Life

Fiica lui Ivan Patzaichin, dezvăluiri neștiute despre sportiv, la doi ani de la moartea lui

Astăzi, 5 septembrie 2023, de împlinesc doi ani de la moartea celui mai mare canoist român, Ivan Patzaichin. Fiica marelui sportiv face dezvăluiri exclusive.
05.09.2023 | 09:30
Fiica lui Ivan Patzaichin dezvaluiri nestiute despre sportiv la doi ani de la moartea lui
Ivan Patzaichin, 2 ani de la moartea marelui sportiv. Sursă fot: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Fiica celebrului sportiv, Ivona Pazaichin, dezvăluie detalii neștiute despre viața și personalitatea marelui canoist român. Aflăm ce calități și ce defecte avea Ivan Patzaichin dar și ce tată minunat a fost.

Doi ani de la moartea celebrului canoist Ivan Patzaichin

Acum doi ani, pe data de 5 septembrie 2021, cel mai cunoscut canoist român murea la Spitalul Elias. Cvadruplul laureat cu aur, celebrul sportiv român Ivan Patzaichin a fost singurul din istorie care a reușit să termine cu cursă având pagaia ruptă.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, fiica celebrului canoist, Ivona Patzaichin, își amintește ce-i plăcea să facă împreună cu tatăl ei și care este cea mai frumoasă amintire pe care o are cu el.

Aflăm care era cel mai mare defect al celebrului sportiv și că, de fiecare dată, prefera să spună adevărul chiar dacă pierdea foarte mult. Din cauza fizionomiei sale, Ivan Patzaichin părea un om dur, dar era exact opusul. Ivona Patzaichin ne spune și cât de greu era să poată lua legătura  cu tată lei, înainte de Revoluție, când era plecat în cantonament.

ADVERTISEMENT

“A ieșit câștigător și la capitolul ‘tată’ “

Acum 2 ani, pe 5 septembrie 2021, cvadruplul laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, Ivan Patzaichin, părăsea această lume. Fiica lui, Ivona Patzaichin, mărturisește că, înainte să-și ia adio la la minunatul ei tată, a avut timp să-i spună tot ce și-a dorit să știe părintele ei. De asemenea, fiica celebrului canoist dezvăluie cele mai frumoase amintiri pe care le-a trăit alături de Ivan Patzaichin.

Cred că cel mai important lucru pe care puteam să i-l spun ca fiică era că îl iubesc și că, pentru mine, este cel mai bun tată pe care l-aș fi putut avea. Și sunt fericită că i-am spus aceste lucruri, de mai multe ori în timpul vieții. Sunt sigură că nici nu ar fi fost necesar să i le spun, pentru că a știut mereu ce simt pentru el, dar am vrut să-i confirm că a ieșit câștigător și la capitolul ‘tată’.

ADVERTISEMENT

Au fost prea multe întâmplări frumoase. Începând cu copilăria, când se juca mereu cu mine și mă plimba în canoe, sau în adolescență, când încerca să mă înțeleagă, chiar dacă nu era de acord cu mine. Apoi la maturitate, când pe lângă părerile mamei mele, asculta și ce credeam eu.

Tot în categoria cele mai frumoase amintiri sunt și momentele obișnuite în familie sau concediile pe care le făceam toți trei, fiindcă erau puține și atunci le prețuiam foarte mult. Tata, până în 2009, când s-a retras cu totul din viața sportivă, a fost 11 luni pe an în cantonament. Doar sâmbăta după-amiază și duminica era acasă. Și asta după anii ’90”, declară Ivona Patzaichin, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

“Tata a iubit foarte mult actorii”

Ivan Patzaichin a absolvit, in 1975, Institutul de Educație Fizică și Sport dar din luna martie a anului 1967 și-a început cariera la Clubul Sportiv Dinamo București. A activat acolo timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor. Fiica celebrului sportiv ne dezvăluie ce îi placea să facă, împreună cu tatăl ei, atunci când le permitea timpul.

“Am fost foarte norocoasă. Nu a fost un tată autoritar, dar nici nu era nevoie. Atunci când se supăra pe mine, era cumplit pentru că nu mai vorbea cu mine. Iar tăcerea lui era mult mai dureroasă decât orice morală sau pedeapsă mi-ar fi dat.

Mergeam foarte des la teatru și la concerte. Au fost stagiuni întregi în care vedeam absolut toate spectacolele de teatru. Tata a iubit foarte mult actorii. Întotdeauna a avut un respect deosebit pentru ei. Și a avut foarte mulți prieteni actori. La fel și muzicieni și cântăreți.

Cel mai mult mergeam la concerte de muzică rock. Eram nelipsiți din public. De altfel, atunci când a fost creat Festivalul bărcilor cu vâsle, a făcut tot posibilul să aducă pe scena din Tulcea cele mai mari nume din rock-ul românesc, dar și nume aflate la început. Practic, la nicio ediție nu au lipsit din programul festivalurilor concertele Rock’n’Row”, mai povestește Ivona Patzaichin.

“Festivalul bărcilor cu vâsle s-a oprit brusc în ziua în care a decedat tatăl meu”

Începând de anul trecut Festivalul bărcilor cu vâsle a devenit Festivalul Ivan Patzaichin. Fiica celebrului canoist ne dezvăluie detaliile acestui eveniment.

“Festivalul bărcilor cu vâsle s-a oprit brusc în ziua în care a decedat tatăl meu. A fost o dorință a noastră, a celor din Asociația Ivan Patzaichin–Mila 23 să continuăm proiectele în care el a crezut. Inclusiv acest festival, pe care l-am numit, din acel moment, Festivalul Ivan Patzaichin.

Cea de-a doua ediție va avea loc chiar în acest weekend, 8-9 septembrie, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea. Va continua cu o caravană cu bărcile, ‘Apele Unite ale României’, între Tulcea și Mila 23, în perioada 10-12 septembrie.

În deschiderea Festivalului vom inaugura Ansamblu Memorial Ivan Patzaichin realizat prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, la propunerea asociației. Memorialul credem că va deveni un reper architectural și artistic, nu doar un omagiu adus tatălui meu.

Iar în data de 10 septembrie va avea loc și inaugurarea primului traseu de vizitare a Deltei destinat bărcilor cu vâsle, proiect care a fost gândit ca o încununare a celor 11 ani de muncă ai tatălui meu în Delta Dunării”, mai dezvăluie Ivona Pazaichin.

Cume descris Ivan Patzaichin: “Era brutal de sincer”

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, județul Tulcea. A fost boteza Ivan după sfântul zilei respective. Până să plece în București, celebrul sportiv și-a petrecut copilăria și o parte din adolescență la Mila 23 și Sulina, unde mergea în vacanțe la bunici. De la vârsta de 16 ani devine ajutor de pescar și muncește alături de tatăl său. Profesionst și nonconformist, Ivan Patzaichin a rămas un exemplu în meseria lui.

“Am și eu doza mea de nonconformism. Și ceva forță am luat de la el, dar și de la mama. Dar ceea ce vreau eu să cred că am moștenit de la el este bunătatea și sinceritatea. Tata, din cauza fizionomiei sale, părea un om foarte dur, însă în realitate a fost un om foarte bun și prietenos. Când eram elevă, colegii mă întrebau dacă tata mă bate și unii chiar nu mă credeau că el nu a dat niciodată în mine. În schimb, era brutal de sincer.

Mereu spunea ce gândește, chiar dacă avea de pierdut. Mama încerca să-l mai pondereze uneori, pentru că sinceritatea lui nu era primită bine de toată lumea. Eu sper să fi învățat de la amândoi, deși îmi dau seama că uneori semăn mai mult cu tata”, mai spune Ivona Patzaichin, în exclusivitate pentru FANATIK.

“Principala calitate a lui Ivan Patzaichin a fost că a apreciat oamenii de valoare”

Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară unde a câștigat 7 medalii, 4 de aur si 3 de argint. Este celebru pentru faptul că a reușit să termine o cursă, având pagaia ruptă. În naul 1976 se căsătorește cu Georgiana iar un an mai târziu se naște fiica lor, Ivona. Mulți sunt cei care știu calitățile celui care a fost Ivan Patzaichin, dar puțini îi știu și defectele.

“Nu a avut o calitate mai mare decât altele. Probabil că a avut mai multe calități care au fost dozate atât de bine de Dumnezeu și de viață încât să reușească aproape în tot ce și-a propus. Nu sunt mulți oameni care să fie sportivi cu un palmares atât de mare. 30 de medalii olimpice, mondiale și europene.

Nici antrenori cu rezultate extraordinare. Peste 150 de medalii cucerite de sportivii antrenați de tata la campionatele europene, mondiale și la Jocurile Olimpice. Să nu uităm câte proiecte a realizat din postura de antreprenor social. Sau, uite, gândindu-mă în acest context, aș putea spune că principala calitate a lui Ivan Patzaichin a fost că a apreciat oamenii de valoare și a învățat de la fiecare câte ceva.

Defect? A fost un om dezordonat cu lucrurile. Deși era foarte organizat în multe domenii, nu prea îi plăcea să pună lucrurile la loc. Mereu găseai prin casă un tricou sau un pantalon atârnat pe spătarul unui scaun, iar dacă nu le strângea mama, a doua zi mai apărea unul peste (râde, n. red.)”, povestește amuzatăIvona Patzaichin.

“Era practic imposibil să iei legătura cu cineva”

Mândră de numele de familie pe care îl poarta, Ivona Patzaichin își aduce aminte că a avut de tras în școală și liceu. Trebuia, de fiecare dată, să demonstreze dublu față de colegii ei. De asemenea, își aduce aminte cât de greu îi era, înainte de Revoluție, să ia legătura cu tatăl ei atunci când era plecat în cantonament.

“Eu copilăria am trăit-o înainte de 1989, iar adolescența imediat după Revoluție. Nu pot spune că atunci a existat o astfel de povară, pentru că la momentul respectiv exista doar povara numelui Ceaușescu. Însă, mai târziu, la maturitate a existat. Practic de foarte multe ori am fost nevoită să demonstrez dublu față de ceilalți colegi ai mei.

Dar aș fi nedreaptă dacă nu aș recunoaște că au existat în egală măsură și avantaje. Am avut un mare noroc să cunosc oameni deosebiți prin prisma tatălui meu, să văd locuri minunate și să particip la evenimente unice. Prin urmare nu am de ce să mă plâng.

Pe vremea când nu existau telefoanele mobile, era foarte greu să apelez la tata. Înainte exista o singură linie telefonică în baza de la Snagov, unde era tata de cele mai multe ori în cantonament. Un singur telefon pentru toți sportivii, antrenorii, personalul de suport al sportivilor și toți cei care erau angajați în baza sportivă.

Era practic imposibil să iei legătura cu cineva, dacă aveai nevoie și nu era o urgență. Dar, uneori, așteptam să ajungă acasă și discutam împreună. Dar mama era mereu aproape și multe din probleme le rezolvam cu ea, iar când tata venea din cantonament nu ne mai încărcam cu astfel de discuții”, mai spuneIvona Patzaichin, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT