News

Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicată. Lista produselor vizate

Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicată miercuri. Lista produselor pentru care românii vor plăti mai puțin.
28.06.2023 | 16:22
Ordonanta care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicata Lista produselor vizate
Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor, publicată. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicată, miercuri, de Ministerul Agriculturii. Cel mai probabil, aceasta va fi adoptată în ședința de joi a Guvernului. Începând cu data de 1 august, ordonanța de urgență ar urma să intre în vigoare.

Ordonanța care prevede ieftinirea alimentelor a fost publicată

OUG prevede reducerea adaosurilor comerciale până la cel mult 20 la sută la procesator și retaileri, dar și maximum 5 la sută pe lanțul de distribuitori. Măsura a fost luată după mai multe negocieri între Guvern și retaileri.

ADVERTISEMENT

„Măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor se aplică (…) pe întreg lanțul de producţie, import, comerț intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole și alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență”, se precizează în proiectul ordonanței de urgență.

OUG se va aplica pentru o perioadă de trei luni, începând de la 1 august. De asemenea, retailerii vor fi nevoiți să modifice contractele și să aplice decizia coaliției de guvernare în 30 de zile. Ministerul Agriculturii a publicat și lista produselor vizate pentru care românii vor plăti mai puțin.

ADVERTISEMENT

Lista  produselor care se vor ieftini

Printre alimentele respective se numără uleiul, carnea, lactatele, fructele sau legumele. În document se precizează faptul că cei care nu vor respecta prevederile riscă amenzi între 100.000 și 2 milioane de lei.

Lista oficială a produselor care se vor ieftini, potrivit documentului publicat de Executiv: „Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%. Brânză telemea din lapte de vacă vrac. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg. Mălai 1 kg. Ouă de găină calibrul M 10 buc. Ulei de floarea-soarelui 1L. Carne proaspătă pui. Carne proaspătă porc. Legume proaspete vrac. Fructe proaspete vrac. Cartofi proaspeți albi vrac. Zahăr alb tos 1 Kg.”

ADVERTISEMENT

Amintim că ministrul Economiei, Radu Oprea, preciza, în urmă cu câteva zile, că fermierii nu vor fi afectați de noile măsuri. Totodată, oficialul a anunțat că nu va fi vorba de o plafonare a prețurilor, ci de o limitare a adaosului comercial.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a promis o „o scădere garantată” a prețurilor la alimentele de bază necesare cetățenilor. Declarația a fost făcută după răspunsul retailerilor cu privire la schema de reducere a costului la produsele alimentare.

ADVERTISEMENT

„Prin măsura cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor, se limitează adaosurile comerciale practicate în mod specific asupra produselor prevăzute în anexă, după cum urmează: a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte; b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;

c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar. (2) Procedura de formare a prețului la raft pentru produsele prevăzute în anexă trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: