusului orar

Tranziția la ora de vară poate afecta organismul în mod semnificativ, de aceea este important să știm cum să ne adaptăm la noul orar. Pentru a face această tranziție mai ușoară, medicii recomandă să ne organizăm programul zilnic astfel încât să asigurăm suficient timp pentru odihnă.

De asemenea, petrecerea timpului în aer liber în timpul zilei poate ajuta sistemul imunitar, deoarece lumina naturală inhibă secreția de melatonină, hormonul responsabil pentru inducerea somnului.

Este recomandat să evităm expunerea la ecranele telefoanelor sau tabletelor înainte de culcare, deoarece lumina albastră emisă de acestea poate afecta calitatea somnului.

În timp ce unii oameni nu resimt în mod evident schimbarea de oră, alții pot fi afectați profund. Reducerea cu o oră a duratei de somn și trezirea mai devreme după trecerea la ora de vară poate duce la stres suplimentar, ceea ce poate cauza probleme cardiovasculare și neuropsihice, precum insomnie, somnolență diurnă excesivă, oboseală, apatie, agitație, iritabilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, dureri de cap și vertij.

ADVERTISEMENT