News

Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de procurorii DNA. Este acuzat de abuz în serviciu

Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată. Procurorii DNA au găsit mai multe nereguli din vremea când acesta era primar.
21.07.2022 | 13:07
Daniel Tudorache fostul primar al Sectorului 1 urmarit penal de procurorii DNA Este acuzat de abuz in serviciu
Deputatul PSD, Daniel Tudorache, participa la sedinta in plenul Parlamentului in care presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sustine un discurs prin sistem videoconferinta, la Palatul Parlamentului, luni, 4 aprilie 2022. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au anunțat că au dispus efectuarea urmăririi penale față de Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, alături de Pițigoi Bogdan, fost director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1 București, Ludu Dorinela-Anca, fost director executiv Direcția Management Economic și Fulgeanu Ovidiu-Nicolae, director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane, alături de Fodoroiu Cosmin-Marius.

Daniel Tudorache, trimis în judecată

Toți sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Totodată, aceștia sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și înșelăciune, în formă continuată.

ADVERTISEMENT

Procurorii consideră că în 2012 s-au ajustat tarifele aferente ”contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008”. Mai mult, inculpații ar fi ”acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus”.

Procurorii arată că în perioada mai 2017 – septembrie 2019, ”în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare”, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 a fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate”, au mai explicat procurorii DNA.

Prejudiciul adus primăriei Sectorului 1 București este de 944.575.696 lei, ”concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă”.

ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au anunțat că în acest caz se efectuează acte de urmărire și față de alte persoane, altele față de cele numite în comunicat.

Suspecții în acest caz au fost informați de decizia luată de procurori. ”Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, transmite DNA.

ADVERTISEMENT

Daniel Tudorache nu este la prima sa problemă cu legea, acesta fiind deja trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani.

ADVERTISEMENT
Tags: