News

Parlamentul, undă verde pentru cererea DNA de percheziție în cazul lui Dan Tudorache

Parlamentul României a încuviințat DNA să înceapă perchzițiile în cazul deputatului PSD Dan Tudorache. Deputatul a fost de acord cu acest scenariu.
21.11.2022 | 17:31
Parlamentul unda verde pentru cererea DNA de perchezitie in cazul lui Dan Tudorache
Dan Tudorache, urmărit de DNA. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mai exact, DNA ceruse încuviințarea percheziției în cazul lui Tudorache, fost primar al Sectorului 1, care e urmărit penal pentru achiziții ilegale și supraevaluate pe durata pandemiei de Covid-19.

DNA, undă verde din partea Parlamentului în cazul Tudorache

DNA a primit acceptul cu 243 de voturi ”pentru” și 10 ”împotrivă”, în condițiile în care chiar Dan Tudorache a cerut acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Stimaţi colegi, într-adevăr, percheziţia a fost efectuată acum doi ani de zile, au avut la dispoziţie 30 de zile să nu ceară acordul Parlamentului, mă refer la procurorii NDA. Nu au făcut-o. De ce au aşteptat doi ani de zile?

Vă cer să fiţi de acord sau să încuviinţaţi percheziţia telefonului. Nu am nimic de ascuns şi vreau să votaţi să percheziţioneze telefonul. E adevărat, sunt multe întrebări care se pun. De ce au aşteptat doi ani de zile? Poate că acum e momentul, e un moment prielnic să se facă circ. Puteau să o facă în primele 30 de zile şi nu aveau nevoie de votul dumneavoastră. Deci, vă rog frumos să votaţi”, a declarat, în plen, fostul primar Tudorache, conform Stiri pe Surse.

ADVERTISEMENT

În dosarul la care fac referire procurorii DNA, Daniel Tudorache a acuzat împreună cu Marian Vanghelie și alții că a pus la cale un sistem de achiziții supraevaluate, în special de tablete pentru elevi.

Mai exact, s-ar fi cumpărat 75.500 de astfel de tablete pentru elevi, precum și produse necesare în perioada pandemiei de Covid-19, cum ar fi nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 de bucăți) și termoscannere (200 de bucăți).

ADVERTISEMENT

Suspecții din acest caz sunt acuzați că au vizat în mod premeditat devalizarea fondurilor publice. Au creat în acest sens circuite comerciale fictive, care au avut ca obiect livrări fictive ale produselor, care urmau să fie vândute mai apoi unor entități publice, la suprapreț.

”Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)”, au transmis procurorii DNA la finele lunii octombrie.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul total estimat în acest caz e de 67 de milioane de lei, fiind vorba de sume care au intrat în buzunarele persoanelor anchetate în acest caz.

ADVERTISEMENT
Tags: