News

Oraşul de sub apă. Descoperire uimitoare a savanţilor, au găsit un o aşezare veche de 8.000 de ani pe fundul Canalului Mânecii

Arheologii au găsit urmele unei aşezări antice, pe fundul Canalului Mânecii. Ar fi vorba despre un oraş care se estimează că ar avea o vechime de opt milenii.
21.10.2023 | 11:54
Orasul de sub apa Descoperire uimitoare a savantilor au gasit un o asezare veche de 8000 de ani pe fundul Canalului Manecii
Oraşul găsit de Albert Lin este vechi de 8.000 de ani Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii suficient de curajoși să exploreze fundul mării în numele științei au făcut o descoperire epocală şi au găsit pe fundul Canalului Mânecii rămăşiţele unui oraş vechi de aproximativ 8.000 de ani.

Cercetătorii au descoperit urmele unui doc antic

O echipă National Geographic s-a scufundat în Canalul Mânecii, în speranța de a găsi „orașul pierdut”. Omul de știință Albert Lin a pășit prin apele reci pentru a găsi metropola antică aflată chiar lângă Insula Wight.

ADVERTISEMENT

Canalul este recunoscut ca fiind foarte dificil pentru scufundători, din cauza temperaturilor sale foarte reci și a mareelor puternice. Cu un antrenament temeinic şi curaj cercetătorii s-au încumetat însă să înfrunte pericolele.

Ca parte a seriei sale “Lost Cities”, din 2019, Albert a făcut echipă pentru această misiune cu arheologul maritim Garry Momber. Cei doi au început rapid să găsească semne ale vieții anterioare, la doar câteva minute după ce au intrat în apa tulbure și rece.

ADVERTISEMENT

Deși este greu de imaginat, fundul Canalului Mânecii era de fapt uscat în urmă cu 8.000 de ani. Nivelul mării era mult mai scăzut la acea vreme, iar Marea Britanie era încă legată fizic de Europa.

Videoclipul subacvatic arată la un moment dat mai multe straturi de lemn împletite între ele, pe care Albert Lin le bănuiește că ar fi fost parte a unui doc. „Se pare că stăm într-un oraș fantomă antic, dar sub apă”, a spus omul de știință.

ADVERTISEMENT

Apoi a luat o mică mostră din structură, pe care să o ducă înapoi la barcă astfel încât echipa sa să o studieze. Nici nu a apucat să iasă bine la suprafaţă, că Albert a şi exclamat: “A fost incredibil!”.

Garry Momber crede că acest doc antic a fost folosit în mare măsură pentru construirea de bărci, pentru pescuit, vânătoare și colectarea stufului. Cercetătorii a început apoi să evalueze lemnul care a fost „blocat în timp”, căutând explicaţii cum a reuşit să se păstreze.

ADVERTISEMENT

“Pe măsură ce nivelul mării a crescut deasupra lui, l-a acoperit cu această fantă și ia luat tot oxigenul”, spune Garry Momber. “A fost păstrat într-un fel de mediu anaerob, fără oxigen. Ar fi rămas acolo pentru multe alte mii de ani – dar recent, vechiul peisaj s-a erodat”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT