News

Parlamentul European, tot mai aproape de reglementarea inteligenței artificiale. Amenzile pentru marile companii sunt uriaşe

Marile companii tehnologice se tem de noile reglementări, îngrijorate de cerințele potențial neclare și de posibilul impact asupra inovației în sectorul tehnologic.
14.02.2024 | 14:33
Parlamentul European tot mai aproape de reglementarea inteligentei artificiale Amenzile pentru marile companii sunt uriase
Parlamentul European se apropie de reglemetarea inteligenţei artificiale Foto: FIRSTonline
ADVERTISEMENT

Parlamentul European a făcut un pas semnificativ spre reglementarea inteligenței artificiale, în condițiile în care deputații celor două grupuri principale au dat marţi undă verde pentru un acord temporar asupra regulilor de utilizare a acestei tehnologii tot mai prezente în viaţa cotidiană.

Marile companii sunt îngrijorate de noile reglementări

Mișcarea deschide calea pentru un vot final asupra legislației cunoscute sub numele de “Actul AI”, programat pentru aprilie, care ar introduce prima reglementare semnificativă a acestui sector, la nivel global.

ADVERTISEMENT

“Actul AI” își propune să stabilească un cadru în care să se dezvolte tehnologia inteligenței artificiale, care este deja utilizată pe scară largă în multe industrii, inclusiv în sectorul bancar, auto, electronică și aviație, dar și în sectoarele de securitate și poliție. În plus, regulamentul va acoperi și modele generative de inteligenţă artificială, cum ar fi cele dezvoltate de OpenAI, care sunt construite pe seturi mari de date și sunt capabile să absoarbă informații noi, pentru a îndeplini o varietate de sarcini.

Parlamentul European a subliniat prin intermediul rețelelor sociale că “Actul AI” reprezintă un pas înainte în asigurarea securității și respectării drepturilor fundamentale. Acest efort legislativ a primit un sprijin larg în cadrul UE, mai ales după ce Franța a ajuns la un acord care ușurează sarcina administrativă pentru sistemele de AI cu risc ridicat, consolidând în același timp protecția secretelor comerciale.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, marile companii de tehnologie își exprimă prudența față de noile reglementări, îngrijorate de cerințele potențial neclare și de posibilul impact asupra inovației în sectorul tehnologic.

Deși regulile sunt menite să protejeze și să securizeze, există îngrijorări cu privire la cât de mult va limita noul regulament dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale, cu potențiale provocări care ar putea urma implementării acesteia.

ADVERTISEMENT

Această inițiativă a Parlamentului European reprezintă un moment cheie în eforturile globale de a aduce inteligența artificială sub un control mai mare, cu scopul de a se asigura că dezvoltarea și aplicarea acesteia sunt în conformitate cu standardele etice și cu protecția drepturilor persoanelor. Modul în care industria se va adapta și reacționa la aceste schimbări rămâne de văzut în perioada următoare.

Amenzile pentru încălcarea “Actului AI” au fost stabilite ca procent din cifra de afaceri anuală mondială a întreprinderii contraveniente din exercițiul financiar precedent sau ca cuantum prestabilit, alegându-se valoarea cea mai mare dintre acestea.

ADVERTISEMENT

Ele s-ar ridica la 35 de milioane euro sau 7% pentru încălcări legate de aplicațiile de AI interzise, la 15 milioane euro sau 3% pentru încălcări ale obligațiilor prevăzute în “Actul AI” și la 7,5 milioane euro sau 1,5% pentru furnizarea de informații incorecte. Cu toate acestea, acordul provizoriu prevede plafoane mai proporționate pentru amenzile administrative aplicabile IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate în cazul încălcării dispozițiilor “Actului AI”.

ADVERTISEMENT