Life

Paşte 2023. Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu trebuie să facem sub niciun chip

Paște 2023. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Vinerea Mare. Lucrurile care nu sunt permise în această zi sfântă din calendarul ortodox.
14.04.2023 | 07:00
Paste 2023 Traditii si obiceiuri in Vinerea Mare Ce nu trebuie sa facem sub niciun chip
Vinerea Mare are o triplă semnificație. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Românii ortodocși se pregătesc de sărbătorirea Paștelui, care va avea loc pe data de 16 aprilie 2023. Până atunci, trebuie să respecte zilele cu o semnificație aparte din calendar, ce simbolizează patimile lui Iisus Hristos. În Vinerea Mare, când se spune că Iisus a fost răstignit de către păgâni, sunt specifice mai multe tradiții și obiceiuri.

Ce semnificație are Vinerea Mare

Vinerea Marea mai este cunoscută și ca ”Vinerea Patimilor”, ”Vinerea Paștilor” sau ”Vinerea Seacă”. Prima denumire se referă la faptul că Iisus Hristos a fost urcat pe cruce și răstignit de către păgâni, deoarece nu l-au crezut că este Fiul Lui Dumnezeu. Prin a doua denumire ni se amintește că este ultima vineri dinaintea Paștelui, iar a treia simbolizează postul negru.

ADVERTISEMENT

Vinerea Mare reprezintă o zi de doliu în religia creștină, fiindcă Fiul Lui Dumnezeu și-a dat viața pentru oameni pentru a le fi iertate păcatele. În semn de respect față de sacrificiul făcut, unii credincioși aleg să bea doar apă întreaga zi.

Tradiții și obiceiuri din Vinerea Mare

De Vinerea Mare sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Un obicei este acela a ”trecerii pe sub aer”. Credincioșii merg la biserică și trec pe sub o masă, pe care este așezată Sfânta Evanghelie, de trei ori. Se spune că prin acest gest se coboară în mormânt cu Hristos, ca mai apoi să înviem împreună cu El.

ADVERTISEMENT

De altfel, se trece de trei ori ”pe sub aer” deoarece Iisus a Înviat a trei zi după scripturi, așa cum este scris în cărțile sfinte. Tot în Vinerea Mare, la biserică se face slujba Prohodului. Concret, se cântă Prohodului Domnului, ce descrie tot drumul lui Iisus, ”Drumul Crucii”, către Gologota, acolo unde a fost răstignit.

De asemenea, în Vinerea Mare, în unele zone ale țării, sunt persoane care se scufundă în apă de trei ori, crezând că vor sănătoase întreg anul. În alte părți se tămâiază casa și se înconjoară în același timp, de trei ori pentru a alunga spiritele rele.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să mănânci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare sunt interzise anumite fapte și alimente. Nu este bine să consumăm urzici deoarece Iisus Hristos a fost bătut cu acestea pe Drumul Crucii și trebuie să evităm oțetul, fiindcă atunci când El a cerut apă, pe cruce, i s-a dat un burete umezit cu oțet.

În această zi dinainte de Paști gospodinele nu ar trebui să coacă pasca, cozonacii sau pâine, deoarece se spune că ard mâinile Maicii Domnului. Totodată, nu este indicat agricultorilor să lucreze pământul, deoarece nu va da roadele dorite.

ADVERTISEMENT

Superstiții în Vinerea Mare

De această zi sunt legate și superstiții. De exemplu, în unele regiuni, credincioșii nu merg la frizer fiindcă le este teamă să nu le moară cineva drag. Sunt gospodine care nu cos haine sau nu coc pâine de teamă că vor avea soartă grea și ghinion în casă. Pe lângă acestea, sunt zone unde românii evită să sacrifice animale, cu gândul că vor atrage răul.

Ce spune Sfânta Scriptură despre Vinerea Mare

Din Sfânta Scriptură aflăm că Iisus Hristos a fost răstignit în Vinerea Mare, după ce a fost vândut, pentru 30 de arginți, de către unul dintre apostolii săi, Iuda. După ce Iisus a fost biciuit, Pilat s-a spălat pe mâini, și a hotărât răstignirea Lui.

Tot Pilat a decis ca Iisus să-și poarte în spate crucea (pe care avea să-i fie bătute mâinile și picioarele în cuie) în drumul către Golgota. Pe acesta a fost iar biciut, bătut cu urzici, i s-a pus pe cap o coroană de spini, deoarece iudeii credeau că vor să fie liderul lor.

Ajuns la locul execuției și după ce a fost răstignit, deasupra crucii, lui Iisus i s-a așezat următoarea tăbliță, în mod ironic. ”Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. Mai departe, în Sfânta Scriptură este scris despre buretele umezit cu oțet, despre sulița cu care Iisus a fost străpuns, despre ceilalți doi oameni de lângă Iisus răstigniți tot pe cruce, despre celebra Lui afirmație, ”Doamne, iartă-i că nu știu ce fac” sau despre cutremurul care s-a năpustit asupra oamenilor după ce Iisus și-a dat ultima suflare.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Vinerea Mare. Te întărește și ține păcatele și ispitele

În Vinerea Mare se rostește și o anumită rugăciune, despre care se spune că te întărește, te ferește de rele, dar și de păcate. Este indicat să te așezi în genunchi, în fața unei icoane, cu o candelă aprinsă, iar în cazul femeilor, să-și acopere capul.

”Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta…”, continuarea pe doxologia.ro

ADVERTISEMENT