News

Când se trece, de fapt, la ora de vară. Ce se întâmplă în 2024

Ora de vară 2024. România păstrează tradiția și de două ori pe an schimbă ora. Specialiștii au transmis când se întâmplă lucrul acesta în 2024
16.02.2024 | 16:18
Cand se trece de fapt la ora de vara Ce se intampla in 2024
Pe ce dată se schimbă ora de vară de în 2024 Sursa foto: Google
ADVERTISEMENT

În România se aplică sistemul orei de vară. Cercetătorii sunt atenți la creșterea numărului de ore, în care ne bucurăm de lumina Soarelui. Iar ceasurile se dau cu o oră în urmă în fiecare an. Ei bine, ora de vară în 2024 nu va întârzia să apară.

Când se va schimba ora de vară în 2024

La sfârșitul lunii martie, în ultimul week-end, ora de vară din 2024 se va instala. Ceasul ni  se va schimba pe parcursul nopții de 30 martie spre 31 martie. Potrivit normelor internaționale, România va face această schimbare la numai câteva zile distanță de echinocțiul de primăvară.

ADVERTISEMENT

După cum ne- am obișnuit deja, începutul primăverii astronomice, va avea loc pe data de 20 martie 2024, iar în momentul respectiv ziua va deveni egală cu noaptea, iar lumina zilei va crește gradual și nopțile se vor scurta până la solstițiul de vară, de la 20 iunie.

Pe timpul zilei, ne vom bucura din ce în ce mai mult de razele soarelui. Soarele va răsări dis-de- dimineață, în jurul orei 6 și 18 minute și va intra în nori la ora 18 și 29 de minute.

ADVERTISEMENT

După această creștere a zilei vom avea parte și de trecerea la ora de vară din 2024. Datorită acestui eveniment, pe data de 31 martie ne vom bucura de o oră în plus de soare. Apusul va întârzia o ora. Așadar, acesta va apune pe data de 31 martie în jurul orei 20 și 11 minute/

Pe 31 martie trebuie să ne setăm ceasurile și să le dăm cu o oră înainte. Conform aranjamentelor la nivel mondial, ora 4 în dimineața zilei de duminică, o să devină ora 5. Chiar dacă vom pierde o oră din ziua respectiva, vom avea în plus o oră de lumină.

ADVERTISEMENT

După toate aceste schimbări, zilele vor crește. Pe 20 iunie va fi cea mai lungă zi din an, deoarece soarele se va retrage la ora 21 și 40 de minute.

În ce tări se va schimba ora de vară în 2024

Cele mai multe tări din Uninea Europeană vor avea parte de această schimbare. Spre exemplu, Republica Moldova, Serbia, dar și Vatican. Mai mult decât atât, și alte câteva locuri din lume, printre care și Statele Unite ale Americii, vor face schimbarea la ora de vară pe data de 10 martie.

ADVERTISEMENT

În schimb, este foarte important să ne amimtim faptul că în Marea Britanie, dar și în Sua se dezbate în Parlament renunțarea la ora de vară.

ADVERTISEMENT
Tags: