News

Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu până la 20%. Alimentele pentru care românii vor plăti mai puțini bani

Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu până la 20%. Ordonanța de urgență va fi adoptată în ședința Guvernului de joi.
27.06.2023 | 22:51
Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu pana la 20 Alimentele pentru care romanii vor plati mai putini bani
Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu până la 20%. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu până la 20%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Acesta va fi publicat, miercuri, în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii, conform News.ro.

Adaosurile comerciale ar putea fi reduse cu până la 20%

Decizia vine în urma mai multor discuții pe care guvernul le-a avut cu marile lanțuri de magazine. Ordonanța prevede ca adaosurile comerciale să fie reduse cu până la 20 la sută la procesator şi 20 la sută la retaileri.

ADVERTISEMENT

Măsura ar putea fi aplicată pentru trei luni dacă ordonanța de urgență va intra în vigoare. Proiectul ar urma să se afle pe ordinea de zi în cadrul ședinței de joi, 29 iunie 2023, a coaliției de guvernare PSD-PNL.

Conform ordonanței, costul materiilor prima se va face la un preț de producție precizat într-o fișă de post, la procesator. Aici vor fi menționate cheltuielile directe și indirecte. Apoi, va fi pus un adaos comercial de cel mult 20 la sută. La ora actuală, adaosul este cuprins între 10 și 45 la sută.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește distribuția, va putea fi aplicat un adaos de maximum 5%, însă cumulat pe lanț. În cazul retailerilor, vorbim de o marjă de adaos comercial de cel mult 20 la sută, peste cheltuielile directe și indirecte.

În perioada celor trei luni, taxele legii practicilor comerciale neloiale vor fi suspendate. Sursele guvernamentale mai spun că această schemă va viza și produsele de import. De altfel, producătorii locali nu vor fi afectați de aceste măsuri.

ADVERTISEMENT

Ce alimente intră în această categorie

Alimentele pentru care românii vor plăti mai puțini bani sunt următoarele:

„1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialităţi.

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%.

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame.

5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg.

6. Mălai standard 1 kg.

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L.

9. Carne proaspătă pui – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi pui, varianta standard.

ADVERTISEMENT

10. Carne proaspătă porc – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – carne porc lucru, pulpă porc.

11. Legume proaspete vrac – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei kapia.

12. Fructe proaspete vrac – în aplicarea ordonanţei de urgenţă, înseamnă – mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac.

14. Zahăr alb tos 1 kg.”, transmite sursa citată.

Ordonanța de urgență ar urma să fie adoptată joi, iar măsura se va aplica începând cu data de 1 august. Fișele de cost vor fi verificate de reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

În cursul zilei de marți, premierul Marcel Ciolacu a transmis că nu este de acord cu reducerea TVA-ului la alimentele de bază. Propunerea a fost făcută de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, la începutul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT
Tags: