News

Parfumul care conține o substanță cancerigenă. Avertisment pentru cei care l-au cumpărat

Un parfum care ar conține o substanță cancerigenă a fost depistat în Uniunea Europeană. Avertisment pentru cei care l-au achiziționat.
17.01.2024 | 23:54
Parfumul care contine o substanta cancerigena Avertisment pentru cei care lau cumparat
Avertisment la nivel european cu privire la un parfum care conține o substanță interzisă, considerată cancerigenă. Sursa foto (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sistemul de avertizare rapidă pentru produse periculoase non-alimentare din Uniunea Europeană (Safety Gate) anunță prezența pe piață a unui parfum care ar conține o substanță posibil cancerigenă.

Avertisment la nivel european cu privire la un parfum care conține o substanță interzisă, considerată cancerigenă

Cei de la Safety Gate au emis o alertă către Organizația consumatorilor și utilizatorilor (OCU). În ea se vorbește despre ”prezența neautorizată a ‘2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehidă’, cunoscută și sub denumirea de Lilial, în ingredientele unei colonii pentru copii.

ADVERTISEMENT

Produsul în cauză se numește “Star Nature Strawberries & Cream”. Cei de la OCU reamintesc clienților că, de 1 martie 2022, în UE nu se mai pot comercializa cosmetice care conțin această substanță.

Este vorba despre “un parfum alergenic care a fost inclus în categoria substanțelor CMR, clasificate drept cancerigene, mutagene sau toxice”, spun cei de la Organizația consumatorilor și utilizatorilor, scrie DC News.

ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, acest Lilial

Din punct de vedere tehnic, trebuie spus că ”Lilial” este numele comercial al “uneia dintre cele 26 de arome identificate ca alergeni”. Specialiștii avertizează că, de la o anumită concentrație, prezența acestei arome trebuie indicată pe ambalaj.

Lilial este un “compus chimic organic din grupul aldehidelor aromatice”, caracterizat prin aroma sa florală. În domeniul cosmeticii, acesta a fost utilizat în multe produse cosmetice. Treptat, a încetat să mai fie folosit din cauza informațiilor dezvăluite despre toxicitatea sa.

ADVERTISEMENT

“Înainte de interzicerea sa, utilizarea fusese restricționată: în UE era permisă doar în concentrații reduse care variau dacă produsul necesită clătire sau rămâne pe piele”, mai explică OCU.

OCU vine și cu sfaturi pentru cei care au cumpărat acest parfum. Dacă îl aveți acasă, trebuie să-l returnați la magazinul de achiziție și să cereți restituirea banilor. E important de știut că pe etichetele produselor cosmetice, această aromă poate apărea și sub aceste denumiri: 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehidă, Buthylphenyl methylpropional sau p-BMHCA.

ADVERTISEMENT

În martie 2023, ANPC a oprit de la comercializare zeci de mii de parfumuri care conţin substanţa interzisă Butylphenyl Methylpropional (BMHCA). S-a întâmplat în urma verificărilor la mall-urile din București.

ADVERTISEMENT