News

Orașul din România unde “se vorbește cel mai corect limba română”. Se află la două ore de mers de București

La doar două ore distanță de mers cu mașina de București găsim orașul din România unde "se vorbește cel mai corect limba română”.
10.03.2024 | 16:41
Orasul din Romania unde se vorbeste cel mai corect limba romana Se afla la doua ore de mers de Bucuresti
Curtea de Argeș, orașul din România unde "se vorbește cel mai corect limba română". Sursa foto: Facebook / Primăria Curtea de Argeș
ADVERTISEMENT

Unde se află orașul din România în care se vorbește “se vorbește cel mai corect limba română”. Localitatea se află la doar două de mers cu mașina de București, circa 155 de km.

Curtea de Argeș, orașul din România unde “se vorbește cel mai corect limba română”

În județul Argeș găsim un oraș de o însemnătate istorică și culturală deosebită pentru România. E vorba de Curtea de Argeș. Acesta se mândrește ca fiind prima Capitală a Țării Românești.

ADVERTISEMENT

În prezent, orașul păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul României. Se remarcă aici Biserica Domnească, monument de secol XIV aflat pe lista indicativă a UNESCO. La Curtea de Argeș s-au născut unii dintre domnitorii cei mai importanți din istoria medievală a Țării Românești: Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă sau Mircea cel Bătrân.

Tot în orașul din Muntenia a fost înființată prima monetărie a Țării Românești, de către Vladislav I (Vlaicu) (1364 – 1377). Același domnitor a înființat aici prima școală domnească.

ADVERTISEMENT

La finalul secolului al XIX-lea, Curtea de Argeș a primit statutul de ”oraș regal”. S-a întâmplat în 1886, atunci când Regele Carol I desemnează Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș ca necropolă regală.

Istoricul Constantin Vasilescu spune despre oraşul Curtea de Argeş că ”se numără printre puţinele oraşe din ţară în care populaţia autohtonă este atestată de câteva milenii.

ADVERTISEMENT

O dovadă certă în acest sens este reprezentată de urmele materiale descoperite în săpăturile arheologice din ultimele două decenii efectuate pe teritoriul oraşului, în valea Târgului, la Radovanu, dar şi în împrejurimi, la Poienari, Valea Danului, Zigoneni, Băiculesti, Tutana, Retevoieşti”.

Dar poate cea mai importantă remarcă despre acest oraș îi aparține Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, Înalt-preasfințitul Calinic. Înaltul prelat spune că aici “se vorbește cel mai corect limba română”.

ADVERTISEMENT

Curtea de Argeș a rămas și rămâne pentru totdeauna ‘ROMÂNIA DE LA ARGEȘ’, cum a numit acest spațiu Dumnezeiesc istoricul savant Nicolae Iorga, în cartea sa ‘Locul Românilor în Istoria Universală’.

(…) Curtea de Argeș și zonele limitrofe sunt locurile unde se vorbește cel mai corect limba română, după părerea tatălui meu, care în anii 1934-1937, dimpreună cu tatăl Părintelui Profesor Sorescu Vasile de la Mălureni a făcut serviciul militar în Garda Regală, făcând de veghe la mormintele regale și Palatul mitropolitan”, spune ÎPS Calinic, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT