Life

Pașii pe care să-i faci înainte de culcare. Așa vei avea parte de un somn odihnitor

Cinci pași simpli pentru a avea parte de un somn odihnitor. Ce trebuie să faci și mai ales să nu faci înainte de culcare.
24.04.2024 | 23:33
Pasii pe care sai faci inainte de culcare Asa vei avea parte de un somn odihnitor
Cinci pași de urmat pentru un somn odihnitor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au dezvăluit care sunt cei cinci pași de urmat înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor. Este important să renunți la anumite obiceiuri pentru a te relaxa.

Ce să faci înainte de culcare pentru a avea un somn odihnitor

Zilele par din ce în ce mai scurte, iar din dorința de a face cât mai multe, oamenii sacrifică din orele necesare de somn. În plus, printre motivele principale care duc la lipsa odihnei se numără stresul, anxietatea și presiunea productivității.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să înţelegeţi de ce are nevoie corpul dvs. și să încercați din greu să prioritizați asta, nu să vedeți somnul doar ca ceea ce rămâne din zi”, a spus Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Școala de Medicină Johns Hopkins, notează Associated Press.

Astfel că, experții au dezvăluit care sunt cei cinci pași simpli de urmat înainte de culcare. Pot fi numite trucuri sau reguli pentru un somn odihnitor, dar important este că au un impact pozitiv.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este recomandată crearea unei zone de tranziție între sfârșitul programului de muncă și ora de somn. Evită să plătești facturi, să verifici mailuri și să te ocupi treburile casnice. Este utilă crearea unei rutine, cititul unei cărți sau petrecerea timpului cu cei dragi.

Greșeala pe care o fac mulți

Pe de altă parte, o masă copioasă înainte de culcare poate perturba somnul și este de evitat. Încearcă să setezi ora de masă cu câteva ore înainte. Gustările cu proteine și grăsimi sănătoase precum brânza, migdalele și untul de arahide pe pâine integrală pot ține senzația de foame la distanță.

ADVERTISEMENT

O greșeală pe care o fac mulți este că nu renunță la cofeină și alcool în a doua parte a zilei, ceea ce reduce șansele de a avea un somn odihnitor. Băuturile perturbă ciclul de somn și există riscul de a te trezi de mai multe ori.

Pe de altă parte, expunerea la tehnologie și la ecranele laptopurilor și telefoanelor poate afecta ritmul circadian sau ceasul intern care duce la trezirea naturală, suprimând melatonina.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, un pas de urmat în cazul în care cineva nu reușește să aibă somn odihnitor timp de mai bine de o lună este consultarea unui specialist, mai ales dacă lipsa odihnei afectează starea de spirit.

ADVERTISEMENT