News

Părinții șoferului drogat din 2 Mai au fost despăgubiți de Guvern. Motivul pentru care familia Pascu a primit o sumă uriașă

Vlad Pascu, tânărul care a provocat tragedia din stațiunea 2 Mai, provine dintr-o familie care deține un portofoliu imobiliar consistent.
24.08.2023 | 10:59
Parintii soferului drogat din 2 Mai au fost despagubiti de Guvern Motivul pentru care familia Pascu a primit o suma uriasa
Vlad Pascu provine dintr-o familie înstărită. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Instagram Vlad Pascu, captură video
ADVERTISEMENT

Vlad Pascu se află în arestul Poliției din Constanța după ce a provocat accidentul rutier din dimineața zilei de sâmbătă, petrecut în stațiunea 2 Mai, în urma căruia au murit doi tineri, iar alți trei au fost internați în spital. Aflat sub influența drogurilor, șoferul în vârstă de 19 ani a fugit de la locul faptei, fiind prins de polițiști în Vama Veche.

Familia Pascu a avut terenuri în zona în care s-a construit autostrada București-Ploiești

Pascu este cercetat în stare de arest preventiv pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența drogurilor. În presă s-a dezvăluit că, înainte de comiterea accidentului, a fost oprit de două ori de Poliție, prima oară de un filtru, a două oară după ce s-a primit un  apel la 112 că un șofer circulă haotic și agresiv. Ultima oară a fost testat cu alcooltestul, rezultatul fiind negativ.

ADVERTISEMENT

Vlad Pascu conducea un Mercedes de colecție în momentul accidentului, mașina fiind a tatălui său, care este specializat în tunning auto și participant la diverse competiții de autoturisme.  Familia Pascu deține aproape 300 de proprietăți imobiliare în București, majoritatea apartamente în complexe rezidențiale, dar și terenuri în mai multe sectoare din Capitală.

Conform informațiilor FANATIK, părinții lui Matei Pascu au avut și mai multe terenuri în comuna Ștefăneștii de Jos, într-o zonă în care s-a construit autostrada București-Ploiești, inaugurată în vara anului 2012. În 2008, proprietarii de teren din această zonă au fost despăgubiți pentru exproprierile făcute pentru ca proiectul autostrăzii să fie finalizat.

ADVERTISEMENT

Despăgubirile s-au acordat printr-o Hotărâre de Guvern din 16 aprilie 2008. „Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică “Construcția autostrăzii București-Brașov, tronsonul București-Ploiești, pe teritoriul localităților Dascălu, Ștefăneștii de Jos și Nuci, județul Ilfov”. Se aprobă declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul lucrării prevăzute la art. 1, expropriator fiind statul român, prin Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor”, se arată în document.

Soții Pascu au fost despăgubiți, inițial, pentru trei terenuri

În hotărâre se menționa și suma cu care erau despăgubiți proprietarii de teren din zonă, care a fost de 7.145.000 lei. “Se aprobă ca justă despăgubire pentru imobilele ce constituie amplasamentul lucrării de utilitate publică prevăzut la art. 1 suma globală estimată de 7.145 mii lei, alocată prin bugetul Ministerului Transporturilor în limita prevederilor anuale aprobate pentru anul 2008 prin Legea bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, cu modificările și completările ulterioare, cu destinația cheltuieli aferente obiectivelor de investiții cu finanțare de la bugetul de stat”, se scrie în hotărâre.

ADVERTISEMENT

Inițial, suprafața totală de expropriat a fost de 76.0767,4 metri pătrați. În anexa hotărârii există o listă cu proprietarii de teren, printre care se află și soții Mihail și Miruna Pascu, părinții lui Matei Pascu. Aceștia figurau ca deținători a trei terenuri, suprafața rezultată din acte fiind de 58.100 metri pătrați, 37.100 metri pătrați și 29.000 metri pătrați.

Suprafaţa rezultată din măsurători necesară de expropriat a fost de 5.407 metri pătrați pentru primul teren, de 3.308 metri pătrați pentru cel de-al doilea și de 2.740 metri pătrați pentru cel de-al treilea. Așadar, familia Pascu avea în total 124.200 metri pătrați de teren în Ștefăneștii de Jos, dar a primit despăgubiri pentru 11.285 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Familia Pascu a încasat peste un milion de lei ca despăgubiri

Pe 16 decembrie 2020, s-a dat o nouă Hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat suplimentarea sumei prevăzute ca justă despăgubire pentru imobilele ce constituie amplasamentul lucrării de utilitate publică “Construcția autostrăzii București-Brașov, tronsonul București-Ploiești, pe teritoriul localităților Dascălu, Ștefăneștii de Jos și Nuci, județul Ilfov”, cu suma globală estimată de 17.272.310 lei, alocată prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Astfel, despăgubirile au ajuns la suma de 24.417.310 lei, iar suprafața totală de expropriat a crescut la 258.931 metri pătrați, ceea ce înseamnă că, în medie, un metru pătrat de teren a fost despăgubit cu 94,3 lei. Pe lista cu proprietari din noua hotărâre, soții Pascu mai figurează cu un teren de 32.676 metri pătrați (din care 110 metri pătrați suprafață de expropriat) și 16.080 metri pătrați (din care 59 metri pătrați de expropriat), conform datelor consultate de FANATIK.

Prin urmare, familia Pascu a fost despăgubită pentru o suprafață de 11.454 metri pătrați, suprafața totală a terenurilor deținute în Ștefăneștii de Jos fiind de 172.956 metri pătrați. Pe lista aflată ca anexă în hotărâre nu se menționează sumele pe care le-a primit fiecare proprietar de teren. Dar cum metrul pătrat a fost plătit de către stat cu 94,3 lei, reiese că familia Pascu a primit ca despăgubiri 1.080.112,2 lei pentru cei aproape 11.500 metri pătrați.

ADVERTISEMENT