News

Pandemia a scurtat viețile oamenilor cu 28 de milioane de ani. Care sunt cele mai afectate țări

Cercetătorii au analizat anii de viață pierduți pentru a realiza o evaluare mai detaliată a impactului Covid-19 asupra populațiilor.
07.11.2021 | 14:30
Pandemia a scurtat vietile oamenilor cu 28 de milioane de ani Care sunt cele mai afectate tari
ADVERTISEMENT

În 2020 au fost pierduți peste 28 de milioane de ani de viață mai mult decât se estimase în 31 de țări cu venituri medii și mari, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford.

Ei au comparat speranța de viață observată și anii de viață pierduți în 2020 cu estimările pe baza tendințelor istorice din 2005-19 în 37 de țări cu venituri medii și mari.

ADVERTISEMENT

Pandemia a șters anul trecut peste 28 de milioane de ani din speranța de viață a oamenilor din 31 de țări

În afară de Taiwan, Noua Zeelandă, Danemarca, Islanda, Norvegia și Coreea de Sud, toate celelalte țări examinate au avut mai multe decese premature decât se aștepta în 2020, cu o rată mai mare la bărbați decât la femei, arată studiul publicat în British Medical Journal.

Cele mai mari rate de decese premature în exces au fost în Rusia, Bulgaria, Lituania și SUA.

Înțelegerea impactului integral al pandemiei de Covid-19 necesită nu numai numărarea deceselor în exces (diferența dintre numărul de decese observate și așteptate din toate cauzele), ci și o analiză asupra a cât de premature sunt aceste decese.

ADVERTISEMENT

Anii de viață pierduți (YLL) măsoară atât numărul de decese, cât și vârsta la care au loc, ceea ce are ca rezultat o evaluare mai detaliată a impactului Covid-19 asupra populațiilor.

Folosind această măsură, o echipă internațională de cercetători, condusă de dr. Nazrul Islam de la Departamentul Nuffield de Sănătate a Populației de la Universitatea din Oxford, și-a propus să estimeze schimbările în speranța de viață și excesul de ani de viață pierduți din toate cauzele în 2020.

ADVERTISEMENT

Ei au comparat speranța de viață observată și anii de viață pierduți în 2020 cu cifrele la care s-ar fi așteptat pe baza tendințelor istorice din 2005-19 în 37 de țări cu venituri medii și mari.

Între 2005 și 2019, speranța de viață la naștere a crescut atât la bărbați, cât și la femei, în toate țările studiate.

ADVERTISEMENT

În 2020, a existat o scădere a speranței de viață atât la bărbați, cât și la femei în toate țările, cu excepția Noii Zeelande, Taiwanului și Norvegiei, unde a existat o creștere a speranței de viață.

Nu au fost găsite dovezi ale unei schimbări a speranței de viață în Danemarca, Islanda și Coreea de Sud.

Rusia, cea mai mare scădere a speranței de viață

Cea mai mare scădere a speranței de viață (în ani) a fost în Rusia (−2,33 la bărbați și −2,14 la femei), SUA (−2,27 la bărbați și −1,61 la femei), Bulgaria (−1,96 la bărbați și −1,37 la femei), Lituania (−1,83 la bărbați și -1,21 la femei), Chile (−1,64 la bărbați) și Spania (−1,11 la femei).

Numărul anilor de viață pierduți a scăzut în majoritatea țărilor atât la bărbați, cât și la femei între 2005 și 2019, cu excepția Canadei, Greciei, Scoției, Taiwanului și SUA.

În 2020, numărul anilor de viață pierduți a fost mai mare decât se aștepta în toate țările, cu excepția Taiwanului și Noii Zeelande, unde a existat o reducere a numărului anilor de viață pierduți, și Islandei, Coreei de Sud, Danemarcei și Norvegiei, unde nu au existat dovezi ale unei schimbări în ceea ce privește numărul de ani de viață pierduți.

În celelalte 31 de țări, în 2020 s-au pierdut peste 222 de milioane de ani de viață, adică cu 28,1 milioane mai mult decât se aștepta (17,3 milioane la bărbați și 10,8 milioane la femei).

Cei mai mari exces de ani de viață pierduți (la 100.000) au fost în Rusia (7.020 la bărbați și 4.760 la femei), Bulgaria (7.260 la bărbați și 3.730 la femei), Lituania (5.430 la bărbați și 2.640 la femei) și SUA ( 4.350 la bărbați și 2.430 la femei).

În general, excesul de ani de viață pierduți din cauza pandemiei de Covid-19 în 2020 au fost de peste cinci ori mai mare (2.510 la 100.000) decât cel asociat cu epidemia de gripă sezonieră din 2015 (458 la 100.000).

Excesul de ani de viață pierduți a fost relativ scăzut la persoanele sub 65 de ani, cu excepția Rusiei, Bulgariei, Lituaniei și SUA, unde excesul de ani de viață pierduți a fost de peste 2.000 la 100.000.

Cercetătorii recunosc unele limitări. De exemplu, nu au inclus majoritatea țărilor din Asia, Africa și America Latină din cauza lipsei de date și nu au putut ține cont de alți factori importanți, cum ar fi statutul socioeconomic, disparitățile regionale și rasa sau etnia.

