News

Comisia Europeană vrea să creeze ”uzine de inteligență artificială”. Instituția își pregătește strategia de suveranitate tehnologică

Comisia Europeană pregătește o nouă strategie pentru stimularea inovării pentru inteligența artificială și start-up-uri. Primul pas către o politică industrială și o reglementare a IA
25.01.2024 | 12:33
Comisia Europeana vrea sa creeze uzine de inteligenta artificiala Institutia isi pregateste strategia de suveranitate tehnologica
Executivul European vrea „uzine de IA” în sectoare strategice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană urmează să propună o strategie de inovare în domeniul inteligenței artificiale pentru a crea „uzine de inteligență artificială” și a stimula adoptarea inteligenței artificiale generative în sectoare strategice, potrivit unui proiect de text.

Politica industrială și reglementarea

Până la sfârșitul lunii ianuarie, executivul UE va prezenta comunicarea sa privind stimularea start-up-urilor și a inovării în domeniul inteligenței artificiale. Această strategie poate fi văzută ca un prim pas către o politică industrială specifică pentru inteligența artificială, în timp ce, în ceea ce privește reglementarea, UE se apropie de adoptarea oficială a legislației privind IA (AI Act).

ADVERTISEMENT

Documentul subliniază faptul că inițiativa a devenit o necesitate ca urmare a dezvoltării recente, bruște și disruptive a IA, remarcând rolul esențial al modelelor de fundație, cum ar fi GPT-4, care au dat naștere unor sisteme de IA de uz general, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI și Bard de la Google.

„Stăpânirea celor mai recente evoluții în materie de inteligență artificială generativă va deveni o pârghie esențială pentru competitivitatea și suveranitatea tehnologică a Europei”, se arată în proiectul de lucru, care prezintă un cadru de investiții strategice care să valorifice punctele forte ale UE în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Uzine de inteligență artificială

În centrul strategiei Comisiei se află „uzinele de inteligență artificială”, definite ca fiind „ecosisteme deschise organizate în jurul supercomputerelor publice europene și care reunesc principalele resurse hardware și umane necesare pentru a dezvolta modele și aplicații de inteligență artificială generative”.

Infrastructura fizică va consta din supercalculatoare dedicate inteligenței artificiale și centre de date „asociate” care se află fie în apropiere, fie bine conectate. Aceste „uzine de IA” sunt, de asemenea, destinate să desfășoare „activități de atragere a talentelor la scară largă”, despre care textul nu oferă alte detalii.

ADVERTISEMENT

Supercalculatoare și centre de date

În cadrul Comisiei Europene, întreprinderea comună europeană de calcul de înaltă performanță (EuroHPC JU) este considerată pe scară largă drept o poveste de succes pentru acest tip de parteneriat public-privat. Odată finalizată, aceasta va crea o rețea de opt supercalculatoare interconectate.

Prin urmare, ideea este de a modifica temeiul juridic al EuroHPC pentru a introduce conceptul de „uzine de IA”, detaliind modul în care inițiativa ar trebui să furnizeze o infrastructură de servicii de supercomputere specific destinată pentru antrenarea modelelor la scară largă, reducând timpul de antrenament de la câteva luni la doar câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Întreprinderile nou înființate și cercetătorii ar putea avea acces la această putere de calcul pe întreg teritoriul UE, dar ar trebui mai întâi să demonstreze că activitățile lor sunt „etice și responsabile”. Aderarea la Pactul privind inteligența artificială, care este o inițiativă voluntară de  se conforma rapid Legii privind inteligența artificială, este o modalitate de a demonstra acest angajament.

„Infrastructura de calcul este o componentă a IA cu costuri ridicate și adesea inaccesibilă, creând bariere semnificative la intrarea pe piață pentru companiile nou-înființate. Acesta este motivul pentru care propunerea Comisiei este atât de importantă: prin furnizarea de calculatoare ca bun public, aceasta permite unui număr mai mare de IMM-uri să își construiască propriile modele, în loc să se bazeze pe produsele Big Tech”, a declarat pentru Euractiv Sebastiano Toffaletti, secretar general al Alianței europene a IMM-urilor DIGITAL.

În plus, o parte din infrastructură va fi formată din centre de date „existente” legate de spațiul european comun de date. Nu au fost furnizate detalii privind selecția centrelor de date, dar dezvoltarea unei infrastructuri europene de cloud a devenit un subiect din ce în ce mai politizat.

Comunitatea de inovare

Un alt aspect al „uzinelor de intligență artificială” se referă la centrele de servicii de asistență pentru supercomputere dedicate start-up-urilor și cercetătorilor în domeniul inteligenței artificiale. Întreprinderea comună EuroHPC va oferi un punct de contact unic pentru a redirecționa start-up-urile către centrul de asistență adecvat.

Serviciile de sprijin includ facilități de programare adaptate la supercomputere, sprijin algoritmic pentru dezvoltarea și evaluarea modelelor de formare a IA și sprijin pentru dezvoltarea de noi aplicații în domenii critice precum robotica, producția și noile materiale.

Toate fabricile de inteligență artificială vor trebui să colaboreze îndeaproape între ele, precum și cu centrele de competență EuroHPC și cu alte inițiative relevante ale UE în materie de inteligență artificială. Cu toate acestea, sandbox-urile de reglementare ale AI Act nu sunt menționate în mod explicit în text.

Integrare industrială

În timp ce uzinele de inteligență artificială se concentrează la nivelul infrastructurii și al inputurilor, Comisia dorește, de asemenea, să lanseze programul GenAI4EU pentru a promova integrarea pe verticală a inteligenței artificiale în întreaga Uniune, deoarece „absența unei abordări ecosistemice care să reunească abilitățile necesare în materie de inteligență artificială și competențele sectoriale riscă să împiedice capacitatea Uniunii de a stăpâni cele mai recente evoluții în domeniul inteligenței artificiale”.

Ideea este de a conecta start-up-urile din domeniul IA cu companii consacrate din sectoare tradiționale, cum ar fi producția. Biroul pentru IA creat în temeiul Legii privind IA va monitoriza progresul acestor aplicații strategice în raport cu obiective prestabilite.

Potențialul sistemelor generative de inteligență artificială este văzut în principal în robotică, sănătate, biotehnologie – pentru care va fi prezentată o inițiativă în acest an – produse chimice, noi materiale, baterii, producție, inginerie, mobilitate, schimbări climatice, lumi virtuale, gemeni digitali, securitate cibernetică, domeniul aerospațial, cel agroalimentar, știință și, în cele din urmă, sectorul public.

Finanțarea pentru programul GenAI4EU va proveni din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală, în valoare totală de 500 de milioane de euro. Se așteaptă ca țările UE să investească aproximativ 100 de milioane de euro în consorțiile europene de infrastructură digitală dedicate modelelor lingvistice de mari dimensiuni (LLM) și gemenilor digitali locali.

Microprocesoare

Formarea modelelor de inteligență artificială necesită microprocesoare foarte sofisticate numite unități de procesare grafică (GPU). Din cauza lipsei de GPU la nivel mondial, companiile nou-înființate în domeniul inteligenței artificiale întâmpină mari dificultăți în obținerea acestora, în timp ce marile companii de tehnologie își folosesc resursele considerabile pentru a-și face rezerve.

În acest context, Comisia dorește să dea curs inițiativei sale privind procesoarele europene din 2019 prin lansarea unei „inițiative majore” în acest an, în cadrul întreprinderii comune EuroHPC, pentru a dezvolta o nouă generație de cipuri de calculator, inclusiv pentru calculul cuantic.

Investiții

În ceea ce privește investițiile, strategia prevede că, prin intermediul programului său de accelerare, Consiliul european pentru Inovare va oferi „oportunități de investiții dedicate” pentru start-up-urile din domeniul inteligenței artificiale, sub formă de subvenții și fonduri proprii. InvestEU, programul UE pentru finanțarea pe termen lung a întreprinderilor, va mobiliza investiții de aproximativ 1 miliard de euro pentru companii de mari dimensiuni și IMM-uri prin intermediul unui instrument dedicat fondurilor de capital de risc.

În cadrul întreprinderii comune EuroHPC, executivul european și statele membre vor investi 2,1 miliarde de euro pentru a achiziționa noi supercalculatoare sau pentru a moderniza supercalculatoarele existente cu capacități de inteligență artificială. Acești bani vor fi, de asemenea, utilizați pentru a crea servicii de asistență și pentru a dezvolta microprocesoare adaptate la IA.

ADVERTISEMENT