Life

Orașul din România unde niciun locuitor nu este șomer. 1.000 de firme sunt active și angajează în continuare

Dacă în România nenumărate persoane se plâng că nu au un loc de muncă, iată că într-un oraș din țara noastră nu există nici măcar o persoană șomeră.
07.03.2023 | 15:29
Orasul din Romania unde niciun locuitor nu este somer 1000 de firme sunt active si angajeaza in continuare
Orașul din România în care șomajul este zero. Sursă foto: Facebook, Mapio / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un oraș din România a reușit ceea ce alte mari orașe din țară sau alte comune nici măcar nu visează. Aici, rata șomajului este zero, iar sute de locuri de muncă sunt disponibile în continuare, în mai multe domenii, după cum spune chiar primarul orașului.

În orașul Sebiș 1.000 de firme sunt active

Este vorba despre orașul Sebiș, care a uitat ce înseamnă lipsa locurilor de muncă. La momentul actual, în acest oraș sunt active 1.000 de societăți comerciale, asta în condițiile în care populația orașului este de doar 5.000 de locuitori. Și nu doar șomajul contează ci și bugetul orașului.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei conferințe de presă la PNL Arad, edilul orașului Sebiș, Cristian Feieş, a dezvăluit că în ultimii ani s-a remarcat o creștere uimitoare la bugetul orașului datorită fondurilor europene atrase. Mai exact, vorbim despre o crește de la 6 milioane de lei la 52 de milioane de lei.

Referitor la populația orașului, edilul spune că având în vedere cei 5.000 de locuitori, inclusiv pensionari și minori, se poate spune că există o firmă activă la fiecare trei locuitori. “Avem 1.000 de firme la o populaţie de 5.000 de oameni, incluzând aici minorii şi pensionarii. Dacă ar fi să ne raportăm doar la populaţia activă, practic avem o firmă la trei locuitori”, a declarat edilul.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum funcționează firmele? Edilul spune că acestea sunt mici și au la rândul lor un număr mic de angajați. Se pare că cel mai mare angajator din oraș este o fabrică de mobilă, care are 200 de salariați. Cât despre restul populației, primarul din Sebiș spune că în total există 2.000 de salariați aici.

Dintre aceștia 1.500 lucrează în sistemul privat, iar alți 500 în sistemul public, însă locuri de muncă există în continuare, însă nu pot fi ocupate pentru că nu mai există forță de muncă, dat fiind faptul că toată lumea lucrează deja, ori o bună pate din populație sunt fie pensionari, fie minori.

ADVERTISEMENT

Orașul din România în care șomajul este zero

Și totuși ce investiții s-au făcut în orașul Sebiș? Cea mai interesantă este construcția parcului fotovoltaic care se întindere 40 de hectare și care produce 15 MW/h, lucru de care edilul este extrem de încântat. “Există interes pentru extinderea cu încă 60 de hectare a acestui parc, la o putere instalată de 60 MW/h”, a mai dezvăluit primarul.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a confirmat cele spuse de către edil și a declarat la aceeași conferință că dincolo de investiții și de locurile de muncă, în județ mai există doar un singur oraș cu un șomaj zero și anume Chişineu-Criş.

ADVERTISEMENT

“Chişineu-Criş profită de poziţia geografică, la graniţa cu Ungaria, dar Sebişul este aflat la poale de munte, izolat. (…) Primarul a pus Sebişul pe harta fondurilor europene şi a marilor proiecte naţionale”, a mai precizat Iustin Cionca.

ADVERTISEMENT