Life

Până la ce oră se ține, de fapt, postul negru în Vinerea Mare. Mulți credincioși nu cunosc acest detaliu

La ce ore se poate încheia postul negru din Vinerea Mare. Excepțiile stipulate de învățăturile bisericești pe care nu mulți credincioși le cunosc.
02.05.2024 | 09:19
Pana la ce ora se tine de fapt postul negru in Vinerea Mare Multi credinciosi nu cunosc acest detaliu
Până la ce ore se poate ține postul negru din Vinerea Mare. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Vinerea Marea este una dintre cele mai importante, dar și sumbre zile din istoria creștinismului. În această zi, Iisus Hristos a murit sacrificat pe cruce pentru salvarea neamului omenesc. Vinerea de dinaintea Paștelui mai este cunoscută și sub denumirea de Vinerea Neagră, adică vinerea în care credincioșii țin post negru.

Ce semnificație are postul negru din Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi încărcată de semnificații și de tradiții pe care credincioșii le respectă de ani de zile. Vinerea de dinaintea Paștelui este o zi de doliu, dat fiind faptul că în această zi a murit Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Răstignirea pe cruce a Mântuitorului, precum și moartea sa reprezintă sacrificiul suprem pentru salvarea neamului omenesc. Pentru asta, în fiecare an, în Vinerea Mare, credincioșii țin post negru.

Postul negru este diferit față de postul clasic. Prin postul clasic, credincioșii se purifică trupește și sufletește. Pe lângă faptul că este o perioadă dedicată rugăciunilor, postul clasic interzice consumarea alimentelor de origine animală, a ouălelor sau a lactatelor.

ADVERTISEMENT

În schimb, postul negru este cea mai drastică formă a postului. În zilele dedicate postului negru, credincioșii nu au voie să mănânce, ci doar să bea apă. În acest fel, aduc jertfă Mântuitorului pentru sacrificiul pe care l-a făcut.

Până la ce oră poate fi ținut postul negru din Vinerea Mare

În Vinerea Mare, mulți credincioși aleg să țină post negru, însă, nu toți cunosc regulile acestuia. Postul negru are anumite ore în care poate fi ținut, iar aceste intervale orare sunt precizate chiar de către învățăturile bisericești.

ADVERTISEMENT

De obicei, postul negru începe la ora 18 în ziua anterioară și ține până la ora 24 din ziua de post. Pentru persoanele care nu pot respecta aceste ore, există și anumite excepții. Și anume, alte ore până la care se consideră ca a fost ținut postul negru.

Și în cazul lor, postul începe tot la ora 18 în ziua anterioară, însă diferă orele de finalizare. În cazuri excepționale, postul negru poate fi ținut până la ora 15 din ziua postului, ora la care Iisus Hristos a murit.

ADVERTISEMENT

Postul negru se mai poate încheia și la ora 18 din ziua postului. Această oră nu este aleasă la întâmplare, căci atunci a fost coborât Mântuitorul de pe cruce. O altă oră la care se mai poate încheia postul negru este 21, cunoscută ca fiind ora la care Iisus Hristos s-a așezat pe piatra de mormânt.

În afară de postul negru, credincioși mai respectă și alte tradiții în Vinerea Mare. În această zi nu sunt recomandate muncile agricole sau cele casnice. De asemenea, în Vinerea Patimilor, gospodinele nu fac curat, nu spală și nici nu cos. Cei care ignoră aceste tradiții comit un mare păcat.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Se SCHIMBĂ TOTUL privind PENSIILE! ANUNȚUL Ministerului Muncii
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților