News

Orașul din România care trebuia să organizeze Jocurile Olimpice. Ceaușescu l-a visat un paradis, acum e o ruină

Vidra, stațiunea aleasă de Ceaușescu pentru JO de iarnă. S-a vrut o mică Elveție, acum e paragină. „Își vine să plângi, s-a ales praful”
17.09.2023 | 15:22
Orasul din Romania care trebuia sa organizeze Jocurile Olimpice Ceausescu la visat un paradis acum e o ruina
Din hotelurile proiectate de elvețieni au rămas niște clădiri abandonate / Foto: captură, YouTube
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu avea planuri mari cu stațiunea montană Vidra, în județul Vâlcea. Acum făcând parte din stațiunea Voineasa, Vidra avea toate datele să devină o perlă a turismului montan și chiar o gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984, după cum dorea „Marele Cârmaci”. Hotelurile, proiectate de elvețieni, sunt astăzi în ruine, arătând ca părăsitul oraș Prîpeat de la Cernobîl.

Ceauseșcu a vrut o mică Elveție

Situată într-o zonă de o frumusețe aparte, pe Valea Lotrului, pe munții Puru, la o altitudine de 1.300 de metri și în vecinătatea lacului de acumulare cu acelați nume, stațiunea Vidra ar fi trebuit să devină o mică Elveție a turismului românesc.

ADVERTISEMENT

Dar, din planurile lui Ceaușescu, de a organiza aici JO de iarnă și, ulterior, din gestionarea după 1989 a stațiunii Vidra, s-a ales praful. Frumusețea locurilor contrastează acum violent cu hotelurile aflate în paragină și părăsite.

„Îți vine să plângi, s-a ales praful”

„E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște. Modelul ăsta nu prea îl vezi în stațiunile montane. Am fost și eu, dar asemenea modele de hoteluri n-am văzut, cu geamurile astea mari”, a spus primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, scrie Observatornews.

ADVERTISEMENT

„Ceaușescu a adus arhitecți elvețieni (conduși de ahitectul Francisc Walter) pentru a construi complexe hoteliere în stare să ofere zeci de mii de locuri de cazare. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra, dar au fost abandonate la scurt timp după ce au fost terminate – multe nici n-au mai ajuns să fie locuite. Abia la mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea a prins viaţă”, notează sursa citată.

Autoritățile de atunci nu au vrut defrișări

Ceaușescu visa facilități pentru nu mai puțin de opt sporturi de iarnă, cu pârtii, telescaune, telecabine, tot tacâmul. Acum a rămas doar un telescaun, evident nefuncțional. „Care este mort. Este în pădure”, spune primarul Gabriel Năstăsescu. „Dar totul se poate face. Nu e foarte greu să readuci la viață ce s-a dus”, a filosofat optimist edilul.

ADVERTISEMENT

Însă Ministerul Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii de la acea vreme nu a dat verde defrișărilor necesare pentru construirea pârtiilor, ceea ce l-a făcut pe Constantin Dăscălescu, primul ministru de atunci, să se deplaseze personal la Vidra pentru a căuta o soluție, fără ca vestea proastă să ajungă la urechile lui Ceaușescu.

„Deci asta este România noastră”

„Anul era 1976: Ceauşescu a uitat de sporturile de iarnă şi şi-a descoperit pasiunea pentru volei. Clădirile din Vidra au ajuns în administrarea Uniunii Generale a Sindicatelor”. „Au o capacitate de 1.000 de locuri de cazare în trei minihoteluri și hotelul mare plus cele cinci vile. S-au folosit, până în 1999, ca și spații de cazare turistice. Zonă frumoasă, mirifică. Păcat că s-a ajuns aici, să rămână de izbeliște”, a spus primarul din Vidra.

ADVERTISEMENT

După anii 2000, stațiunea Vidra a căzut și mai adânc în izbeliște, tot ce s-a putut fura din clădiri s-a furat. „E păcat. Deci asta este România noastră”, a spus primarul.

Patzaichin și Vidra

O localnică, Mărioara Barbu, a spus că aici l-a văzut pe marele campion Ivan Patzaichin, care se antrena pe lacul Vidra. „Din câte spunea, Lacul Vidra are cea mai dură apă de pe lacurile de munte și, de aceea, venea cu loturile de caiac canoe să facă antrenamente înainte de competiții”, a completat primarul Gabriel Năstăsescu.

Administratorii hotelurilor, sindicatele, nu au mai avut bani să le modernizeze, și nici să le concesioneze nu au reușit„În disperare de cauză, primăria ameninţă cu impozite de 5 ori mai mari de anul viitor. „Singura armă împotriva lor. Am purtat discuții. Dânșii spun că mai au oameni de afaceri care vor să vină să investească. Din păcate, nu se vede nimic”, a explicat primarul.

 

ADVERTISEMENT