Life

Orașul-minune cu formă circulară, vechi de 4000 de ani. E considerat o adevărată comoară a umanității

Istoria orașului-minune. Are formă circulară și este vechi de mai bine de 4000 de ani, fiind considerat o comoară a umanității.
10.11.2023 | 19:02
Orasulminune cu forma circulara vechi de 4000 de ani E considerat o adevarata comoara a umanitatii
Istoria orașului-minune. Sursa foto: Reddit/ X
ADVERTISEMENT

Orașul antic Gor este așezat în inima provinciei Fars din Iran. Așezarea, veche de 4000 de ani, are o importanță deoebită pentru umanitate și este considerată o adevărată minune.

Istoria orașului Gor, considerat o minune

Gor este un oraș antic, situat chiar în inima provinciei Frans din Iran. Acesta are o importanță argeologică și istorică foarte mare, datând încă de acum 4000 de ani și dezvăluind câte puțin din misterele erei trecute.

ADVERTISEMENT

Mai exact, orașul-minune există încă din jurul anului 2000 î.Hr și se presupune că a fost un centru principal al comerțului, guvernării și schimburilor culturale din acea perioadă.

Din el au mai rămas și acum relicve, precum ceramică, inscripții și elemente structurale, care oferă o imagine a vieții și obiceiurilor zilnice ale  oamenilor de atunci.

ADVERTISEMENT

Alexandru cel Mare a ajuns pe teritoriul persan În anul 330 î.Hr, cucerind teritoriile și orașele. Totuși, i-a fost greu să pună stăpânire pe Gor și a fost nevoit să apeleze la o stratagemă intersantă. Aceasta din urmă a devenit o legendă care se folosește și în zilele noastre în istoria iraniană.

Mai exact, el a construit într-un defileu din apropiere și a oprit apa care curgea spre câmpia care traversa orașul. Astfel, a inundat-o și a creat un lac ce a rezistat  până la începutul secolului al III-lea d.Hr.

ADVERTISEMENT

Orașul era înconjurat de un șanț de 35 de metri

Atunci, primul rege persan sasanid, Ardacher (sau Ardașir) a făcut un tunel, scurgând apa și distrugând barajul. În acest mod, a scos la lumină rămășițele și a readus la viață vechiul oraș.

Tot acolo, Ardacher și-a întemeiat un capitală, denumită Khor Ardashīr (Gor). Aceasta avea formă circulară și măsurători atât de precise, care l-au făcut pe istoricul persan Ibn Balkhi să creadă că a fost proiectată cu ajutorul unui compas.

ADVERTISEMENT

Orașul minune era înconjurat de un șant de 35 de metri, ce putea fi tranversat doar prin intermediul a patru poduri uriașe, situate în fiecare punct cardinal, Poarta Hormoz în nord, Poarta Ardashir în sud, Poarta Mithra la est și Poarta Bahram în vest).

Cele patru părți au fost împărțite în sectoare, acestea având, la rândul lor, ziduri separate de protecție, astfel încât să fie cât mai greu de cucerit. Centrul orașului Gur era un cerc cu o rază de mai puțin de un kilogram, de asemenea protejat individual, unde se aflau clădirile și palatele regale.

Orașul Gor a fost distrus în timpul invaziei arabo-musulmane din secolul al VII-lea și reconstruit dce Regele Adud al-Dawla, care l-a denumit Peroz-abad (orașul victoriei), în anul i 950 d.Hr. Totuși, a fost abandonat definit în perioada Qajar, după cum notează omofon.com. 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților