Sport

Povestea incredibilă a orașului românesc care a fost aproape de o organiza o ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă! După 80 de ani, azi s-a inaugurat pârtia olimpică! Video

România se poate mândri cu prima pârtie de schi de dimensiuni olimpice. Aceasta a fost amenajată în Borșa, Maramureș, și este pregătită să intre în circuitul mondial al sporturilor de iarnă.
20.12.2021 | 16:37
Povestea incredibila a orasului romanesc care a fost aproape de o organiza o editie a Jocurilor Olimpice de Iarna Dupa 80 de ani azi sa inaugurat partia olimpica Video
Sursa foto: Tiși Ion Sorin
ADVERTISEMENT

Sporturile de iarnă au o tradiție seculară. Primele întreceri de bob și sanie sunt datate la începutul anilor 1900. În 1924 se înființa Asociația amatorilor de sanie, scheleton şi bob, numită ”Săniutza”, care a fost precursoarea Federaţiei Române de Bob şi Sanie.

În 1940 se amenaja în Maramureș, la Borșa, prima pistă olimpică de schi care urma să găzduiască ediția din 1948 a Jocurilor Olimpice de Iarna din 1948. Proiectul a fost abandonat de-a lungul vremii și a revenit la viață la exact 80 de ani de la prima cursă de schi.

ADVERTISEMENT

Borșa, raiul practicanților sporturilor de iarnă

Pârtia de schi pe care în anii ’40 Comitetul Internațional Olimpic a propus organizarea unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă și s-au pus bazele unui centru olimpic de schi, s-a finalizat.

Autoritățile din orașul Borșa au anunțat că își așteaptă oaspeții începând cu această săptămână. Momentul inaugural va beneficia de un foc de artificii, show de lasere, muzică și o coborâre cu torțe.

ADVERTISEMENT

Amatorii de sporturi de iarnă vor beneficia la Borșa de toate facilitățile pe care le găsesc în cele mai renumite stațiuni de profil din lume: telegondolă, zeci de tunuri de zăpadă, singura parcare etajată din Maramureș și o pistă de schi ce măsoară peste 2.600 de metri.

La baza pârtiei de schi sunt pregătite 70 de locuri pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Amplasamentul ales pentru pârtie este același pe care în urmă cu 80 de ani s-a desfășurat prima competiție internațională de schi din stațiunea Borșa.

ADVERTISEMENT

Inaugurarea pârtiei de schi din Borșa a avut loc în ziua de Crăciun, în 1941

Prima bază a construirii unei piste olimpice de schi s-a pus în anii 1940 când, la Borșa membrii unui club sportiv au început construirea unei stațiuni turistice pentru sporturi de iarnă, urmând să găzduiască ediția din 1948 a Jocurilor Olimpice de Iarna din 1948.

Cel care a demarat proiectul a fost Devan Istvan, membru al Comitetului Internațional Olimpic, care a fost desemnat să găsească locul ideal în Europa de Est unde să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1948. Acesta a propus ca locație, versantul Nordic al Munților Rodnei, mai exact localitatea Borșa.

ADVERTISEMENT

La 23 octombrie 1941, o comisie a Federației Internaționale de Schi, a vizitata zona propusă și a aprobat începerea lucrărilor, iar două luni mai târziu, de Crăciun, a avut loc prima competiție internațională. Primul la start a fost Herbert Heiss, antrenorul echipei olimpice a Ungariei.

”Este una din cele mai frumoase piste, să spunem, poate cea mai frumoasă pe care am văzut-o până acum. Este abruptă și rapidă, dar cu toate acestea nu reprezintă nici un fel de pericol, fiind foarte lată.

În opinia mea, toată zona este foarte potrivită pentru realizarea unei baze continentale pentru sporturile de iarnă, pentru că totul arată superb și pentru că aici se poate găsi totul. Nu doar sportivul, ci și turistul poate petrece zile frumoase la Băile Borșa”, spunea Herbert Heiss, citat de Nemzeti Sport, pe 4 ianuarie 1942.

Războiul și comuniștii au ”ucis” visul olimpic românesc

Deși vorbim de anii 1940 trebuie spus că în Borșa Maramureș noua stațiune de schi beneficia de numeroase noutăți tehnice, atât cât se putea în acele vremuri. Spre exemplu, Cabana Anikó, situată la o altitudine de 1.600 metri, își aștepta schiorii obosiți cu băi în care exista permanent apă caldă și rece.

Crearea stațiunii Băile Borșa, așa cum era denumită stațiunea pentru sporturi de iarnă, a respectat din toate punctele de vedere cerințele epocii: a fost accesibilă pe calea ferată până la altitudinea de 650 m, iar pe șosea până la 850 de metri.

Pe pante atât începătorii, cât și schiorii cu experiență au găsit posibilități de coborâre. În general, s-a putut schia din noiembrie până la sfârșitul lui aprilie. Trambulina pentru săriturile cu schiuri a fost așezată în panta Munților Rodnei, pentru a nu necesita alte construcții.

În 1944 au început lucrările pentru construirea unui teleferic, dar sosirea frontului a împiedicat finalizarea proiectului. Avea să fie reluat de autoritățile comuniste, pentru foarte scurtă vreme, în anii 1960 și abandonat din nou.

Odată cu trecerea anilor baza s-a degradat și a corespuns tot mai puțin cerințelor internaționale, nefiind omologată niciodată pentru competiții continentale sau mondiale.

ADVERTISEMENT