Cu toate acestea, constatările sunt în mare măsură în concordanță cu studiile anterioare, iar utilizarea datelor oficiale naționale privind mortalitatea, împreună cu o abordare analitică validată, sugerează că rezultatele sunt robuste.

Aproape 1 milion de decese suplimentare în 29 de țări cu venituri mari în 2020

Aceeași echipă de cercetători a publicat în luna mai un studiu potrivit căruia, în 2020, au fost înregistrate aproape 1 milion de decese suplimentare legate de pandemia de Covid-19 în 29 de țări cu venituri mari.

Cu excepția Norvegiei, Danemarcei și Noii Zeelande, toate celelalte țări examinate au înregistrat mai multe decese decât se aștepta în 2020, în special în rândul bărbaților.

Cele cinci țări cu cel mai mare număr absolut de decese în exces au fost SUA, Regatul Unit, Italia, Spania și Polonia.

Măsurarea deceselor în exces – numărul de decese peste cel așteptat într-o anumită perioadă de timp – este o modalitate de a evalua impactul pandemiei asupra deceselor în diferite populații.

Cu toate acestea, studiile anterioare nu au luat în considerare tendințele temporale și sezoniere și diferențele de vârstă și sex între țări.

Pentru a aborda această analiză, echipa de cercetători internaționali, condusă de Dr. Nazrul Islam de la Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford, și-a propus să estimeze efectele directe și indirecte ale pandemiei de Covid-19 asupra mortalității în 2020 în 29 de țări cu venituri ridicate.

Folosind un model matematic, au calculat excesul de decese săptămânal în 2020 pentru fiecare țară, luând în considerare diferențele de vârstă și sex între țări, precum și tendințele sezoniere și anuale ale mortalității în cei cinci ani precedenți.

În total, se estimează că 979.000 de decese în exces au avut loc în 2020 în cele 29 de țări analizate. Toate țările au înregistrat decese în exces în 2020, cu excepția Noii Zeelande, Norvegiei și Danemarcei.

Cele cinci țări cu cel mai mare număr absolut de decese în exces au fost SUA (458.000), Marea Britanie (94.400), Italia (89.100), Spania (84.100) și Polonia (60.100). Noua Zeelandă a înregistrat decese mai mici decât se aștepta (?2.500).

Numărul total de decese în exces a fost concentrat în mare parte în rândul persoanelor cu vârsta de 75 de ani sau mai mult, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, în timp ce decesele la copii sub 15 ani au fost similare cu nivelurile așteptate în majoritatea țărilor și mai mici decât cele așteptate în unele țări.

Numărul de decese în exces a depășit numărul deceselor raportate din cauza Covid-19

În majoritatea țărilor, numărul estimat de decese în exces a depășit numărul de decese raportate din cauza Covid-19. De exemplu, atât în ​​SUA, cât și în Marea Britanie, decesele în exces estimate au fost cu peste 30% mai mari decât numărul de decese raportate din cauza Covid-19.

Cu toate acestea, alte țări precum Israel și Franța au înregistrat un număr mai mare de decese raportate din cauza Covid-19 decât decesele în exces estimate.

Cauza acestei variații este neclară, dar poate rezulta din accesul la testare și diferențele în modul în care țările definesc și înregistrează decesele cauzate de Covid-19.

În majoritatea țărilor, ratele de deces în exces specifice vârstei au fost mai mari la bărbați decât la femei, iar diferența absolută a ratelor între sexe a avut tendința de a crește odată cu vârsta.

Cu toate acestea, în SUA, rata de deces în exces a fost mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților la cei cu vârsta de 85 de ani sau mai mult.

Cercetătorii subliniază unele limitări ale studiului, inclusiv lipsa de date din țările cu venituri mici și medii și despre factori precum etnia și statutul socioeconomic și recunosc că multe efecte indirecte ale unei pandemii pot necesita un interval de timp mai lung pentru a avea un efect măsurabil asupra mortalitate.

Cu toate acestea, acesta a fost un studiu amplu care a folosit date detaliate despre mortalitate specifice vârstei și sexului cu metode analitice robuste și, ca atare, „adaugă informații importante asupra efectelor directe și indirecte ale pandemiei de Covid-19 asupra mortalității totale”, spun ei.

„Monitorizarea fiabilă și în timp util a deceselor în exces ar ajuta la informarea politicii de sănătate publică în investigarea surselor de mortalitate excesivă în populații și ar ajuta la detectarea inegalităților sociale importante în impactul pandemiei pentru a fundamenta intervenții mai direcționate”, adaugă cercetătorii, citați de Medical Xpress.

De asemenea, vor fi necesare lucrări viitoare pentru a înțelege impactul programelor naționale de vaccinare asupra mortalității în 2021, concluzionează ei.

Aceste descoperiri confirmă impactul uriaș al pandemiei de Covid-19 asupra mortalității în țările cu venituri mari în 2020, spun cercetătorii de la Imperial College London.

Dar ei avertizează că impactul său deplin poate să nu fie evident timp de mulți ani, în special în țările cu venituri mai mici, unde factori precum sărăcia, lipsa vaccinurilor, sistemele de sănătate slabe și densitatea mare a populației expun oamenilor un risc crescut de Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags: