Life

Cum se ține Postul Negru, de fapt. Părintele Ilarion Argatu a explicat ce poți mânca

Cum se respectă postul negru, de fapt. Ce sfat are părintele Ilarion Argatu, legat de o astfel de perioadă. Ce poți mânca?
10.04.2024 | 23:09
Cum se tine Postul Negru de fapt Parintele Ilarion Argatu a explicat ce poti manca
Cum se respectă postul negru. Sursa foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Suntem în perioada postului Paștelui, pe care unii creștini îl respectă cu regularitate. Sunt alte persoane care țin post negru chiar pe tot parcursul celor 40 de zile și nu doar o zi, două sau câteva. Ce spune părintele Ilarion Argatu despre acest lucru?

Cum să ținem post negru. Sfatul părintelui Ilarion Argatu

Postul negru se referă la abținerea de la hrană sau chiar și de la apă, dacă ai în plan să-l respecți pentru o perioadă scurtă. Prin acest proces, s-a răspândit de-a lungul timpului că te cureți de toate toxinele, dar și de păcate, fiindcă este catalogat și un act de smerenie.

ADVERTISEMENT

Totodată, atunci când ții post negru te abții și de la a face păcate, dacă vrei să te purifici cu adevărat. Preoții spun că este foarte benefic și pentru întărirea voinței, a credinței în Dumnezeu și încrederii în propria persoană.

”Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate”, explică părintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici ai țării, în cartea sa, ”Pe treptele suirii către cer”, ediția a II-a, din 2007.

ADVERTISEMENT

În aceeași carte, duvohnicul precizează că postul negru începe la ora 18:00 a unei zile și durează până la ora 24:00 a zilei următoare. Totuși, dacă îl ții mai mult de o zi și simți că ești slăbit de putere, dar în același timp că nu vrei să-l abandonezi, poți lua o gură de aghiazmă și de anafură.

 ”Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă”, mai menționează părintele Ilarion Argatul printre rândurile scrise.

ADVERTISEMENT

Ce faci dacă vrei să întrerupi postul negru

De asemenea, dacă ți se face foame prea mare și vrei să întrerupi postul, ia doar o masă pe zi și aceea să fie tot de post. Adică o mâncare pe bază de legume în mod cert va fi cea ideală. Este important să nu exagerezi cu cantitatea.

”Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit”, a mai specificat părintele.

ADVERTISEMENT

Postul negru, beneficii miraculoase pentru sănătate

Mai multe cercetări au arătat că postul negru reglează cantitatea de zahăr din sânge și că este de mare ajutor pentru suferinzii de diabet. Totodată, postul negru scade nivelul de inflamație din corp și reînnoiește celulele și le regenerează, fenomen cunoscut sub termenul de autofagie. Prin acesta, se elimină celulele bolnave și care sporesc îmbătrânirea.

ADVERTISEMENT