La finalul anului trecut, mii de blocuri din București au rămas fără fără apă caldă și căldură, deși primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a promis că iarna aceasta va fi mai bine ca iarna trecută. Deși în Capitală situația este una dramatică, în alte orașe din țară, treaba stă exact invers! Oamenii se plâng că au prea multă căldură în locuințe! Unde se întâmplă acest lucru?
Românii care locuiesc la blocuri se plâng constant că nu au căldură în locuințe, însă în România există un oraș în care locatarii se plâng că este prea cald în casele lor. Da, ați auzit bine! Acest lucru se întâmplă la Ploiești.
Unii dintre locatarii blocurilor de locuinţe racordate la sistemul centralizat de încălzire al orașului, administrat de o companie a Consiliului Local, au reclamat faptul că în apartamentele lor este mult prea cald și au solicitat oprirea sistemului de încălzire.
În schimb, primarul orașului Ploiești a transmis că nu este posibilă oprirea pentru perioade scurte a CET care produce agentul termic şi le recomandă locatarilor nemulțumiți să închidă vanele aferente fiecărui bloc, dacă asociațiile de proprietari decid acest lucru.
„Am văzut că în ultimele zile au apărut discuţii că este prea cald în casă. Vreau să se cunoască foarte clar procedura care poate fi aplicată în contextul în care o asociaţie de locatari, sau o scară, depinde cum sunt tehnic în legătură, să rezolve această problemă şi anume oricând administratorul, sau preşedintele, prin hotărârea Adunării Asociaţiei de Proprietari poate decide să oprească căldura”, a declarat primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, într-o conferinţă de presă, conform news.ro.
Edilul a specificat că centrala care produce energie termică şi care se află în administrarea SC Termo Ploieşti, firmă a Consiliului Local, nu poate fi oprită pentru perioade scurte de timp. De asemenea, el a precizat că iarna trecută, ploieștenii se plângeau că au frig în case, iar acum au reclamat că mor de căldură.
„Varianta de lucru prin care să oprim noi CET-ul de la Brazi este imposibilă în contextul în care o eventuală repornire a lui înseamnă o perioadă de timp foarte mare.
Şi cred că, dacă anul trecut am avut un joc al Consiliului Judeţean, în speţă al domnului preşedinte Iulian Dumitrescu, care nu ne-a pus la dispoziţie la timp instalaţiile, în momentul în care le-am avut din timp, în momentul în care ne-am pregătit, în momentul în care s-a investit şi le-am reparat, nu mai avem această problemă în oraş, acum, când discutăm”, a mai adăugat Andrei Volosevici.
Este sezonul în care românii se gândesc cum să economisească tot mai mult la factura de curent, dar să aibă și o temperatură ideală în case. Mulți se gândesc să regleze o temperatură mai mică la centrala termică, însă specialiștii vin cu un truc mult mai eficient.
De regulă, termostatele sunt pornite la 22 de grade sau mai mult, făcând ca în locuințe să fie mai cald. Din păcate, această temperatură mai adaugă și câteva sute de lei la facturile de energie.
O temperatură ideală pentru case ar fi de 20 de grade în timpul iernii, fără a umbla la centrala termică. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății spune că temperatura optimă pentru oamenii din case este de 18-19 grade Celsius, în scădere față de nivelul precedent stabilit, de 21 de grade.