Life

Ora de vară 2024. Comisia Europeană a solicitat renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

Mai trece sau nu România, în 2024, la ora de vară. Detalii pe care trebuie să le știe toți românii despre obiceiul din ultima duminică din luna martie.
04.03.2024 | 09:26
Ora de vara 2024 Comisia Europeana a solicitat renuntarea la ora de vara Ce se intampla in Romania
Mai trece sau nu România, în 2024, la ora de vară. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ora de vară a fost mereu un subiect intens discutat la nivelul Comisiei Europene. La un moment dat, s-a speculat faptul că se va renunța la acest obicei. Timpul a trecut, iar în fiecare an, la finalul lunii martie, milioane de românii sunt nevoiți să se adapteze noii ore. Însă, ce se va întâmpla anul acesta cu ora de vară.

Mai trece sau nu România la ora de vară în 2024

Cu toții știm că în România încă sunt valabile ora de iarnă și ora de vară. Doar câteva zile ne mai despart de momentul în care întreaga țara va trece la ora de vară. Mai exact, la finalul lunii martie, în ultimul weekend, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

ADVERTISEMENT

Această schimbare a fost mereu un subiect controversat și discutat intens. În urmă cu ceva timp, Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să renunțe la acest obicei. România, însă, nu a luat o decizie.

În continuare, milioanele de români sunt nevoiți ca, la finalul lunii martie să facă trecerea la ora de vară. Această practică este benefică celor care vor să se bucure cât mai mult de lumina naturală. În plus, trecerea la ora de vară reprezintă și alinierea cu standardele europene.

ADVERTISEMENT

În ultimul weekend din luna martie, românii vor trebui să dea ceasul înainte. Adică, ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar această schimbare se menține până în ultima duminică a lunii octombrie.

Anul acesta, ultima duminică a lunii martie va deveni cea mai scurtă zi din an și va avea 23 de ore. Deși această practică a schimbării orei este una foarte controversată, adoptarea ei nu este de ieri, de azi, ci datează de foarte mult timp.

ADVERTISEMENT

Țara noastră a avut o perioadă în care nu s-a adoptat ora de vară

Trecerea la ora de vară a fost mereu privită ca o practică benefică celor care lucrau în agricultură. Astfel, datorită faptului că se bucurau mai mult de lumina naturală, oamenii aveau mai mult timp la dispoziție pentru a-și face unele treburi.

În România, practica orei de vară a fost introdusă, pentru prima dată, în 1932. De atunci și până în prezent, românii se bucură de ora de vară de la finalul lunii martie și până la finalul lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Însă, ceea ce nu știe multă lume este faptul că, în România, a existat o perioadă în care nu s-a adoptat ora de vară. Mai exact, între 1941 și 1979, la noi în țară nu s-a mai folosit această oră.

Pentru că România nu a luat o decizie cu privire la ora de vară, în 2024, românii sunt nevoiți să se adapteze modificării, începând cu ultima duminică din luna martie. Specialiștii sunt de părere că această schimbare poate afecta organismul, mai ales că adaptarea la ora de vară nu este deloc simplă.

ADVERTISEMENT
Tags: