Aspartamul e un îndulcitor artificial folosit în mii de produse de pe rafturi, de la sucuri la înghețată sau gumă de mestecat. Ar fi o chestiune de zile până când Organizația Mondială a Sănătății va face acest anunț, potrivit surselor. Cercetarea ar fi fost realizată de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Acest îndulcitor artificial este în special folosit în produse extrem de cunoscute precum Coca Cola Zero sau sortimente de gumă de mestecat Orbit, însă cam orice produs considerat ”dietetic” are parte de acest îndulcitor. Potrivit Reuters, Agenția va cataloga în cel mai scurt îndulcitorul drept ”posibil cancerigen”.
Asta ar presupune că există dovezi, deși limitate, că aspartamul ar provoca temutul cancer. Ar mai exista două categorii de produse unde poate fi încadrat, cum ar fi ”probabil cancerigen” și ”cancerigen”. Sursa citată menționează că Agenția a iscat controverse și în trecut, când a catalogat alimente esențiale în categoria ”probabil cancerigene”, conform Reuters.
În trecut, Agenția a încadrat munca de noapte și consumul de carne roșie în clasa de activități ”probabil cancerigene”, iar folosirea telefoanelor mobile e considerată acitivate ”posibil cancerigenă”. ”Cercetarea IARC a fost realizată pentru a stabili dacă aspartamul reprezintă sau nu un potențial pericol, în baza tuturor dovezilor cunoscute”, au declarat persoane apropiate anchetei.
Interesant, cercetarea nu menționează ce cantitate din acest îndulcitor poate fi consumată în siguranță. “IARC a evaluat potențialul efect cancerigen al aspartamului. După această cercetare, comitatul OMS pentru aditivi alimentari își va actualiza exercițiul de evaluare a riscurilor aspartamului, inclusiv revizuirea dozei zilnice acceptabile și evaluarea expunerii nutriționale la aspartam. Rezultatul ambelor evaluări va fi publicat pe 14 iulie 2023“, au declarat reprezentanți ai IARC.
Aspartamul este o descoperire oarecum recentă, fiind folosit la scară largă spre finele anilor ’80 drept îndulcitor artificial, dar și în băuturi acidulate fără zahăr, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun sau chiar partide de tuse. În 1981 a fost stabilit că aspartamul e sigur dacă e consumat în anumite limite.
Replica marilor jucători de pe piață a venit imediat. Aceștia privesc cu scepticism aceste informații, considerând că această cercetare nu e destul de elaborată și s-ar baza pe studii fără valoare. Mai mult, oamenii ar putea ajunge să consume într-un mod greșit produse cu mai mult zahăr, în locul ”variantelor mai sigure și fără zahăr”.
Cu toate acestea, în 2022 o cercetare a fost realizată în Franța pe 100.000 de adulți care au consumat cantități mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, și au prezentat un risc de cancer mai ridicat. Mai mult, un studiu realizat de Institutul Ramazzini din Italia a concluzionat că mai multe cancere la șoareci și șobolani aveau legătură directă cu aspartamul.
În urmă cu cinci ani, un studiu similar lăsa să se înțeleagă că Nutella ar putea produce cancer, din cauza uleiului de palmier pe care-l conține. Ferrero, producătorul Nutella, a negat imediat toate informațiile. ”Ferrero insistă asupra faptului că decizia de a păstra uleiul de palmier în Nutella, în ciuda temerilor de siguranță, are ca scop calitatea, nu costurile schimbării ingredientului. Substanța este folosită pentru textura netedă care nu poate fi atinsă prin utilizarea altor uleiuri”, a completat Ferrero.