News

Orașul din România care e mai tare ca oricare alt oraș din țara noastră. Se dezvoltă din ce în ce mai mult, aici trebuie să te muți

Care este orașul din România despre care se spune pe bună dreptate că este mai tare decât oricare altul. S-a dezvoltat accelerat în ultimii ani, aspect sesizat și de străini.
01.03.2024 | 07:04
Orasul din Romania care e mai tare ca oricare alt oras din tara noastra Se dezvolta din ce in ce mai mult aici trebuie sa te muti
Oradea, orașul din România care e mai tare ca oricare altul din țara noastră. Dezvoltare accelerată în ultimii ani. Sursa foto: Facebook / Primăria Oradea / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Puține sunt așezările din România lăudate atât pe plan intern, cât mai ales extern în ultimele decenii. În vestul țării găsim orașul mai tare ca oricare altul, care a cunoscut o dezvoltare impresionantă în mai multe direcții.

Oradea, orașul din România care e mai tare ca oricare altul din țara noastră. Dezvoltare accelerată în ultimii ani

Numai în ultimii ani, în paralel cu reorganizarea așezării și renovarea clădirilor, un oraș cu mai puțin de 200.000 de locuitori din România a primit numeroase aprecieri. Asta i-a adus multe apariții în diverse bloguri de călătorie. În 2022, acesta a fost nominalizat printre primele 20 de orașe din Europa în care să petrecem un city-break.

ADVERTISEMENT

Vorbim de Oradea, supranumit și paradisul apelor termale și una dintre cele mai frumoase cetăți medievale din țara noastră. În viitorul apropiat, orașul din  vestul țării ar putea deveni primul oraş din ţară unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde. În derulare se află deja un proiect al companiei de termoficare a oraşului.

Mai exact, compania CET Oradea va investi peste 25 milioane de euro pentru a pune pe picioare o instalație de producție de hidrogen verde. Este un proiect-pilot în România în ceea ce privește utilizarea tehnologiei pentru o producție de mare capacitate.

ADVERTISEMENT

Finalul acțiunii va pune pe picioare o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW. Aceasta va stoca acest gaz care, ulterior, în amestec cu gazul metan, va produce energia termică necesară încălzirii locuințelor din Oradea.

În fiecare oră se vor produce 2.000 metri cubi de hidrogen (circa 180 kg pe oră) și un ansamblu de stocare compus din 20 de rezervoare, unde gazul va fi comprimat. Pentru fiecare 1.000 metri cubi de gaz vor fi necesari circa 1.300 litri de apă luați din râul Crișul Repede. Înainte să fie introdusă în instalație, apa va fi tratată.

ADVERTISEMENT

Rol fundamental jucat de energia solară

Foarte important de precizat este faptul că așa-numit ”Fabrică de hidrogen” nu va fi o sursă de poluare. Explicația e simplă: ea va funcţiona strict pe bază de apă. După procedura de electroliză, aceasta nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș, notează Adevărul.

Într-o etapă ulterioară, pentru a ”desface” hidrogenul din apă, Termoficare Oradea va folosi curent obținut din energia soarelui și captat în panouri fotovoltaice.

ADVERTISEMENT

Inițial, va fi folosită energia electrică produsă de oraș, prin panourile proprii. Dacă nu va fi suficientă, compania va cumpăra energie similară produsă de alții.

Tot acest plan al autorităților locale a primit deja acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. Finanțarea pentru fabrica de hidrogen ar urma să fie asigurată din fonduri europene. Investiţia a primit votul Consiliului Local Oradea. Acum urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).

ADVERTISEMENT