News

Orașul din România unde se amplasează toalete care costă cât un apartament. Closetul are sistem GPS, comenzi vocale și senzori pentru hârtia igienică

Un oraș din România are toalete publice la preț de apartament, în condițiile în care closetul e dotat cu sistem GPS și numeroase facilități smart.
25.10.2022 | 12:58
Orasul din Romania unde se amplaseaza toalete care costa cat un apartament Closetul are sistem GPS comenzi vocale si senzori pentru hartia igienica
Toaletă smart în Brașov. Foto: Bizibrasov
ADVERTISEMENT

Pe lângă senzorii GPS toaletele sunt dotate cu comenzi vocale și senzori pentru hârtia igienică, o investiție care ar putea părea exagerată pentru unii.

Toalete de 60.000 de euro în centrul Brașovului

Conform Bizbrasov.ro, în Brașov și Poiana Brașov turiștii și locuitorii din zonă vor putea admira și folosi 28 de toalete inteligente care ajung să coste cât un apartament.

ADVERTISEMENT

Aceste toalete vor fi amplasate în Brașov în următorii patru ani, șase dintre acestea urmând a fi amplasate până la finele anului 2022. ”Municipalitatea a finalizat procedura de achiziție privind furnizarea și amplasarea de toalete publice automatizate, racordabile la rețelele de curent, apă și canalizare, precum și pentru servicii de întreținere și mentenanță a acestora în municipiul Brașov”, se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.

Lucrurile devin și mai interesante când se aduce în atenția publicului valoarea acestor toalete: 8.5 milioane de lei +TVA, în condițiile în care licitația a fost câștigată de SC COMEX ROM SRL. Așadar, o singură toaletă costă 60.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Conform comunicatului oficial, toaletele își merită valoarea pentru că par cu adevărat SF la citirea listei cu dotări. Aceasta cuprinde ”sistem electronic automat pentru acces/ieșire din toaletă; sistem de siguranță „S.O.S.” cu buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice; sistem automat de spălare, dezinfectare și uscare automată a vasului de toaletă”.

De asemenea, toaletele sunt dotate cu ”sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei; sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare”.

ADVERTISEMENT

Mai sunt menționate sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea și curățarea toaletei înainte de ieșirea utilizatorului din cabină; sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare;sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă şi ale uscătorului de mâini”.

Pentru cei care cred că aici se termină lista dotărilor, aceasta e mult mai amplă și conține inclusiv senzori pentru distribuirea hârtiei igienice.

ADVERTISEMENT

Alte dotări impresionante ale toaletelor de 60.000 de euro sunt ”sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori și termostat (încălzirea se va face prin convectoare electrice cu o putere nominală de aproximativ 2 kW, curenții de aer cald vor fi direcționați spre interiorul cabinei toaletei, dar se va asigura şi aer cald în interiorul camerei tehnice pentru a preveni înghețarea instalației de apă menajeră);sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcționare (on/off) a toaletelor automate racordabile pentru a eficientiza operațiunea de remediere a deficiențelor tehnice apărute, informații care vor fi transmise automat operatorului care va asigura mentenanța; sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie;sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta”.

ADVERTISEMENT
Tags: