News

Orașul din România care a rămas fără locuitori. Pe vremea lui Ceaușescu era printre cele mai prospere din țară

Orașul din România care a rămas fără locuitori. În trecut, foarte mulți oameni din alte zone ale țării veneau aici pentru a se angaja.
23.11.2023 | 09:08
Orasul din Romania care a ramas fara locuitori Pe vremea lui Ceausescu era printre cele mai prospere din tara
Orașul din România care a rămas fără locuitori. Colaj Fanatik/ Foto: Primăria Uricani
ADVERTISEMENT

Orașul din România care a rămas fără locuitori, deși pe vremea lui Ceaușescu era printre cele mai prospere din țară. Dacă în trecut veneau mii de oameni din alte zone ale țării pentru a se angaja aici, acum localitatea are doar 9.000 de suflete.

Orașul din România care a rămas fără locuitori

Județul Hunedoara a cunoscut declinul începând cu anii ’90, odată cu închiderea minelor de cărbune. Din această cauză, foarte mulți locuitori au plecat spre alte județe sau chiar în afara granițelor, în speranța că vor avea un trai mai bun.

ADVERTISEMENT

Este și cazul localității Uricani din Valea Jiului, fost oraș minier. Aici au fost trei mine de cărbune, care au fost închise treptat după Revoluție. În perioada comunistă, orașul era printre cele mai prospere din România.

Români din toate colțurile țării veneau în Uricani, căutând un loc de muncă atunci când așezarea de la poalele Retezatului se mândrea cu aurul negru. Unul dintre aceștia este Ionel Bleoju, un moldovean venit din Vaslui la Hunedoara.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 22 de ani, bărbatul s-a mutat în Uricani și a devenit miner. Aici și-a format o familie și se bucura că are un loc de muncă. Însă, acum situația este complet diferită, spune fostul miner.

„Oamenii erau mai bucuroși că aveau un loc de muncă. Acum majoritatea pleacă (…) Nu sunt locuri de muncă nicăieri”, a declarat Ionel Bleoju, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Uricani a devenit stațiune turistică în 2021

Orașul este unul dintre cele mai mari din România, având aproape 300 de kilometri pătrați. Cu toate acestea, doar 9.000 de locuitori mai sunt aici, deși în urmă cu 30 de ani localitatea avea o populație de aproape 14 mii de oameni.

Uricani este situat la intrarea în Parcul Naţional Retezat, în zona Retezatul Mic – Cheile Buţii și se mândrește cu multe atracții turistice naturale. Astfel, din orașul care avea trei mine de cărbune a devenit stațiune turistică.

ADVERTISEMENT

În anul 2021, Uricani a fost atestat ca stațiune turistică de interes local, printr-o hotărâre de Guvern. Oamenii speră că în acest fel orașul va fi salvat. Totodată, autoritățile locale au apelat la fonduri europene pentru realizarea investițiilor.

 

ADVERTISEMENT