Pentru întreaga lume creștină, Vinerea Mare, cunoscută și Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu. Este ziua în care a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos.
Vinerea Mare este a cincea zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Pentru toți creștinii, este o zi de post negru, ceea ce înseamnă că toată ziua nu se bea decât apă.
Există mai multe tradiții și superstiții în popor legate de această zi. Mai multe activități sunt interzise de dogma creștină.
Astfel, oamenii trebuie să se evite muncile agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare. Se spune că tot ceea ce se seamănă în Vinerea Mare nu rodeşte.
De asemenea, în Vinerea Mare este interzis spălatul. Nu se coase şi nu se face curăţenie. Astfel de activități nu fac decât să aducă ghinion tot anul.
E important de știut că în această zi nu se sacrifică păsări sau animale. Astfel, dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.
Nu în ultimul rând, vinerea din Săptămâna Mare nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie.
Cine face vreun rău aproapelui său în această zi se spune că va fi pedepsit înzecit pentru fapta sa. În unele zone ale ţării se afumă cu tămâie pomii şi casele pentru a le feri de animale sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători.
În Vinerea Patimilor nu se mănâncă urzici, nu se folosește oțet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet. Toți credincioșii petrec Vinerea Mare în rugăciune.
Femeile nu au voie să coacă, să coasă, să ţeasă, să spele rufe sau să toarcă. Există credinţa că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat, iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti.
În trecut, despre oamenii care nu lucrau în Vinerea Mare se credea că nu vor avea dureri de cap şi vor avea noroc până la sărbătoarea următoare.
O tradiție din popor spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Unii cred ca, dacă se scufunda în apă rece de trei ori în aceasta zi vor fi sănătoși tot anul.
La Denia din Vinerea Patimilor, în biserici, se face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.
Apoi, după apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, dau startul cântării Prohodului Domnului. La rândul lor, credincioşii ţin aprinsă o lumânare şi cântă strofele prohodului alături de preoţii şi cântăreţii de la strană.
După ce se încheie cântarea prohodului, preoţii alături de enoriaşi vor înconjura biserica de trei ori, urmând ca fiecare credincios să intre în biserică după ce trece pe sub Sfântul Epitaf în timp ce se aude cântarea de înmormântare.
La finalul slujbei, fiecare credincios pleacă acasă în pace, dar nu înainte de a lua câteva flori de la mormântul Domnului, pe care să le pună la loc de cinste în casă sau la o icoană.